:

Kiszivárgott: emelték a tétet, brutális összegtől eshet el Magyarország

A korábban kiszivárgott összeg közel dupláját, a következő hétéves uniós költségvetési ciklus kohéziós forrásainak akár 70 százalékát is visszatartaná a Bizottság Magyarországtól.

Az Európai Parlamentben (EP) lezajlott ma az újabb vita a magyar jogállamisági helyzetről, meglepetés nem volt. Eddig is lehetett tudni, hogy az EP-képviselőket lesz nehezebb meggyőznie a magyar kormánynak, a felszólalások többsége is ezt igazolta. A meglepetés inkább Ursula von der Leyen harcos kiállása volt, ami arra engedett következtetni, hogy az eddig engedékenyebbnek tűnő Bizottság is bekeményít az EU-s pénzek célját veszélyeztető magyar korrupció miatt.

Egy nagy szám: 6400 milliárd forint

A Reuters EU-s hivatalnokokra hivatkozva már arról ír, a korábbiaknál tudottnál jóval magasabb összeget, a következő hétéves EU-s költségvetési ciklus felzárkóztatási forrásainak akár 70 százalékát is elvonhatják Magyarországtól. A 2021-27-re szóló időszakban 22,5 milliárd euró jutna Magyarországnak, ebből 15,75 milliárd euró felhasználását blokkolhatják, ami 6400 milliárdos forrásmegvonást jelentene.

A korábbi információk szerint 2500-3500 milliárdról szóltak a tárgyalások, de ahogy korábban is írtuk, az EU-nak nincs még gyakorlata az ilyen eljárásokra, most először juthat el eddig egy tagállam esetében.

Úgy tűnik a magyar kormányra komoly nyomást helyezve akarnak példát statuálni a közösségben azt üzenve: a magyar út nem járható.

Persze nem lenne Unió az Unió, ha nem lenne egy kiskaput: az Európai Bizottság várhatóan már vasárnap azt terjeszti a tagállamokat tömörítő Tanács elé, hogy a példátlan szigor mellett megfelelő időt is kell hagyni Magyarországnak, hogy a vállalásait teljesítse. Ezek egyike az EU-s források védelmére létrehozni tervezett, új korrupcióellenes hatóság. Úgy tűnik, hogy a Bizottság nem éri be sem ígéretekkel, sem azzal, hogy Budapest tartalmi válaszok helyett formai lépésekre készül.

Van egy másik alap is, amitől elzárhatnak minket

Ezek az összegek nem érintik a covid-járvány hatásai miatti pénzügyi, ún. újraépítési alapot, itt 6 milliárd euró kifizetése áll egyelőre, ugyanúgy a korrupciós aggályok miatt. Nagy különbség, hogy itt év végéig meg kellene egyezni az EU-val, ahhoz hogy ne veszítsük el ezeket a pénzeket, míg a költségvetés ügyében a magyar kormánynak még van ideje lépni.

A Bloomberg közben arról ír, hogy a Bizottság a héten már megküldi a javaslatait a Tanácsnak Magyarországgal kapcsolatban, nem várják meg a jövő hét szerdát – vagyis ellentétben a magyar kormánnyal, nem az utolsó nap fognak lépni.

The post Kiszivárgott: emelték a tétet, brutális összegtől eshet el Magyarország appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés