:

Harkiv felett az ég

Harkiv felett az ég

Egy fiatal ukrán fotós éjszakai képsorozata a háború által sújtott Harkivról és a kivilágítatlan város felett látszó csillagos égboltról.

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) a napokban tett közzé egy összeállítást az ukrán Pavlo Pakhomenko képeiből, a fiatal fotós részletes beszámolójával együtt. Pavlo a háború által egyik leginkább sújtott településen, Harkivban készített éjszakai fényképsorozatot a kivilágítatlan városról és a felette látszó égboltról.

Pavlo február végén, az orosz rakétatámadások kezdetekor menekült el szülővárosából a nyugat-ukrajnai Lvivbe, s csak májusban (amikor a frontvonal kissé odébb tolódott) tudott hazatérni. Harkivot ekkor is érték rakétatámadások, főleg éjszakánként, a városban ezért éjjelente kijárási tilalom volt, és a közvilágítás sem üzemelt. Pavlo elmondta, hogy (ahogy bárki más) rendkívül nehez szívvel élte, éli meg a háborús mindennapokat, ugyanakkor bizonyos formában vigaszt nyújtott számára, amikor először pillantotta meg ablakából az elsötétített város felett szikrázóan ragyogó csillagokat és a Tejút fényes sávját. Úgy érezte, hogy ezt az élményt másokkal is meg kell osztania, egyúttal megörökítenie az utókor számára.

Forrás: Pavlo Pakhomenko / darksky.org

Pavlónak sikerült engedélyt szereznie az ukrán hatóságoktól, hogy néhány éjszaka – rendőri kísérettel, golyóálló mellényben és sisakban – kimehessen Harkiv utcáira és fényképeket készíthessen. Bár kezdetben – érthető módon – az orosz egységek által kilőtt, a légvédelmi rendszerek által jobbára megsemmisített rakéták kötötték le a figyelmét, a csillagos égbolt látványa egy idő után minden más körülményt felülírt.

Forrás: Pavlo Pakhomenko / darksky.org Forrás: Pavlo Pakhomenko / darksky.org

Pavlo a képeivel mindannyiunknak azt üzeni, hogy az Univerzum csodáiban való gyönyörködés még a legnehezebb helyzetekben is kapaszkodót tud jelenteni az ember számára. Egyúttal viszont azt is, hogy ne a háborúk adjanak okot arra, hogy a városi ember újra megtalálja kapcsolatát a csillagos égbolttal…

Forrás: www.darksky.org, 2022.08.30.