:

Ez nem greenwashing: a Patagonia tulajdonosa feladja vagyonát a környezetvédelem érdekében

Ez nem greenwashing: a Patagonia tulajdonosa feladja vagyonát a környezetvédelem érdekében

Nonprofit szervezetre ruházza át a cégét, minden profitot a klímaváltozás elleni küzdelemre fognak fordítani.

A Patagonia outdoor ruházati cég tulajdonosa, Yvon Chouinard a minap jelentette be, hogy elajándékozza nagyjából három milliárd dollár értékű cégét, az abból származó bevételt pedig egy, a célra létrehozott nonprofit szervezetre ruházza át. Így, a vagyon mostantól kizárólag a klímaváltozás elleni küzdelemre megy, valamint a beépítetlen területek védelmére.

Chouinardról

Yvon Chouinard mindig is ismert volt a sportok és a környezetvédelem iránti elköteleződéséről. Amellett, hogy profi sziklamászó, szörfös és kajakos, solymászként és a tenkara legyezés szerelmeseként is definiálja magát. Számára a biznisz mindig is kéz a kézben járt a természetvédelemmel és a társadalmi ügyekkel.

Érdekesség: Chouinard állítólag a mai napig szerény körülmények között él családjával, régi, elhasznált ruhákat hord, és nem használ se mobiltelefont, se számítógépet.

Fotó: Tom Frost/Wikipedia

Csak, hogy néhány fontos törekvésüket említsük…

a Patagonia volt a világ első cége, ami éves bevételének 1 százalékát a környezetvédelemre fordítjamunkavállalóik lokális környezetvédelmi projektekben is részt vesznek, ez szerves része a munkájuknaka Patagonia kutatásokat is támogatott, többek között nekik köszönhetően derült ki, hogy a corporate pamut, bár természetes anyagból készült, súlyos ökolábnyomot hagy maga utána cég támogatta a DamNation című dokumentumfilm elkészítését – Chouinard maga volt a film ügyvezető producere – ami az amerikai vizek, és vízi élővilág védelmét helyezte a fókuszba4 évvel ezelőtt Chouinard elnyerte a Sierra Club fődíját, a John Muir díjat, amivel a nemzeti természetvédelmi ügyekben elkötelezett vállalatokat tüntetik ki

És végezetül: most, 2022-ben, az alapító bejelentette, hogy lemond az évi több mint 1 milliárdos profitjáról a klímaváltozás megállításának érdekében.

Hogyan tovább?

A Patagonia mögött álló család – Chouinard, felesége és két gyerekük – augusztusban visszavonhatatlan átruházta részvényeit az általuk létrehozott alapba, a Patagonia Purpose Trust részére, ami a nyereséget innentől társadalmi és természeti projektekre fordítja. Ez azonban csupán a részvények 2 százaléka, a maradék 98 a frissen alapított nonprofit szervezethez, a Holdfast Collective-hez kerül, akik a teljes nyereséget a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítják. Chouinard elmondta: azért nem szerette volna egy az egyben eladni a céget, mert nem lehetett biztos abban, hogy az új tulajdonos is megőrizné a Patagonia értékrendjét. Hozzátette: bízik benne, hogy a döntés előrelendítheti a kapitalizmus egy új formáját, ami szembemegy a korábbi, gazdagok és szegények közti különbséget kiélező modellel. Az adományozás hatására a család a 17 millió dollárnyi adó fizetését is magára vállalta.

The post Ez nem greenwashing: a Patagonia tulajdonosa feladja vagyonát a környezetvédelem érdekében appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés