:
Breaking News

iPhone 14: hatszor többet dolgozik érte egy magyar, mint egy amerikai

iPhone 14: hatszor többet dolgozik érte egy magyar, mint egy amerikai

Az Apple magyar idő szerint szerda este bejelentette az iPhone 14-es szériáját, és az ahhoz tartozó árakat. A Pro szériát leszámítva az Egyesült Államokban nem emeltek az árakon, egy sima 4/128 GB-os modellt ugyanúgy 799 dollárért vásárolhatnak meg a fogyasztók, mint az egy évvel ezelőtti 13-mas széria ugyanilyen felszereltségű készülékét. Idehaza viszont jelentősen, minimum 100 ezer forinttal emelkedtek az árak.

Ezért utána néztünk, hogy Európa és a világ egyes országaiban mennyit kell dolgozni azért, hogy hozzájuthassunk egy alap felszereltségű iPhone 14-hez.

Magyarországon az alapmodellt 449 990 forintért vásárolhatja meg egy átlag fogyasztó. Ez jelentősen meghaladja a KSH által augusztus végén közölt nettó havi magyar átlagkeresetet, ami jelenleg 347 200 forint a statisztikai hivatal szerint. Ennek fényében idehaza 28,45 munkanapot kell ledolgoznia annak, aki meg szeretné vásárolni az Apple új, legkisebb teljesítményű modelljét. 22 munkanapos hónappal számolva ez több mint 1 hónapot és közel 7 további munkanapot vesz igénybe, feltéve, hogy az adott időszakban semmi másra nem költ az ember – ami lássuk be, nem túl életszerű.

Kapcsolódó Itt vannak az iPhone 14 magyar árai Közel egymillió forint lesz a legerősebb iPhone 14.

A vizsgált országok közül egyedül Lengyelország közelíti meg a magyar eredményeket a negatív rangsorban, itt 23,10 munkanapot kell robotolnia az embernek az új kütyüért. A lengyeleknél 5199 zlotyiért, átszámítva 437 ezer forintért lehet hozzájutni az iPhone 14-hez, azonban a közép-európai országban az átlagkereset is jóval magasabb: 4951 zlolyi, ami 416 520 magyar forintnak felel meg. A román, illetve szlovák árakkal is szerettük volna összevetni a magyar fogyasztói árakat, ezekről azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett hivatalos információ.

JUSTIN SULLIVAN / Getty Images via AFP

A rangsorban Csehország, majd Spanyolország következik, ahol 17-18 munkanapot kell átlagosan dolgozni egy új almás készülékért. Itt, hasonlóan a magyar árakhoz, komoly különbséget láthatunk a tengerentúlhoz mérten: 26 490 cseh korona (425 ezer forint), illetve 1009 euró (434 ezer forint) egy alap felszereltségű almás készülék ára, az átlagfizetés viszont előbbinél 31794 korona (512 ezer), míg az Ibériai félszigeten található országban 1273 euró (503 ezer forint).

Kapcsolódó Miért ilyen drága itthon az iPhone 14? A magyar ár igencsak eltérnek az amerikai összegtől.

Ausztriában, Németországban és Olaszországban ennél sokkal jobb a helyzet. Ezekben az országokban 11-13 munkanap szükségeltetik egy új modell beszerzéséhez. Ez pedig nem csak a jobb átlagfizetésnek köszönhető, maguk a termékek is alacsonyabb áron kerülnek forgalomba, mindkét helyen 999 euróért (394 ezer forintért).

Európában az Európai Unión kívül a leginkább kedvező a vásárlók helyzete.

Norvégiában és az Egyesült Királyságban 6,52, illetve 7,71 munkanapjába telik egy Apple-fogyasztónak az új kütyü megszerzése. Norvégiában ugyan a termék igencsak közel jár a magyar fogyasztói árhoz (ott 433 ezer, itthon 445 ezer forint), a skandináv ország polgárainak átlagfizetése azonban jóval több mint négyszerese a magyarnak, közel másfél millió forint. Az Egyesült Királyságban 850 fontért (387 ezer forintért) juthatnak hozzá az iPhone 14-hez a boltokban, az átlagfizetés viszont 2424 font, ami 1,1 millió forintot jelent.

Az abszolút vezető természetesen az Egyesült Államok. A tengerentúlon ugyanis az átlagfizetés átszámítva 1,45 millió forint, míg egy új almás készülék beszerzése messze itt a legolcsóbb: 799 dollár, ami mai árfolyamon 315 ezer magyar valutát jelent. Ezt a két összeget összevetve az jön ki, hogy egy átlagkeresettel bíró amerikai munkavállalónak nem egész 5 napot kell dolgoznia, hogy az Apple legújabb kütyüjét tarthassa a kezében.

Lányi Örs további cikkei Miért ilyen drága itthon az iPhone 14?Úgy csökkentették az iPhone 13 árát, hogy itthon megdrágultiPhone 14: az Apple bemutatta idei csúcstelefonjait

The post iPhone 14: hatszor többet dolgozik érte egy magyar, mint egy amerikai first appeared on 24.hu.