:

Beperelték a Teslát, mert milliókat kér nem létező szoftverekért

Beperelték a Teslát, mert milliókat kér nem létező szoftverekért

Ismét beperelték a Teslát az Egyesült Államokban. Egy San Francisco-i bíróságra eljuttatott beadvány szerint a cég félrevezető módon reklámozza az Autopilot és a Full Self-Driving vezetést támogató funkciókat, amelyek fizetős szoftver-kiegészítőként érhetők el a Tesla járművekben – írja a Verge.

A felperes, Briggs Matsko azt állítja, hogy 2018-ban 5000 dollárt (2 millió forintot) költött az Enhanced Autopilot elnevezésű csomagra. Ezt a Full Self-Driving (Teljesen Önvezető) technológia előfutáraként adták el, amelyért napjainkban 15 ezer dollárt (6 millió forintos) kérnek el, úgy hogy a szoftver nem is készült el.

A per a Tesla funkcióinak megnevezéseit (Autopilot, Full Self-Driving), valamint a cégvezető Elon Musk nyilatkozatait és tweetjeit is kifogásolja. Konkrétan megemlíti Musk állítását, miszerint 2018-ra egy autonóm amerikai országjáró utat fognak végrehajtani, és azt is, hogy 2019-ban azt mondta, jövőre már legalább egymillió teljesen önvezető robottaxijuk lesz.

Az országjárást végül határozatlan időre felfüggesztették, és természetesen a robottaxik sem álltak forgalomba. 

A perben azt is állítják, hogy a Full Self-Driving és az Autopilot kifejezések nem csak félrevezetők, de veszélyesek is. Példaként megemlítenek egy 2018-as baleset, amikor egy Autopilot üzemmódban lévő Model X betonkorlátnak ütközött Kaliforniában, megölve a sofőrt. De másik példát is hoznak: amikor egy Autopilot üzemmódban lévő Tesla álló tűzoltóautóba ütközött, szövetségi vizsgálatot vonva maga után. Ezek miatt a férfi csoportos kereset státuszát kéri a perben.

Mindeközben a vállalatnak már egy másik csoportos keresettel is szembe kell néznie, amelyet a fantomfékezési incidensek miatt indítottak a cég ellen. Ezek a meghibásodások évek óta sújtják a Tesla adaptív sebességtartó rendszerét.

Lányi Örs további cikkei Környezetvédelemre fordítja minden pénzét a világ egyik legszerényebb milliárdosaÍgy gyorsíthatja fel a számítógépétAz aszály rákényszerítheti az EU-t a génszerkesztett élelmiszerek elfogadására

The post Beperelték a Teslát, mert milliókat kér nem létező szoftverekért first appeared on 24.hu.