:

Újabb áruházláncot büntettek meg az árstop kapcsán

Kristálycukrot és étolajat sem tartott az egyik üzletében a Tesco. Az áprilisban történt eset miatt most kapott jelképes összegű bírságot a kiskereskedelmi lánc, aki beszállítói nehézségekre és pánikvásárlásokra hivatkozott.

300 ezer forintra bírságolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, mert megsértette a hatósági áras élelmiszerekről szóló jogszabályi előírást – vette észre a Világgazdaság.

Mi volt a probléma?

A kormányhivatal április 27-én tartott ellenőrzést a mátészalkai Tesco-áruházban, miután közérdekű bejelentést kaptak. A helyszínen kiderült, hogy a hat hatósági áras termékből kettő,

a kristálycukor és a napraforgó-étolaj nem volt készleten az üzletben.

Több ebből Árstop még van, cukor már egyre kevésbé Tesco-vezér: Recesszióra felkészülni, természetes, hogy az infláció miatt inkább a saját márkást veszik Tesco? Nem hozzájuk mérjük magunkat, a piac előtt járunk – interjú a Kifli főnökével

A törvény kimondja, hogy a kereskedő köteles a 2021. október 15. napján forgalmazott hatósági áras termékekből naponta akkora készletet tartani, mint amennyi a 2021. évi átlagos mennyiség volt a hét adott napján.

A tapasztaltak miatt hivatalból eljárás indult az áruházlánc ellen.

Mire hivatkozott a Tesco?

A vizsgálat során a kiskereskedelmi lánc elismerte, hogy 1-2 napon keresztül készlethiány állt fenn a termékekből. Az ilyen eseteket napközbeni beszállításokkal igyekszik elkerülni, viszont az étolaj, a cukor, illetve egyre több termék tekintetében a beszállítói kiszolgálási szint kritikus, így egyre többször kell azzal szembesülnie, hogy hiába rendel, nem érkezik be a központi raktárjukba az elvárt mennyiség.

A helyszíni ellenőrzés idején a beszállító két héten keresztül csökkentett mennyiséget tudott csak leszállítani:

Étolajból a megrendelt mennyiség 24, majd 44 százalékát volt képes biztosítaniKristálycukorból pedig csak 53, majd 75 százalékot.

Ráadásul a beszállítói problémák mellett kiugróan magas is volt az értékesítés a pánikszerű felvásárlások miatt.

Mi lesz az árstopok jövője?

Nem ez az első hír az árstop által okozott problémákról. Korábban a Lidl és az Aldi is kapott bírságot, a kristálycukor pedig hetek óta több boltban is hiánycikk. A kormány részéről már szeptember eleje óta pedzegetik, hogy hamarosan véget érhet a hatósági áras élelmiszerek kora, a legutóbbi Kormányinfó alapján pedig legkésőbb jövő héten megszülethet a döntés, hogy meghosszabbítsák-e az október 1-jén lejáró intézkedés hatályát.

The post Újabb áruházláncot büntettek meg az árstop kapcsán appeared first on Forbes.hu.