:

Szintet lép a magyar iskola, a lengyelekkel együtt dolgoznak mostantól a tömeges szakemberhiány ellen

Szintet lép a magyar iskola, a lengyelekkel együtt dolgoznak mostantól a tömeges szakemberhiány ellen

Sok év versengés után összebútorozik a régió két fontos edtech szereplője. Hiába nagy az érdeklődés a digitális karrierek iránt, a szakemberhiány soha nem látott méreteket ölt. Ezt orvosolnák nyolc országban immáron egyesült erővel.

Részvénycsere útján összeolvad a magyar Codecool és a lengyel Software Development Academy (SDA), jelentette be Közép-Európa két vezető oktatástechnológiai cége a Forbes.hu-nak. Közlésük szerint ezzel a kontinens egyik legnagyobb, digitális készségeket oktató és közvetítő hálózata jöhet létre, a régió meghatározó szereplőjévé válnának.

Vicces, de régiós trendek szintjén talán nem meglepő az időzítés. Tegnap épp arról jött hír, hogy lengyelek veszik meg az egyik legnagyobb magyar szállásportál, a Szallas.hu üzemeltetőjét.

A Codecool

A budapesti székhelyű programozóiskolát hét éve alapították itthon, és jelenleg négy országban van jelen, Magyarországon túl Lengyelországban, Romániában és Ausztriában. Közel 150 alkalmazottat foglalkoztatnak, oktatásain több mint 2000 diák végzett, és több mint 300 vállalati partnerük van.

Első körben a Portfolion tőkealap adott kétmillió eurót a cégnek még 2017-ben, majd 2019-ben 3,5 millió euró kockázati tőke érkezett a korábbi befektetőktől, plusz a Lead Ventures Alapkezelő Zrt.-től. A befektetők körébe legutóbb az Integral Venture Partners csatlakozott, ők hétmillió euróval, ennek kapcsán tavaly márciusban beszéltek nekünk bővebben.

Interjú G. Tóth Ilda 16 perc olvasás
Aki hadra fogható, azt felszívja a piac – újabb magyar programozóiskola terjeszkedik külföldön
Üzlet Melis Dóra 6 perc olvasás
Fontos nemzetközi edtech listán választották a legígéretesebb európai startupok közé a Bookr Kidst és a Codecoolt
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Lengyelek veszik meg az egyik legnagyobb magyar szállásportált

A Software Development Academy

Az SDA lengyel székhelyű, magánalapítású, szintén hétéves, jelenleg 6 országban működő (Lengyelország, Románia, Észtország, Csehország, Szlovákia, Albánia) cég, közel 150 alkalmazottal, több mint 15 000 végzett diákkal, és 100-nál több vállalati partnerrel.

Mindkét cég digitális készségeket oktat, csak más megközelítésben.

A Codecool mély, hosszú távú, egyéves nappali átképzésekben utazik. Utófinanszírozásos üzleti modellben kínálnak állásgaranciát, aki náluk a nulláról kezdi, a kurzus után állást keresnek neki, akár junior szintű szoftverfejlesztőként is elhelyezkedhet.Az SDA rövidebb kurzusokat kínál, tipikusan hétvégi vagy esti képzésben – ezért is magasabb náluk az alumnik száma, mint a magyar cégnél.

A háttér

„A lengyel és a román piacon már ott volt az SDA, amikor mi évekkel ezelőtt oda megérkeztünk” – meséli a Forbes.hu-nak Bálint Viktor, a Codecool nemzetközi terjeszkedésért és marketingért felelős vezetője az üzlet hátteréről. Az SDA volt, aki nyitott, pontosabban megkereste a Codecool egyik befektetőjét valamilyen ki- vagy felvásárlási lehetőségért. Ebből jutottak odáig, hogy megnézik, mire jutnának közösen.

Bálint szerint tavaly nyáron, ősszel kezdett beszélni a két fél, végül arra jutottak, hogy szépen kiegészítenék egymást földrajzi lefedettségben, termékkínálatban, üzleti modellben. A részvénycserés ügylet le is zárult, a tranzakció mérete nem nyilvános.

A részletek

Az egyesítéssel létrejövő cég immáron nyolc országban lesz jelen, a közép-európai régióban kb. 15-20 ezer magánszemélyt, valamint 400 vállalatot fognak kiszolgálni. A két cég üzleti partnerei között megtalálható többek közt a Microsoft, a Morgan Stanley vagy a Vodafone is, kormányzati oldalról pedig már két sikeres átképzési programot bonyolítottak le, egyet Albániában 10 ezer fővel, egyet pedig itthon 600 átképzett szakemberrel.

