:

A Samsung szerint az okosotthon a válasz az energiaválságra

A Samsung szerint az okosotthon a válasz az energiaválságra

Hivatalosan szeptember 2-án veszi kezdetét Berlinben az IFA szakkiállítás, de sok résztvevő gyártó már korábban megtartja a sajtótájékoztatóit, melyek keretében az expón megtekinthető újdonságokról rántják le a leplet, illetve adnak némi ízelítőt abból, hogy mire számíthatunk az adott vállalattól az elkövetkezendőkben. Az Asusnál például a hajlítható kijelzős, több módon is használható Zenbook 17 Fold OLED volt a sztár, a Samsung pedig hiába nem hozott semmilyen új terméket az eseményre, így is akadtak érdekes bejelentései.

Kapcsolódó Az Asus új csodagépe egyszerre laptop, tablet vagy éppen asztali PC A berlini IFA szakkiállításon közelebbről is szemügyre vehettük az Asus új hibrid gépét, a hajlítható kijelzős Zenbook 17 Fold OLED-et.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Európa egyik legégetőbb kérdése a konfliktus nyomán kialakuló energiaválság, ami – hazánkat is beleértve – az unió minden országában érezteti a hatását. A téma természetesen az elektronikai eszközöket végtelen számban felsorakoztató IFA-n is elkerülhetetlen, és alig akad olyan gyártó, ami valamilyen módon ne reflektálna erre a problémára (vagy éppen a szintén egyre többeket foglalkoztató fenntarthatóságra).

Energitakarékos álmok

Az energiatakarékosság természetesen a Samsung bemutatóján is kiemelt szerepet kapott, a dél-koreai vállalat ugyanis az okosotthonos megoldásokban látja a választ a fogyasztás csökkentésére. Ennek részeként a sajtóeseményen kiderült, a cég célja, hogy 2023-ra minden új forgalomba kerülő háztartási eszköze wifi kapcsolattal rendelkezzen.

A gyártó szerint erre azért van szükség, hogy a termékeik csatlakozhassanak a már évek óta létező, de folyamatosan fejlesztett SmartThings okosotthonos alkalmazáshoz, amivel – napjaink valóságához igazodva – a nemcsak vezérelhetővé válnak a kompatibilis eszközök, de a szolgáltatás többek között az optimális energiafelhasználásra is figyelni fog.

Samsung

A kompatibilis eszközöket csatlakoztatva a használati szokások monitorozása mellett elérhetők lesznek valós idejű energiafelhasználási adatok, és ezek alapján a mesterséges intelligenciát is bevető AI Energy Mode akár abban is a felhasználók segítségére lehet, hogy a megszokottnál környezettudatosabban használják az eszközeinket. Így csökkentve a mindennapi fogyasztást, és ezzel együtt a havonta érkező számlán szereplő összeget.

A Samsung a gyakorlatban ezt úgy képzeli el, hogy a rendszer figyelmeztet a sötétítők behúzására, így mérsékelve a légkondicionáló fogyasztását, vagy a mosógép felismeri a behelyezett ruhák anyagát, és a rendszer ennek megfelelően módosítja a szárítást, ahelyett, hogy egy általános, magasabb hőt és nagyobb fogyasztást eredményező programot futtatna.

A gyártó szerint az okosabb és környezettudatosabb eszközök használata akár 30 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet. Ami papíron, a jelenlegi helyzetben persze nagyszerűen hangzik, ügyes marketing, de valójában csak akkor valósulhat meg, ha valaki a Samsung ökoszisztémába tartozó vagy azzal kompatibilis eszközökkel rakja tele az otthonát, ráadásul újakkal, amelyek képesek kommunikálni a SmartThings alkalmazással.

Samsung

Bár a cég ígérete szerint a régebbi wifis okoseszközeire is elérhetővé teszik a friss fejlesztéseket, de ez a „buta” eszközökön nem segít, és azért annak sincs sok realitása, hogy valaki hirtelen nekiáll lecserélni mindent az otthonában a 30 százalékos megtakarítás reményében.

Ez igencsak költséges vállalás, másrészt környezettudatosnak sem feltétlenül nevezhető, így a Samsung által prezentált energia- és környezettudatos otthon csak kevesek kiváltsága, vagy olyan álom, aminek a megvalósításához hosszú-hosszú évek szükségesek. Mert bár szuper, hogy a Bespoke MI mosógép MI Ecobubble funkciója átalakítja a mosószert aktív habbá, aminek hála mosás közben akár 70 százalékkal is csökkenhető az energiafelhasználás,

de legyünk őszinték, hány család tud megengedni magának egy ilyen 390 ezer forintos háztartási gépet?

Nem minden luxus

Szerencsére a sokak számára elérhetetlen luxustermékek mellett a Samsung figyel arra is, hogy a kezdetben prémium kategóriás fejlesztései idővel elérhetők legyenek a pénztárcabarátabb eszközei mellé is. Jó példa erre a 2021 januárjában debütált, fény és rádiófrekvenciák hatására (is) töltődő SolarCell távirányító, ami a bejelentést követően csupán a gyártó drágább kijelzői mellé volt elérhető, a jövőben viszont bekerül minden Samsung tévé dobozába.

Samsung

A gyártó szerint az akkumulátorral szerelt kiegészítőknek hála hét év alatt akár 200 millióval csökkenhet a kidobott elemek száma, ráadásul a cég idén szabadalmaztatja a távirányító gyártási licenszét, így más vállalatok előtt is megnyílik a lehetőség, hogy ilyen tölthető, ceruzaelem nélküli megoldást biztosítsanak a hasonló kiegészítőt használó eszközeik mellé.

Birkás Péter további cikkei Az Asus új csodagépe egyszerre laptop, tablet vagy éppen asztali PCKilenc év után is úgy szippant be a The Last of Us, mintha sosem játszottam volna veleItt a gamer tablet, ami ultra fokozaton is szépen futtatja az új játékokat

The post A Samsung szerint az okosotthon a válasz az energiaválságra first appeared on 24.hu.