:

A Szent Imre kórházé az egyik legnépszerűbb szülészet, most egy bő egy napra mégis bezár

A Szent Imre kórház szülészete nagyon népszerű, az adatok is azt mutatják, sokan csak a szülésig jelentkeznek át a kórház kerületébe, hiszen a szabad orvosválasztás megszűnt. A munkaerőhiány is egyre súlyosabb.

A Szent Imre Kórház a honlapján értesítette a betegeket, hogy szeptember 16. éjféltől szeptember 18., vasárnap reggel 8-ig a Szülészeti és Nőgyógyászati osztályán a betegfelvétel szünetel. Ez azt jelenti, hogy akinél megindul a szülés vagy bármilyen nőgyógyászati panasza van, az a Szent János kórházba kell, hogy menjen most hétvégén.

Trükkök a szabad orvosválasztás eltörlése miat

A kórház ezt nem közölte. Ugyanakkor a korábbi szabad orvosválasztás megszűnt a közegészségügyben a szülészeteken, ami évtizedekig gyakorlat volt. A terhes kimamák tehát nem választhatják meg, hogy kinél szülnek, a lakóhelyük szerint kijelölt kórházba kell menniük.

Mi lett ennek a következménye? Az, ha orvost nem is, kórházat (és vele szülésznőt) igyekeztek választani a kismamák, ehhez pedig semmi másra nincs szükség, csak egy új lakcímkártyára. A lakcímkártya alapján határozzák meg az illetékes kórházat, ahol szülni lehet.

A Válasz Online korábbi összeállításából is látszik, hogy az újbudai Szent Imre Kórház szülészete igen népszerű. A KSH adatai szerint tavaly mintegy két százalékkal csökkent az újbudai lakosok száma,

az ott született kisbabáké viszont 19 százalékkal nőtt, és 44 százalékkal megugrott azoké, akik a gyerek két hónapos kora előtt elköltöztek Újbudáról.

Számos kerületi Facebook-csoportban tűnnek fel olyan kismamák – akár más megyékből is! –, akik olyan kerületi lakosokat keresnek, akikhez bejelentkezhetnek a szülésig. A Szent Imre szülészet nagyon jó hírű, ezért sokan akarnak itt szülni  – de például azok is trükközni kényszerülnek, akik korábban itt szültek, és az újabb babájuknál sem akarnak váltani.

Nem példa nélküli és nemcsak a szülészeti osztályon

A lépés nem egyedi, korábban más megyei kórházak is hoztak olyan intézkedéseket, hogy hétvégén vagy bizonyos időszakokban nem fogadnak szülő kismamákat, nekik jóval messzebb, más kórházba kell menniük. Az ok a munkaerőhiány,

a szakorvosok mellett jellemzően a szülésznők, a csecsemős nővérek is kevesen vannak.

A Forbes.hu-hoz eljutottak olyan információk, hogy a magas leterheltség mellett a Szent Imrében is probléma ez (erről a hvg.hu is írt), de a legnagyobb kérdés, hogy a mostani intézkedés egyedi, vagy hosszabb távon is fenntartják. Közben az is kiderült, hogy hasonló a helyzet Szombathelyen és Veszprémben, korábban pedig Szolnokon hoztak drasztikus intézkedéseket, nemcsak a szülészeti osztályon.

The post A Szent Imre kórházé az egyik legnépszerűbb szülészet, most egy bő egy napra mégis bezár appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés