:

Gauder Milán a Mastercard globális csúcsáig jutott – 21 év után most kicsekkol. Elmondta, miért

Gauder Milán a Mastercard globális csúcsáig jutott – 21 év után most kicsekkol. Elmondta, miért

Gauder Milán az egyik legmagasabb jegyzett magyar topmenedzser a nemzetközi mezőnyben, a Mastercard kártyaszolgáltató globális alelnöke – volt eddig. Nemrég jelentette be egy személyes hangvételű posztban, hogy 21 évnyi tanulás és az azt követő 21 évnyi multis világ után újabb fejezetet kezd életében, elhagyja legnagyobb szakmai sikerének helyszínét, a Mastercardot.

„Mielőtt lendületből, gondolkodás nélkül belevágok a harmadik 21 évembe, szerettem volna kipróbálni mást, más iparágat, szervezetet, non-profit világot” – mondta döntése hátteréről a Forbes.hu-nak.

„Két életünk van, és a második akkor kezdődik, amikor rájövünk, hogy csak egy életünk van”

– azt mondja, a végső lökést végül ez a Konfuciusz-idézet adta meg, ami nagyjából irányba is rakhatja a környezetét, mit hoz a jövő. Konkrét elképzelése ugyanis nincs arra, hogy mivel fog foglalkozni, projektek, irányok vannak. Kormányzati digitalizációs, „készpénzmentesítési” projektek és felkérések szerte a világban, Ázsiától Afrikáig, NGO-val, civilekkel való közös munka formálódik jelenleg több is.

Névjegy

Gauder Milán 2005 óta a Mastercard munkatársa, 2008-tól a Mastercard Magyarországért felelős igazgatója.  Az ő irányítása alatt történt meg többet között Magyarországon az egyérintéses fizetés bevezetése és elterjesztése (évekig a világ élmezőnyébe tartoztunk). 2010-től a kelet-közép-európai regionális vezetői feladatokat is ellátta. 2014-től a közel-keleti és afrikai régió regionális igazgatója Dubajból. 2017-től londoni székhellyel irányította a Mastercard tanácsadói és fizetésbiztonsági részlegét Európában, 2019-től ő vezette a Mastercard teljes európai termékfejlesztési és innovációs részlegét. 2021 elején nevezték ki a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős alelnökének. Mindezek mellett 2012 óta az Átrium Színház egyik alapítója-tulajdonosa Lakatos Péter Videoton-vezér mellett, közéleti és kulturális szerepvállalásai miatt is találkozhattunk már a nevével.

Szimpla, Nyócker, Mastercard 
Testvérei Gauder Áron, filmrendező és Gauder Márk, a Szimpla egyik alapítója. Történetüket korábban itt írtuk meg.

Nem Algéria volt a sokk, hanem a szigorú Magyarország – a Gauder fivérek története

A nagy világutazó most, hogy kicsit visszavesz, nem marad egyhelyben – természetesen. Gyermekei iskolája Bécsbe, egy butikhotelja – ahol alkotóközösségeket, művészeket is vendégül látnak gyakran – a marokkói Marrákeshez, a barátok, emlékek, bulik és izgalmak, valamint pár projekt pedig Budapesthez köti. Természetesen hagy majd arra időt is, hogy sor kerüljön azokra a baráti beszélgetésekre, amikre az elmúlt években nem volt lehetőség.  

„Elit, úri huncutság volt a bankkártyás fizetés”

– mondja arról, hogyan nézett ki a piac 20 évvel ezelőtt, amikor elkezdett a Mastercardnak dolgozni. Még McKinsey-s tanácsadóként volt egy projekt, amiben részt vett, az Amex-kártyák magyar piaci vezetése az OTP-nek, ez pedig meghatározta életének következő bő két évtizedét. El kezdték érdekelni a fizetési megoldások és az azok meghúzódó rendszerek, így amikor adódott a lehetőség, átigazolt a Mastercardhoz.

Most egy kicsit a közös ügyeinkkel is akar foglalkozni

Fizetési megoldásokban 20 éve még fényév távolságra volt tőlünk Ausztria, ma már a magyar piac az osztrák előtt jár több mutatóban is – és ebben Milánnak komoly szerepe volt. Nagyrészt az ő nevéhez fűződik az érintéses fizetés elterjesztése Magyarországon és az itt aratott sikerek után Európában is.

A lemondásáról szóló (zárt körben megosztott) bejegyzésben azt is írta, hogy most „szabad és független ember” lesz – mint mindenki, aki épp nem áll alkalmazásban. A Forbesnak ugyanakkor azt is mondta, hogy a Mastercardnál hatalmas szabadságot kapott, hogy szinte bármit véghez vihessen, e nélkül az egykor 8 fős irodából sem lehetett volna régiós tanácsadó, értékesítési- és fejlesztőközpont.

A Mastercardtól és a multivilágtól most tehát elszakad, de az elmúlt bő 20 évben összeszedett tudást és tapasztalatot mindenképp kamatoztatni akarja, csak máshol. „Szeretném visszafizetni a társadalomnak azt a sok szerencsét és tapasztalatot, amit kaptam. Egy ideig most biztos szeretnék a közös ügyeinknek, társadalmi célok szolgálatába állni és szolgálni teljes időben, nem csak hobbiból, esténként, mellékesen.”

The post Gauder Milán a Mastercard globális csúcsáig jutott – 21 év után most kicsekkol. Elmondta, miért appeared first on Forbes.hu.