:
Breaking News

18 fokban ülhetnek a gimisek, maradnak az árstopok – itt vannak a friss bejelentések

Szombat délelőtt is volt kormányülés, ezért tartott ma egy órakor ún. kormányinfót, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legfőbb kérdés az volt, maradnak-e az árstopok, de több, a telet és az energiakrízist is érintő ügyben voltak bejelentések, új információk. Íme, a lényeg.

Árstopok

A kormány minden árkorlátozást fenntart december 31-ig a rendkívüli helyzetre való tekintettel.

A tavaly bejelentett benzinárstop marad továbbra is (céges autókra nem érvényes, magyar rendszámú magánszemélyek vehetik igénybe);Gulyás szerint fennakadások voltak eddig is, de mindenki tudott tankolni – ez még mindig jobb, mint a 800 forintos benzinár. Nagy Márton szintén részt vett a tájékoztatón, azt mondta, rendkívüli időkben rendkívüli megoldások kellenek, az árstopok nem fognak örökké velünk maradni, de indokolt a fenntartásuk egyelőre. Nagy szavaiból úgy tűnt, már a kormány is azzal számol, később tetőzik az infláció. A februárban hét alapvető élelmiszerre bejelentett árstopok szintén maradnak. A kamatstopot most legalább félévvel meghosszabbítják. Hatóságiáras tűzifa: holnap lesznek erről részletes bejelentések.

Vállalkozások

A feldolgozóipari kkv-kat külön programmal segítik, a működési költségekre és beruházásokra lehet majd támogatást kérni, cserébe a munkaerő 90 százalékát kell megtartani – ezt Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be. A program október 1-jén indul és 2023 végéig tart.Indulhat a munkahelyvédelmi akcióterv 2.0 és a gyármentő program, a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. Úgy tűnik a megemelkedett energiaköltségek miatt bezárásokat, csődhullámot előzné meg a kormány. Az ugyanakkor érdekes, hogy a feldolgozóipart célozzák első körben.

EU vs. kormány

Már jövő héten benyújtják azokat a törvényjavaslatokat, amiket az EU-s pénzek lehívása miatt a Bizottsággal kötött kompromisszum miatt kell bevezetnie Magyarországnak. A korábban tervezettnél hamarabb nyújtják be ezeket, de a héten az EB is emelte a tétet. Az EB holnap jelenti be, mennyi pénzt vonna el Magyarországtól, Gulyás azt mondta, nyugodtan várják a bejelentést. Az EU-tagságnak sokkal több az előnye, mint a hátránya – és nemcsak pénzügyi szempontból. Gulyás szerint kb. 2 milliárd euró a nettó haszon a tagságból, a fő előny a közös piac és hogy nincsenek belső határok. Pedagógus fizetések: Gulyás szerint is alacsonyak, emelés akkor lesz, ha megegyezünk az EU-val.

Gazdasági ügyek

Az állami beruházások felfüggesztése érinti az új kórházi projekteket is. Minimálbér: erről nem mondott célszámot, mennyit tartani korrektnek ekkora infláció mellett a kormány.

Mindennapi élet, gázhelyzet

A tárolt földgáz mennyisége 4,4 milliárd köbméter, ez 89 téli napra elegendő (ipar és lakosság részére), Gulyás szerint ez elegendő. A kormány ma még tárgyal tovább, de jelenleg olyan terv van előttük, hogy az általános iskolákban legalább 20 fognak kell lennie, de a gimnáziumokban elég lesz a 18 is (mint a közhivatalokban). Szívhangtörvény: egyetértenek ezzel (Egészségügyi Szakmai Kollégium is támogatta ezt, a kormány pedig elfogadja).Túl vagyunk a koronavírus-járványon – mondta Gulyás, amikor az újabb típusú oltások beszerzéséről kérdezték.  EU-s gázársapka: egyelőre úgy tűnik, lekerült a napirendről, de az Európai Bizottság nem vetette el teljesen. Gulyás elismételte, a kormány szerint ez is szankció, és ha olyan árat szab meg az EU, akkor szerintük gázhiány lesz (ehhez apró adalék, hogy Magyarország a külker adatok szerint a tőzsdei ár felett fizet a gázért az oroszoknak, vagyis igen drágán szerzi azt be).

The post 18 fokban ülhetnek a gimisek, maradnak az árstopok – itt vannak a friss bejelentések appeared first on Forbes.hu.