:

Békés megegyezéssel zárulhatnak az északi félteke legnagyobb csillagvizsgálójának helyet adó Mauna Kea körüli viták

Békés megegyezéssel zárulhatnak az északi félteke legnagyobb csillagvizsgálójának helyet adó Mauna Kea körüli viták

A Mauna Kea csúcsán az elmúlt 50 évben létesített 13 teleszkóp építését ezidáig a Hawaii Egyetem felügyelte. Egy új törvény elfogadásával, amelyet a hawaii őslakosok tiltakozásai inspiráltak, egy vegyes összeállítású, 11 tagú testület veszi át a terület irányítását. Mivel az obszervatóriumok bérleti szerződéseit 2033-ban újítják meg, a Harmincméteres Teleszkóp megépítése még mindig bizonytalan. Az újjászervezés teljes egészében átalakíthatja a hegycsúcs csillagászati lehetőségeit.

Balról jobbra: az Egyesült Királyság infravörös távcsöve, a Caltech szubmilliméteres tartományban működő (2015-ben leszerelt) távcsöve, a James Clerk Maxwell teleszkóp, a Smithsonian szubmilliméteres tartományban működő távcsőrendszere, a Subaru Teleszkóp, a Keck-teleszkópok (Keck-I és Keck II), a NASA Infravörös Teleszkópja és az északi Gemini távcső kupolája. (Forrás: Frank Ravizza / CC BY-SA 4.0)

Válaszúton

A Mauna Kea az 1960-as évek óta szimbolikus találkozási pontja az úttörő tudománynak és a kulturális hagyományoknak. Az egyetem a 60-as években építette meg első, 2,2 méteres teleszkópját a hegycsúcson. A Hawaii Föld- és Természeti Erőforrások Minisztériuma 1968-ban 65 éves bérleti szerződést kötött a Hawaii Egyetemmel az ezt körülvevő, 4 kilométer sugarú földterületre. A nagyvonalú ajánlat a hegy 3500 méter feletti területének szinte egészére vonatkozott.

(Forrás: Sean Goebel)
 

Az egyetem az évek során egyre több obszervatóriumnak adott tovább használatra földterületeket, például a Keck-teleszkópoknak, a Gemini távcsőnek és a Subaru teleszkópnak. A hegy feletti száraz és vékony légkör, a kivételesen sötét égbolt ideálissá teszi a területet a Világegyetem látható, infravörös és milliméteres hullámhosszú tartományokban történő megfigyelésére.

Az itt felállított távcsövek rendkívül értékes adatokat szolgáltattak a csillagászat számára: feltérképezték a Tejútrendszert, megerősítették a külső Naprendszerben a Kuiper-öv jelenlétét, és bizonyítékot szolgáltattak a galaxisunk központjában lévő szupernagy tömegű fekete lyuk létezésére.

Az új építkezések azonban gyakran kiváltották a hawaii őslakosok tiltakozásait, akik számára a hegycsúcs Papahānaumoku (a földanya) és Wākea (az égi atya) szent találkozási pontja. A tiltakozók a környezetvédelemre is hivatkoztak, mondván, hogy az építkezések tönkreteszik a hegycsúcson élő veszélyeztetett madarak és rovarok élőhelyeit. Mások esztétikai szempontból találták aggodalmasnak az építkezéseket a hegyen sorakozó kupolák látványa miatt.

Letartóztatott tüntetők a Mauna Keán 2015. április 2-án. (Forrás: Occupy Hawaii)

A tiltakozások az elmúlt évtizedekben egyre erősebbekké váltak, és azt eredményezték, hogy a Keck Obszervatórium körüli négy–hat kiegészítő távcső terveit végül elvetették. A tüntetők a közelmúltban több alkalommal, 2014-ben, 2015-ben és 2019-ben is gátolták a Harmincméteres Távcső (TMT) építési munkálatait. (A tiltakozók csak 2020 márciusában, a COVID-19 okozta aggodalom miatt hagyták el a területet, amikor a járványhelyzet következtében maga az építkezés is leállt.)

Nem mindenkinek volt ellenére az építkezés: a 2019-es közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a hawaii lakosok kétharmada, és az őslakosok fele is támogatja a TMT megépülését. Ennek ellenére nagy fokú bizalmatlanság és tájékozatlanság övezte a munkálatokat. A hawaii képviselőház ezért felállított egy munkacsoportot, amely javasolta egy felügyeleti hatóság létrehozását. A Mauna Kea Stewardship and Oversight Authority (Mauna Kea Irányítási és Felügyeleti Hatóság) 2023. július 1-jén áll munkába.

Kezdődhet a munka

Az új törvény értelmében a Hawaii Egyetem továbbra is joghatósággal rendelkezik 550 hektár felett, amely magában foglalja a csillagászati körzetet. Itt található 12 teleszkóp a 13-ból, a vendégcsillagászokat fogadó Halepōhaku komplexum, valamint a bekötőút, amelyen a látogatók a hegycsúcsra juthatnak. A Mauna Kea Hatóság a fennmaradó 9450 hektár felett rendelkezhet, amelyet természetvédelmi területté nyilvánítottak.