Az egyesítéssel létrejövő cég immáron nyolc országban lesz jelen. Ábra: Codecool // SDA

Az egyesüléssel a Codecool és az SDA célja, hogy a szakemberhiányt a közép-európai régióra összpontosítva kezelje és vállalati át- és továbbképzési programjaik segítségével megoldást nyújtsanak különböző vállalatok és kormányzatok számára.

Ennek több mint 300 alkalmazottal, 17 digitális átképzési programmal, valamint 1600 mentorból álló hálózatukkal futnának neki.

A helyi piacokon megtartják a márkaneveket, a gyorsan változó technológiai környezetet követve újabb digitális képzésekkel állnak majd elő, valamint további földrajzi terjeszkedést is terveznek. Az ügyvezető Michał Mysiak lesz, az SDA társalapító ügyvezetője, míg a Codecool társalapító igazgatója, Boda József az egyesült vállalat szervezetfejlesztéséért és oktatási koncepciójáért felelős alelnöke lesz.

Jövőre Bálint szerint 50 százalékos árbevétel-növekedésben, képesített diákok számában pedig szintén 40-50 százalékos bővülésben bíznak. Közben már a régión túl, Nyugat- és Észak-Európából is jött megkeresés.

Mit mond a két cég?

„Az egyesülés lehetővé teszi, hogy közösen még eredményesebben küzdjünk a soha nem látott mértékű digitális szakemberhiánnyal, Közép-Európa legerősebb digitális képzési hálózatát létrehozva – mondja Boda. – Összevont digitális képzési programjaink segítségével továbbra is magabiztosan szolgáljuk majd ki az egyének, a vállalatok és a kormányok igényeit. A képzéseinket elvégzők iránt nagy a kereslet, mivel a nyugat-európai – és újabban már amerikai vállalatok is – előszeretettel alkalmazzák a régió képzett szakembereit.”

A cégek szerint az Európai Unió jelenleg 1,8 millió szakember körüli hiánnyal küzd az infokommunikációs-technológiai (IKT) szektorban. Ebbe beletartoznak a folyamatos továbbképzésre szoruló munkavállalók is.

„Ahhoz, hogy még több befektetőt tudjunk a régióba vonzani, biztosítanunk kell magasan képzett IKT-szakemberek utánpótlását, méghozzá egyre gyorsuló ütemben. A cégeink egyesítése egy válasz erre az igényre, és egyedülálló lehetőséget biztosít a régió számára is, mely így globális szinten feltörekvő IT-szolgáltató központtá válhat” – mondja Mysiak.

A digitális készségeket oktató piac hatalmas robbanás előtt áll Bálint szerint. Még a válsággal fenyegető hónapok ellenére is, hiszen a piaci szereplők idővel, mint a covid során, rá fognak jönni, hogy digitalizálódni kell. Másik oldalról lesz-e elég diák, aki átképeztetné magát? „Sajnos – vagy szerencsére – kontraciklikusan működünk. Válság van, az emberek elveszítik a munkahelyüket. Ilyenkor mindenki jövőbiztos szakmát szeretne szerezni. Szerintem igény lesz a tudásra, amit mi nyújtunk, a garanciára, hogy ebből meg tudsz majd élni akár programozóként, akár szabadúszóként.”

Több ebből Újraindítják az ország egyik legnagyobb erőművét Árt-e az egészségünknek, ha 18 fokos irodában ülünk egész nap?

Az IKT-piacról a két cég azt mondja:

az unión belül a közép-európai régió országaiban a legnagyobb az érdeklődés a digitális karrierek iránt, mindkét cég körülbelül 50 százalékos növekedést tapasztal a képzéseikre beiratkozók számában.Az Európai Bizottság Digitális Évtized program 2030-ra 20 millió IKT-szakembert foglalkoztatását tűzte ki célul,az európai gazdaságélénkítési terv alapján pedig 161 milliárd eurót fognak fordítani az uniós piacok innovációjára és digitalizálására, szem előtt tartva a nemek közötti egyensúly megteremtését is, a ami a Codecool és az SDA számára is fontos tényező.

A borítóképen Boda József, a Codecool társalapító igazgatója, valamint az egyesüléssel létrejövő vállalat szervezetfejlesztéséért és oktatási koncepciójáért felelős alelnöke 2021 márciusában.

The post Szintet lép a magyar iskola, a lengyelekkel együtt dolgoznak mostantól a tömeges szakemberhiány ellen appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés