:
Breaking News

Évek óta halogatják, ma reggel eljött az ideje – eloszlatunk pár tévhitet

Évek óta halogatják, ma reggel eljött az ideje – eloszlatunk pár tévhitet

Ma reggel valósággá vált az Ethereum-rendszer régóta halogatott frissítése. Még mindig sok a tévhit a megújulás kapcsán, eloszlatjuk őket.

2017 körül jelentették be az Ethereum 2.0-át, a hálózat frissítését, azóta számos csúszás és halogatás után úgy tűnik, ma reggel végre valósággá vált. Ez az egyik legnagyobb horderejű esemény a kriptopiac eddigi 13 éves történelmében. Az Ethereum Merge-nek nevezett fúzió lényege, hogy

a hálózat átáll az eredeti proof-of-work konszenzusmechanizmusról a jóval kisebb energiaigényű proof-of-stake-re.

Mi ez a két mechanizmus?

A konszenzusmechanizmus tömören az az eljárás, amikor a rendszer konszenzusra jut a lezárandó blokkok terén, azaz valamilyen eljárásban eldönti, ki hitelesítse az egyes blokkokat. Az Ethereum-hálózat eredetileg a bitcoinhoz hasonlóan a proof-of-work konszenzusmechanizmust használta. Ennek lényege leegyszerűsítve, hogy a rendszer üzemeltetői a bányászok, akik bonyolult számítási műveletek elvégzésével hitelesítik a blokkokat. A proof-of-stake esetében viszont a hálózat üzemeltetői a validátorok, akik az adott hálózat valutájának lekötése után kerülnek véletlenszerűen kiválasztásra, hogy hitelesítsék a blokkokat.

Interjú Topolay Gábor 33 perc olvasás
Részvényből is lehet lambót venni! – Forbes-vitainterjú a bitcoinról
Napi címlap Topolay Gábor 8 perc olvasás
Nem értünk még a bitcoin árfolyam aljára, de látunk majd új csúcsokat – exkluzív interjú a Bitmex vezérével
Üzlet Forbes 5 perc olvasás
10 érdekes reklám és előzetes az idei Super Bowlról – A Gyűrűk Ura, Marvel és kripto

Mindkét konszenzusmechanizmusnak megvannak az előnyei és hátrányai, a legfontosabb különbség a két rendszer energiafelhasználása. A proof-of-work a számítási kapacitás szükségessége miatt nagyon komoly energiaigénnyel bír, ez az a tényező, ami miatt a bitcoin villamosenergia-igénye a világ legnagyobb országaival egyenértékű.

Mi lesz az előnye?

Azzal, hogy az Ethereum átáll az új konszenzusmechanizmusra, a hálózat energiaigénye a töredékére csökken, ez a Merge fő célja. Az Ethereum Foundation, a hálózat fejlesztőcsapata azt jósolta, hogy bő 99,9 százalékkal csökken a Merge után az Ethereum villamosenergia-felhasználása. Ez biztos, hogy jó, hozzájárul a rendszer zöldítéséhez. A bitcoin mellett az Ethereum a legtöbbet használt hálózat, ráadásul a kriptopiac egyik kicsit lecsengő, de még mindig komoly forgalommal bíró területe az NFT-piac is szinte teljes egészében ezen fut.

Ezen felül a hálózat érméjének, az ether kibocsátási üteme is csökkenni fog, nem is kicsit. A legtöbb becslés szerint nagyjából 90 százalékkal kevesebb érmét kapnak majd a validátorok, mint a bányászok az előző mechanizmusban, azaz lassul a hálózatba épített infláció.

Mi lesz az árfolyammal?

Ez a millió dolláros kérdés, ahány elemző, annyi válasz. Az elmúlt bő háromnegyed évben nem a a frissítés, hanem egyértelműen az amerikai infláció alakulása, ezzel együtt pedig az amerikai jegybank, a Fed lépései mozgatják leginkább a kriptopiacot. Egy-egy ágazati hír képes hatással lenni a jegyzésre (ilyen volt a Luna-Terra ökoszisztéma összeomlása vagy a Three Arrows Capital csődje), de hosszú távon a monetáris politika a fő mozgatórugó.

