:

Mesterséges intelligencia által generált kép nyert meg egy művészeti versenyt

Mesterséges intelligencia által generált kép nyert meg egy művészeti versenyt

Egy mesterséges intelligencia (MI) által generált fotó nyerte meg az egyik díjat Colorado állam éves vásárán. A Jason M. Allen által benyújtott, páratlan részletességű alkotást a Midjourney elnevezésű képalkotó MI készítette, amikor pedig ez kiderült, rengeteg művész felháborodott – írja a New York Times.

A Théâtre D’opéra Spatial, magyar fordításban Űroperaszínház elnevezésű munka a vásár feltörekvő digitális művészek számára kiírt versenyében nyerte el a kék szalagot – ezzel az egyik első mesterséges intelligencia által generált alkotás lett, amely ilyen díjat nyert. A művészt sokan kérdőre vonták a siker nyomán, azonban mint mondta, sosem tagadta, hogy nem tisztán az ő művéről van szó, ugyanis a versenyre „Jason M. Allen via Midjourney” néven küldte be az alkotást.

Nem fogok bocsánatot kérni. Nyertem, és nem szegtem meg semmilyen szabályt.

— mondta. Az egyes mesterséges intelligenciák már hosszú ideje képesek saját műveket létrehozni, ezek minősége azonban sokáig nem volt emberi léptékben mérhető. Idén azonban számos olyan eszköz jelent meg, amellyel absztrakt vagy épp fotórealisztikus képeket lehet létrehozni. Ilyen például a DALL-E 2 és a Midjourney is, amelyek használatához programozói képességekre sincs szükség, elég csak néhány szót bepötyögni a programba, és már meg is kaphatjuk a végeredményt.

Kapcsolódó Így néz ki a halál a mesterséges intelligencia szerint Rendkívül részletes fotókat készít a Midjourney elnevezésű MI.

A coloradói verseny győztese ebben az évben kezdett el kísérletezgetni az MI által generált képekkel. Az egész úgy kezdődött, hogy meghívást kapott egy Discord-szerverre, ahol szabadon lehetett tesztelni a Midjourney-t, amely az úgynevezett diffúziós folyamat révén a betáplált adatokból másodpercek alatt képes megalkotni egy képet. A férfi azóta több száz képet készített. A coloradói versenyre végül a digitális művészet kategóriában nevezett, amit végül meg is nyert, a 300 dolláros (122 ezer forintos) díjjal együtt.

Azt viszont már nem árulta el, milyen szókapcsolatot pötyögött be ahhoz, hogy a rendszer ezt a képet készítse el.

A győztes fotó megosztása után gyorsan elterjedt a közösségi médiában, ahol sokak felháborodását váltotta ki. Néhány művész azonban megvédte a férfit, mondván, hogy a mesterséges intelligencia nem különbözik sokban a Photoshop vagy más digitális képmanipulációs eszközök használatától. Sokan azt is hangsúlyozták, hogy az emberi kreativitás továbbra is szükséges ahhoz, hogy a megfelelő utasításokat találjuk ki egy díjnyertes mű létrehozásához.

Olga Robak, az állami vásárt felügyelő Coloradói Mezőgazdasági Minisztérium szóvivője szerint Allen előre jelezte a Midjourney közreműködését, amikor beküldte a művét. A két zsűritag ugyan nem tudta, hogy a Midjourney egy MI-program, de később mindketten azt mondták: akkor is a férfinek ítélték volna oda a fődíjat, ha tudták volna.

Lányi Örs további cikkei Dugót okoztak a hackerek MoszkvábanBelélegezhető koronavírus-vakcinát engedélyeztek KínábanRekordszámú biciklis tekert augusztusban Budapesten

The post Mesterséges intelligencia által generált kép nyert meg egy művészeti versenyt first appeared on 24.hu.