:

Bejelentették a csehek: jön az energia-ársapka, íme a számok

Novembertől árkorlátozás jön náluk a lakossági áram- és gázfogyasztásra.

Csehország ársapkát vezet be novembertől a lakossági áram- és gáz fogyasztásra – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn este.

Az MTI azt írja, a rendelet értelmében

az áram esetében kilowattóránként hat cseh koronás (96 forint),gáz esetében pedig három cseh koronás (48 forint) árkorlátozást alkalmaznak.

Fiala tájékoztatása szerint az ipari felhasználók terheinek csökkentését szolgáló megoldást szerdán fogják közzé tenni.

Több ebből Elzárjam-e a gázt tésztafőzés közben? Jön az őszi válság, és az olaszok tényleg erről vitatkoznak Benzin: íme, milyen árakra számíts a héten

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter azt mondta, az árkorlátozások költsége várhatóan 130 milliárd cseh korona (kétezer milliárd forint) lesz. Hozzátette, az egyes gazdasági ágazatokban keletkezett váratlan nyereségek tervezett megadóztatásával 70 milliárd cseh korona bevételre számítanak 2023-ban.

Az Európai Unióban ötpontos javaslatcsomaggal készülnek az energiakrízis megoldására, ennek egyik pontja az orosz gázra kivetni tervezett ársapka. Ehhez a magyar kormány úgy áll, hogy ez az ársapka szerintük csak bújtatott szankció, az orosz gáz kizárását jelenti az EU-ból, és ezt Magyarország nem támogatja. Ami azt illeti, az orosz importgázra szabott árplafon az EU soros elnökségét betöltő csehek tetszését sem nyerte el, a múlt heti energiacsúcs előtt pár nappal még a napirendi pontok közül is ki akarták venni a témát.

The post Bejelentették a csehek: jön az energia-ársapka, íme a számok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés