:

Félmillióba kerül a mesterséges intelligenciával felturbózott otthoni kávéfőző. Kell ez nekünk?

Félmillióba kerül a mesterséges intelligenciával felturbózott otthoni kávéfőző. Kell ez nekünk?

Nem csak Terminátor születhet abból, ha a mesterséges intelligenciát a gépekbe építik! Ma már ott tartunk, hogy az AI bekerült rengeteg háztartási gépbe is, és a sorsukat a kávéfőzők sem kerülhették el. Ezen eszközökkel persze nem az emberiség kiírtása a cél, hanem épp ellenkezőleg, az élet kényelmesebbé tétele. Legalábbis ezt ígérte a Saeco a GranArome Deluxe nevű masinájáról, mi pedig megnéztük, hogy ebből mi igaz, és hogy egyáltalán milyen kávét készít a luxus ligás, teljesen automata termék.

Válság ide vagy oda, abban biztosak lehetünk, hogy a kávéfőzők nem fognak kimenni a divatból. Az ital népszerűsége egészen döbbenetes, hiszen egyes kutatások szerint a föld felnőtt lakosságának durván 66 százaléka issza rendszeresen, és csak az Egyesült államokban évente 146 milliárd csészét döntenek le a torkukon a népek.

Zöld Somogyi Szonja 6 perc olvasás
A jó kávé olyan mint az élet: drága – amikor Litkai Gergely nem vicces
A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Tizenegy évig vizsgálták a magyarok: ha napi fél, maximum három kávét iszol, még teszel is az egészségedért
Legyél jobb! Takács Dalma 5 perc olvasás
Közeleg a kávé-apokalipszis? Három szakértőt kérdeztünk, lesz-e kávé a jövőben

Ráadásul tipikusan olyan “élelmiszerről” van szó, amelyet rengetegen otthonukban fogyasztanak. Nem csoda, hogy sokan látnak fantáziát a kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt kávégépekben, és a kínálat az olcsó pár ezer forintos daraboktól a több százezer forintot kóstáló eszközökig terjed. Ennek megfelelően akadnak olyan iparági szereplők, amelyek keresik az új utakat, új technológiákat, hogy eszközeikkel közelebb lopózhassanak a potenciális vásárlók pénztárcájához.

A cél: legyen a felhasználó barátja

Az 1981-ben, Olaszországban alapított Saeco is e cégek közé tartozik, amit tökéletesen alátámaszt a GranArome Deluxe nevű masinájuk puszta léte is.

A terv az volt, hogy egy olyan eszközt tegyenek le az asztalra, azaz a konyhapultra, amely amellett, hogy jó kávét készít, totálisan felhasználóbarát, és nagyon egyszerűen használható.

A masinára ennek érdekében pakoltak egy 5 hüvelykes, tehát egy kisebb okostelefon méretű színes, nagy felbontású, érintésérzékeny LCD kijelzőt, amely az információátadás mellett a vezérlőpanel szerepét is betölti. Erre pedig szükség is van, mert a készülék összesen 18 előre programozott kávéfajta elkészítését teszi lehetővé, amelyek között a hagyományos eszpresszó, és capuccino mellett megtalálhatóak az olyan obskúrusabb változatok is, mint a Café Cortado, Latte Machiato vagy Café au lait is.

A Saeco a GranArome Deluxe az automata kávégépek táborát erősíti. Kép: Saeco

Emellett lehetőség van arra, hogy beállítsuk a kávé, a tej vagy a tejhab mennyiségét, a hőmérsékletet, és a kávé, illetve a tej sorrendje is testre szabható. Tehát a készülék lehetővé teszi, hogy az ember tényleg olyan kávét készítsen, amit inni szeretne, a paraméterek pedig elmenthetőek, így a későbbiekben már ezzel nem kell vacakolni. Mindehhez ráadásul nem is kell semmilyen technikai tudás.

KAőott egy nagy érintésérzkeny LCD panelt.

A grafikus kezelőfelület átlátható, a felépítése logikus, magyarul is tud, és így azok is könnyen boldogulhatnak vele, akik egyébként nem mozognak magabiztosan a technológiai eszközök univerzumában. A számítógépekhez vagy telefonokhoz hasonlóan lehetőség van felhasználói fiókok létrehozására, és ezek beállításait képes a termék megjegyezni. A rendszert nagyon jól kitalálták, tényleg kifejezetten felhasználóbarát, és totálisan egyszerűvé és kényelmessé teszi a kávéfőzést. Ebből is látszik, hogy alapvetően nem azoknak találták ki, akik szívesen molyolnak azzal rengeteget, hogy egy hagyományos mechanikus eszközzel összehozzanak egy kávét.

Mesterséges intelligencia

Korábban szóba került, hogy a modell mesterséges intelligencia technológiát is használ, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy beleépítettek egy mini robotot, amely kamerákkal figyeli a külvilágot, és lefőzi a kávét. Ehelyett a készülék folyamatosan gyűjti az adatokat, például azzal kapcsolatban, hogy mik a felhasználói szokások, milyen az alapanyagok minősége, milyen meghibásodások jelentkeznek, milyen szolgáltatások iránt van, vagy éppen nincs igény.

Rengeteg kávéfajta közül választhatunk.


Ezeket WiFi-n keresztül továbbítja egy felhő alapú rendszerbe a világ számos más részén található rokonaival együtt, ahol a mesterséges intelligencia technológia kezelésbe veszi az információkat. A különféle analitikus és öntanuló eljárások segítségével kielemzik azokat, és ennek alapján ha szükséges módosítanak a masinák működésén. Nem, nem szerelőket küldenek ki mindenhova, hanem egy szoftveres frissítés útján oldják meg a dolgot, pont úgy, ahogy azt mondjuk a telefonok, tévék vagy a számítógépek esetében már megszokhattuk. E frissítés eredményeként akár új italfajták elkészítése is lehetségessé válik, illetve akár az élettartam is megnövelhető.

Nem foglal sok helyet, és igen könnyen kezelhető!

A technológia tehát nem pusztán marketing humbug, kézzel fogható előnyöket kínál, de azért nem annyira csodálatosan forradalmi, mint amennyire az olyan széplelkek, mint én, első pillanatban gondolnák.


Itt kell megjegyezni azt, hogy a készülék támogatja az Amazon Alexa személyi asszisztens technológiát, aminek révén akár beszélgetni is lehetne vele kávézás közben, azonban a régiónkban ez a szolgáltatás (egyelőre) nem működik valamiért Nagy kár!

Na de milyen a kávé?

Ezek után tényleg az lenne a totális meglepetés, ha maga a kávé gyatra lenne, főleg, hogy a Saeco-nak durván negyven éves tapasztalata gyűlt már össze e téren. A tapasztalataink szerint pedig a végeredménnyel nincs is gond.

Legyen szó egy hagyományos eszpresszóról vagy valamilyen komplikáltabb, tejhabbal megbolondított különlegesebb fajtáról, minden esetben kifejezetten korrekt italt kaptunk.

A gyártó azt ígérte, hogy az élettartammal sincs gond, hiszen 20 000 csésze kávé simán lefőzhető az őrlőbetéttel csere nélkül, a HygieSteam tisztítórendszer pedig eltávolítja a tejtartály alkatrészein található mikroorganizmusok 99,9%-át. A Saeco GranArome Deluxe esetében tehát az alapok és az extrák is rendben vannak, és belekötni nem igazán lehet semmibe.

Király kávét készít! Kép: Saeco

Viszont mindennek ára is van, mégpedig szó szerint. 430 000 forintba kerül, amivel az automata kávéfőzők kategóriájában egyértelműen a drágább darabok közé tartozik. Már akár pár tízezer forintért is hozzá lehet jutni kávéfőzésre szánt, de értelemszerűen lényegesen kisebb tudású, extrákat nélkülöző masinákhoz. Ha valaki szeret kísérletezni a különféle kávé típusokkal, ki tudja és akarja használni a készülékben rejlő lehetőségeket annak jó szívvel tudjuk ajánlani, pláne, ha a háztartásban többen is vannak ilyenek. De ha megrögzött eszpresszó fanatikus, a maximumot pedig az jelenti, ha néha felüti egy kis tejjel, akkor annak nem ez a termék a legjobb választás.

The post Félmillióba kerül a mesterséges intelligenciával felturbózott otthoni kávéfőző. Kell ez nekünk? appeared first on Forbes.hu.