A 11 tagú testületben helyet kapnak a hawaii őslakosok, a Hawaii Egyetem és a Mauna Kea Obszervatóriumok csoport képviselői, valamint természetvédelmi szakemberek is. További öt tagnak tapasztalata lesz az erőforrás-menedzsmentben, az oktatásban, az üzleti életben és a pénzügyben, valamint a hawaii őslakos hagyományok területén, beleértve azokat a szertartásokat is, amelyek a hegycsúcsot érintik. További két tagot a hawaii képviselőház delegál.

Lehetőségek

A tagok kinevezése még nem történt meg, de a feladataik egyértelműek. „A hatóságnak számos nyitott kérdéssel kell majd foglalkoznia; mindenekelőtt az obszervatórium 2033 utáni új bérleti szerződésével.” – mondta a Keck Obszervatórium vezető kutatója, John O’Meara.

A még le nem állított teleszkópokkal kapcsolatos bérleti tárgyalások már 2028-ban megkezdődnek, annak ellenére, hogy a bérleti szerződések csak 2033-ban járnak le, mivel egy teleszkóp leszerelése évekbe telhet. A korábbi megállapodások értelmében a Hawaii Egyetem már dolgozik öt teleszkóp eltávolításának és az általuk elfoglalt terület helyreállításának tervein. A helyükre nem kerülnek új távcsövek.

A Caltech szubmilliméteres tartományban működő távcsövét, amely 2015-ben fejezte be működését, idén fogják szétszerelni. A folyamat magában foglalja a helyszín helyreállítását is. (Forrás: Hawaii Egyetem)

A Caltech szubmilliméteres tartományban működő távcsöve lesz az első a sorban. A távcső 2015 óta nem dolgozik. „Hét évbe telt, mire megkapták az engedélyt a teleszkóp leszerelésére.” – mondja a TMT ügyvezető igazgatója, Robert Kirshner. „Semmi sem egyszerű!”

A következő helyreállítandó területen áll a Hōkū Keʻa Távcső, egy 90 centiméteres oktató teleszkóp. Ezt követi majd az Egyesült Királyság infravörös távcsöve és a James Clerk Maxwell teleszkóp. Az ötödik távcsőről pedig nemsokára döntenek.

A meglévő teleszkópok számára jelenleg évente 1 dollárért bérlik a területet – ez még az 1970-es években a cunami sújtotta Hawaii megerősítését célzó intézkedések maradványa. (Az obszervatóriumok azonban évente 4,4 millió dollárral járulnak hozzá a hegyi területek karbantartásához, amibe számos feladat beletartozik, így a bekötőút gondozása és a hegycsúcson élő wēkiu rovarok tanulmányozása is.) A jelenlegi megegyezés szerint a Harmincméteres Távcső bérleti díja 1 millió dollár lesz évente. Elképzelhető, hogy a már meglévő távcsövekre is hasonló megállapodásokat fognak kötni.

Harmincméteres elefánt a porcelánboltban

A Harmincméteres Távcső távolabb helyezkedik majd el a többi teleszkóptól, ahogy az ezen az illusztráción is látszik. (Forrás: TMT International Observatory)

A hatóság számára a másik nagy feladat a Harmincméteres Távcső lesz. Ennek jövője egyelőre a National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alapítvány) kezében van. Ez az alapítvány végzi a TMT környezetvédelmi felülvizsgálatát. A teleszkóp már több ilyen felülvizsgálaton átment, de a szövetségi támogatás feltétele az új vizsgálat elvégzése.

A TMT Nemzetközi Obszervatórium már több erőfeszítést tett az új létesítménnyel kapcsolatos aggályok eloszlatására: az új komplexum ugyanis már pusztán a teleszkóp mérete miatt nagyobb lesz, mint a korábbiak. A Hawaii Egyetem jogilag kötelező erejű nyilatkozatot tett, amelyben biztosítja, hogy ez lesz „az utolsó olyan új terület a hegyen, ahol teleszkópprojektet terveznek”. Maga az épület sem a csúcson lesz, hanem 150 méterrel lejjebb, ahova egy másfél kilométeres út vezet majd. „Ez a hely kiváló tulajdonságokkal bír a csillagászati megfigyelések számára, kulturális programokra nem használják, és az új épületet, amely csak egy kicsivel lesz magasabb, mint a Subaru, Hawaii-sziget nagy részéről sokkal kevésbé lehet majd észrevenni.” – mondja Kirshner.

„A hatósággal együtt fogunk dolgozni azon, hogy a csillagászat és az oktatás ennek a különleges helynek a kultúrájával és természeti adottságaival harmóniában legyen.” – teszi hozzá. „Folyamatosan dolgozunk a helyi közösséggel való kapcsolatok kialakításán is.”

A Harmincméteres Távcső (TMT) kupolája viszonylag kicsi lesz az „extrém nagy” méretű teleszkópokhoz képest. Utóbbiak a déli féltekén lévő helyszíneken egészen más égboltot láthatnak, mint a TMT. (Forrás: TMT International Observatory)
 

Sok még a tennivaló. „Gondoskodnunk kell arról, hogy a hatóság munkája jól induljon, és hogy mindenki részt vehessen benne a közös irányítás elve alapján. Így tudunk tiszta fejjel előre haladni.” – teszi hozzá O’Meara.

Forrás: Sky&Telescope