A Merge alapvetően pozitív változás az Ethereum kapcsán, a rendszer környezetterhelése drámai mértékben csökken, így az ESG-lázban égő befektetők szemében is vonzóbb lehet. Az biztos, hogy a Merge után nem lesz súlyos eladási hullám, a lekötött érméket egy ideig nem lehet értékesíteni. A rendszer inflációja viszont érdemben csökken, nagyjából tizedére esik az évente kibocsátott új tokenek száma.

Az ether árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: Coingecko

MA REGGEL

Nagyjából két vélemény csap össze. Az egyik, hogy mivel a frissítésre évek óta várunk, és alapvetően pozitív esemény, nagy ralit válthat ki az árfolyamban. Egy nagyobb emelkedés sok short pozíciót üthet ki a piacon, ami vásárlásra kényszeríti a kereskedőket, még tovább emelve e jegyzést. A másik, hogy a Merge egy „buy the rumour, sell the fact” esemény lesz, azaz a kereskedők a frissítéssel kapcsolatos jó híreket keresik, a frissítés pillanatában pedig inkább eladnak.

Alapvetően az a valószínű, hogy az ether árfolyama már rövid távon sem fog nagyon belemozogni a frissítésbe, az árfolyamokat alapjaiban az amerikai inflációs adatok mozgatják.

Pár tévhit a Merge kapcsán

Ugyan a Merge már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig van pár tévhit, amit illik eloszlatni körülötte.

Nem lesz olcsóbb a hálózathasználati díj

Az Ethereum egyik nagy hátulütője, hogy nagyon drága, a tranzakciók után fizetendő gas fee irtó magas. Több véleményt – vagy talán vágyat? – lehetett hallani, hogy a frissítés majd olcsóbbá teszi a rendszert, de a Merge nem fogja növelni a hálózat kapacitását, szóval a gas fee sem fog csökkenni.

A Merge nem hoz létre új tokent

Az egyszeri felhasználónak semmi dolga nem lesz a Merge kapcsán, a tárcájában lévő eddigi érmék változatlanok maradnak, semmilyen új eszköz nem jön létre a frissítés alatt. Szóval ha bárki azzal szembesülne, hogy valamilyen ETH 2.0 nevű tokent kínálnak neki eladásra: csak átverés az egész.

Nem lesz lényegesen gyorsabb a hálózat

Valamennyivel gyorsulni fog, a szakportálok 10 százalékos gyorsulásról beszélnek, de ez a hálózat használata közben szinte senkinek sem fog feltűnni.

Nem fog bezuhanni az árfolyam azért, mert eladják a tokeneket

Az eddig lekötött ethereket nem lehet egyből a Merge után eladni, a fejlesztők biztonsági okokból megtiltották. Csak a Merge után 6-12 hónappal megjelenő, úgynevezett Shanghai-frissítés után válik elérhetővé a lekötött érmék eladása.

Nem függesztik fel az Ethereum rendszerét a frissítés idejére

Magában a hálózatban nem lesz érzékelhető változás, egy pillanatnyi szünet sem lesz. Az, hogy egyes centralizált tőzsdék felfüggesztik-e egy időre a tranzakciókat, nem tudni.

A jutalom csökkenése nem deflációs faktor

Gyakran hallani: az érmekibocsátás ütemének csökkenése deflációs tényező a rendszerben. Sok szakportál is keveri a két fogalmat, a deflációt és a dezinflációt. Míg a defláció az árszínvonal általános csökkenését jelenti, addig a dezinfláció az infláció lassulását. Az érmék kibocsátási üteme egy inflációs tényező a rendszerben, ez most csökkenni fog, tehát dezinflációs hatású lesz a frissítés. De ez nem defláció, az egyszerűen mást jelent.

Borítókép: Kanchanara

The post Évek óta halogatják, ma reggel eljött az ideje – eloszlatunk pár tévhitet appeared first on Forbes.hu.