:

Itt a nagy bejelentés a Ryanair-től, O’Leary mindenkit meglepett

Nem zárja be budapesti bázisát és nem vonul ki Magyarországról, de az extraprofitadó miatt csökkenteni fogja az induló járatok számát és télen a járatsűrűséget is a Ryanair – ezt jelentette be Budapesten sajtótájékoztatón az ír fapados légitársaság elnök-vezérigazgatója, Michael O’Leary.

Megadta a sajtótájékoztató alaphangját, hogy O’Leary egy „Töröljék el a veszteséges légitársaságokra kivetett extraprofitadót!” feliratú táblával pózolt, amit aztán le is tettek mellé az asztalra, amíg beszélt. Ritka, hogy a Ryanair-vezér személyes bejelentést tesz a társaság egy bázisán. Erre legutóbb egy hete Brüsszelben került sor: ott a bázis bezárását jelentett be O’Leary.

Az extraprofitadó kapcsán amúgy O’Leary eddig sem fogta vissza magát, leidiótázta a kormányt többször is. Ehhez képest még visszafogott is volt ma, az előzmények után pedig meglepetés volt, hogy azt mondta, egy jó és egy rossz hírrel érkezett. Ezek közül a jó volt az, hogy

a Ryanair nem vonul ki és nem adja fel budapesti bázisát, de a téli menetrendet átszabják, tovább csökkenti a járatai számát és sűrűségét is.

A már megszüntetett nyolc ferihegyi útvonal után újabb hétnél vágja vissza járatait a Ryanair a téli időszakban.

Erről beszélt még:

Ferihegyen 53-ról 45-re csökken a Ryanair útvonalainak száma. Eddig nagyjából 4,5 millió utast szállítottak évente, a negatív fejleményekkel (covid, háború) ez 4 millió alá esik, de jövőre 5 millió utas a cél.Bővítettek volna Budapesten, de a különadó miatt letettek erről. Továbbra is áthárítják az extraadót az utasokra, mivel a jogszabályok erre lehetőséget adnak. Így a drágább jegyek miatt Magyarország kevésbé lesz versenyképes, vonzó célpontja a turistáknak. Azt is mondta, Ferihegy lett a legdrágább reptér a régióban. Többször is hangsúlyozta, hogy a szektor az elmúlt két évben rekordveszteséget halmozott fel, erre kapnak most „hülye” és „idióta” extraprofitadót. A légiipar és a turizmus mindenhol komoly kihívásokkal küzd, de csak a magyar kormány gondolja, hogy így kell megoldani a problémákat, máshol a légitársaságok könnyítéseket, kedvezményeket kapnak.  

A Ryanair az illetékes kormányhivataltól 300 milliós bírságot kapott, az indoklásban azonban nem szerepelt az extraprofitadó áthárítása.

Borítókép: Michael O’Leary egy korábbi, turisztikai konferencián. Fotó: World Travel & Tourism Council

The post Itt a nagy bejelentés a Ryanair-től, O’Leary mindenkit meglepett appeared first on Forbes.hu.