:

Újabb csatornán segíthet be az állam a Vodafone felvásárlásába?

Nemsokára vállalati kötvényeket is vásárolhat az eredetileg exporttámogatásra létrejött, állami Eximbank egy friss kormányrendelet értelmében. A változtatás adott esetben az állam által patronált 4ig-Vodafone üzletben is kapóra jöhet.

Módosították az Eximbank kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló kormányrendeletet. Az új jogszabály értelmében az exporthitelek nyújtására szakosodott, állami Eximbank mostantól megvásárolhat vállalatok által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat is – írja a hvg.hu.

A lap szerint ilyen értékpapír lehet például:

a kötvény,a jelzáloglevél,és a váltó.

A rendelet csütörtök este jelent meg a szeptember 1-i Magyar Közlönyben és a közzétételt követő nyolcadik napon, szeptember 9-én lép hatályba.

Több ebből Cudar évet zárt a magyar Vodafone, így befolyásolhatja a vételárat 400 milliárdos adósságheggyel fut neki a Vodafone felvásárlásának a 4ig Elárulta a magyar milliárdos, honnan lesz pénz a Vodafone felvásárlására

Exporttámogatás helyett általános vállalati hitelezés

Kamatkiegyenlítést az Eximbank az államtól kap „speciális finanszírozási lehetőségekre”. Eddig ez a lehetőség főleg exporthitelekre, versenyképességet javító hitelekre vonatkozott.

A mostani rendeletmódosítással azonban akár a Magyar Nemzeti Bank helyét is átveheti az intézet a vállalati finanszírozásban.

A jegybank tavaly nyáron állította le kötvényvásárlási tevékenységét, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Az NKP egyik legnagyobb kedvezményezettje a 4ig volt.

A Vodafone-üzletbe is besegíthet a módosítás

Az a 4ig, ami éppen augusztus végén jelentette be, hogy egy állami céggel közösen fel kívánja vásárolni a Vodafone Magyarországot. A vállalat becsült értéke 715 milliárd forint körül lehet, a 4ig pedig a maga 51 százalékos részesedését Jászai Gellért elnök-vezérigazgató szerint a nemzetközi piacokról vagy kötvénykibocsátásból finanszírozhatja. Mindezt úgy, hogy a 4ig adósságállománya már eleve 400 milliárdosra hízott a korábbi évek terjeszkedése következtében.

Viszont nemsokára már az Eximbanknak is lesz jogi lehetősége arra, hogy megvásárolja a 4ig kötvényeit.

Ha ez megvalósul, akkor az állam nem csak kisebbségi tulajdonosként, hanem közvetett hitelnyújtóként is besegítene a hőn áhított üzletbe.

The post Újabb csatornán segíthet be az állam a Vodafone felvásárlásába? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés