:

Liz Truss lett az új brit miniszterelnök, ezt várja tőle a Királyság

Liz Truss lett az új brit miniszterelnök, ezt várja tőle a Királyság

Ma jelentették be a júliusban lemondó Boris Johnson utódját. Liz Truss, Johnson külügyminisztere nehéz feladatokat örököl volt kabinetfőnökétől.

Liz Truss lépett a brit Konzervatív Párt és ezzel a kormány élére – írja a Reuters. A jelenleg külügyminiszterként dolgozó Truss a korábbi pénzügyminiszter Rishi Sunak ellen győzedelmeskedett – a 160 ezer párttag 80 százalékos részvételi arány mellett választott, közülük 81 ezret sikerült maga mellé állítania a választási folyamat utolsó szakaszában.

A szavazás pénteken zárult, az eredményeket Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt választásért is felelős bizottságának elnöke hirdette ki.

Trussnak nem lesz egyszerű dolga: a konzervatívok 2015-ös választási nyeresége óta ő a negyedik miniszterelnök, ez idő alatt az Egyesült Királyság krízisből krízisbe esett, a következő években pedig az 10,1 százalékos inflációnak és az energiakrízisnek köszönhetően hosszú recesszió elé is nézhet.

Több ebből Liz Truss lett az új brit miniszterelnök, ezt várja tőle a Királyság Megáll az ész: újabb streamingszolgáltató érkezik Magyarországra

A 47 éves Truss pártjának meggyőzéséért gyors cselekvést ígért, egy héten belül a megélhetési költségek mérséklésére és az üzemanyagellátás biztosítására is konkrét tervvel állna a parlament elé. A belső választási folyamatok zárása utáni, vasárnapi televíziós interjújában azonban pontos intézkedésekről még nem beszélt. (Egyes híresztelések szerint az energiaválságot érintő terve 100 milliárd fontba kerülhet.)

Rezsicsökkentést is bevezethet

Truss legnagyobb gazdasági megpróbáltatását az energiaárak elszakadásának irtózatos mértéke adja: a többszörösére ugró rezsiszámlák az Egyesült Királyság lakosait is fájdalmasan érintik. Az elemzők szerint Truss egyik első intézkedése lehet a rezsiszámlák befagyasztása, ezt akár az első héten is meglépheti.

A legfontosabb kérdés azonban mindennek a finanszírozása. A fontmilliárdokba kerülő tervet külső forrásból felvett hitellel vagy az adók növelésével pénzelhetik –

az energiaipar nyereségeire kivetett adók azonban valószínűleg nem jöhetnek szóba, az ehhez hasonló szektorális különadókat ugyanis Truss kifejezetten ellenzi.

Az árstop azonban vélhetőleg csak az angol, walesi és skót háztartásokat érintené, az északírek, valamint a kis- és középvállalkozások vélhetően ismét kimaradnának a támogatási rendszerből.

Lemond Boris Johnson brit miniszterelnök, a saját emberei küldték el

Trussnak a gazdasági nehézségek mellett saját pártjának egységesítésével is meg kell küzdenie. A Sunak-tábor centrista politikusai ugyanis attól félnek, hogy a kabinet átalakításakor az összes pozíció Truss bizalmasainak jut. A BBC szerint a kampányidőszak alatt a két tábor különösen kegyetlenül viselkedett egymással.

Az oroszok nem várnak javulást

Hiába nézi az egész világ az Egyesült Királyság miniszteri utódlását, a Kremlin nem kifejezetten izgatott: szerintük ugyanis sem Truss, sem Sunak győzelme nem hozott volna változást az orosz-brit külkapcsolatok helyreállításában, írja a BBC.

„Nem szeretném azt mondani, hogy akár romolhat is a kapcsolat, hiszen nehéz a jelenleginél is rosszabbat elképzelni, de sajnos ez sem kizárható. Mindkét jelölt egymást felüllicitálva versenyzett mind az oroszellenes retorika szintjének emelésében, mind pedig az Oroszország ellen lépett további akciók fenyegetésében. Nem számíthatunk semmi jóra” – mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője.

Honnan, ha nem az oroszoktól? ­­– Az európai gázfüggés felszámolásának alternatívái

Arra a kérdésre, hogy Putyin gratulálni fog-e az új miniszterelnöknek, Peszkov csak annyit felelt: Várjuk meg, ki lesz a PM. (Cikkünk írásakor a Kremlin még nem kommunikált Truss győzelmével kapcsolatban.)

The post Liz Truss lett az új brit miniszterelnök, ezt várja tőle a Királyság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés