:

Lengyelek veszik meg az egyik legnagyobb magyar szállásportált

Lengyelek veszik meg az egyik legnagyobb magyar szállásportált

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding megveszi a Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot – közölte a cég menedzsmentje és a tulajdonost képviselő Portfolion Capital Partners a Forbes.hu-val hétfőn. A tranzakció zárása esetén a lengyelek várhatóan 82 millió eurót (csaknem 33 milliárd forintot) fizetnek a Portfolionból és magánszemélyekből álló tulajdonosi körnek.

A tőzsdén jegyzett, varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport, a Wirtualna Polska Holding S.A. a lengyel és a régiós piac több jelentős média- és e-kereskedelmi portáljának tulajdonosa. A Wirtualna Polska

turisztikai szerepvállalása eddig főleg Lengyelországra fókuszált, de a most bejelentett tranzakciónak köszönhetően több új országgal és termékkel gyarapodik, valamit több mint háromszorosára nő a tevékenysége által lefedett piac az ágazatban.

Interjú Ács Gábor 15 perc olvasás
Majd ha újraindulunk, olyan lesz, mint ha 2008-ból indulnánk
A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Az autós utazásokra koncentrál és a határon túl erősít a Szállás.hu

Mit vettek?

A Szallas.hu 2007-es alapítása után gyorsan Magyarország egyik meghatározó szállásfoglaló oldalává vált. 2015-ben a Portfolion vette meg a céget az EXIM és az OTP által biztosított forrásból, és a tőkeerős háttér mellett intenzív nemzetközi akvizíciós stratégiába kezdtek. Az alapkezelő támogatásával először Lengyelországban, majd Romániában és Csehországban is akvizíciókat hajtott végre a cég.

A csoport árbevétele felvásárlások és növekedés révén megtöbbszöröződött, az éves foglalások értéke a befektetés előtti évi 20 millió euró magasságából 2021 és 2022 júniusa között már 200 millió euróra nőtt.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió foglalás történt a csoport oldalain.

Összesen több mint 87 ezer szálláshely közül választhatnak az utazók a Szallas csoport oldalain, ami a mostani tranzakcióval 100 ezer fölé nőhet.

Nagy szám

82 millió euró, vagyis csaknem 33 milliárd forint. A tranzakció zárása esetén a lengyelek várhatóan ennyit fizetnek a Portfolionból és magánszemélyekből álló tulajdonosi körnek. A tranzakció véglegesítése az ősz folyamán, az engedélyeztetési folyamat sikeres lezárása után várható.

Mit mond az eladó?

„A Portfolionnal közösen kialakított kelet-közép-európai növekedési pályán haladunk további felvásárlásokkal és organikus növekedéssel a régióban – mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója. – Egy olyan nagy és gyorsan növekvő cégcsoport tagjává válva, mint a Wirtualna Polska Holding, új lehetőségek nyílnak meg elkötelezett, az elmúlt években immáron közel 350 fős, kiváló szakemberekből felépült csapatunk előtt, különösen a lengyel portfóliónk esetében.”

Szigetvári József, a Szállás.hu vezetője. Fotó: Orbital Strangers

Mit mond a vevő?

„A Szallas Group felvásárlása

a Wirtualna Polska első külföldi befektetése

és jelentős mérföldkő a növekedésünkben – mondta Jacek Świderski, a Wirtualna Polska Holding S.A. vezérigazgatója.  – Az utazási ágazatban hatalmas lehetőségeket látunk. Ezt megerősítette saját turisztikai termékünk, a Nocowanie.pl pénzügyi teljesítménye is, amely története legjobb eredményét érte el 2022 második negyedévében. Lenyűgözött bennünket Szigetvári József és csapatának rátermettsége, hiszen bebizonyították, hogy lehet sikeres üzletet vezetni helyi szereplőként a globális platformokkal szembeni versenyben.”

Mi változik?

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a cégcsoport termékeinek működését. „A változás maximum annyiban érzékelhető, hogy a meglévő és leendő partnereket ezentúl több és jobb szolgáltatással, a vendégeket még több szálláshellyel szolgáljuk ki” – mondta a vezérigazgató.

Itthon további fejlesztéseket is terveznek, az akvizíciónak köszönhetően a lengyelországi terjeszkedés erősödését várják.

The post Lengyelek veszik meg az egyik legnagyobb magyar szállásportált appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés