:

Aki még tudta, kikatázta magát augusztusban – íme az adatok

Aki még tudta, kikatázta magát augusztusban – íme az adatok

Megvizsgálta az online számlázással foglalkozó Billingo, hogyan számláztak idén a katások: az adatok arra utalnak, augusztusban sokan belehúztak, de még így is csak kevesen érték el a 12 milliós keretet.

Az adatokból jól látszik, hogy reménytelien indult az év a katázók számára. Januártól hónapról hónapra fokozatosan emelkedett a kiállított számlák átlagos értéke, 1-5 százalékkal. Júliusban, vélhetően a változások bejelentésének hírére ez hirtelen az inflációt is meghaladó mértékre, 7 százalékra ugrott,

augusztusban pedig további 55 százalékkal emelkedett meg az előző hónaphoz képest.

„Ez arra enged következtetni, hogy a katások, amit még csak tudtak, kiszámláztak az utolsó hónapban” – írja a közlemény.

Egy nagy szám: 36,5 milliárd forint

Még szignifikánsabb a különbség, ha az augusztusban kiszállított számlák összértékét nézzük. Míg januártól júliusig ez havonta átlagosan 14,6 milliárd forint volt, addig augusztusban közel 36,5 milliárd forint értékben számláztak a billingós katások.

Ez 21,9 milliárd forintos, azaz 2,5-szeres növekedésnek felel meg az előző hónapok átlagához képest.

Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy augusztus utolsó két hetében nőtt meg igazán látványosan a számlázási aktivitás. Már a hónap második felében megközelítette a napi kiszámlázott összérték a hónap tipikusan legaktívabb első napjait. Egyértelműen kirajzolódik az is, hogy a legtöbben a hónap utolsó 3 napjára hagyták az utolsó számlák kiállítását. Augusztus 29-én kétszeresére, 30-án 2,6-szorosára, míg 31-én a 4-szeresére nőtt a kiállított számlák összértéke a hónap első napjához képest.

Az is egyértelmű, hogy a billingós katások célja nem alapvetően a KATA 12 milliós keretének kimaxolása volt. 2022. január 1-től augusztus 31-ig átlagosan mindössze 4 980 729 Ft értékű bevételre tettek szert.

A vállalkozások 16,3 százaléka számlázott legfeljebb 1 millió Ft, 11,5 százaléka 1-2 millió Ft közötti, 28,9 százalékuk 2-5 millió Ft közötti, 18,6 százalékuk 8-12 millió Ft közötti értékben, és csak 3,3 százalékuk lépte túl a 12 millió forintos KATA keretet.

Adatok: Az adatok a 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között, a Billingo online számlázóból kiállított számlák alapján készültek. A vizsgált időszakban katás vállalkozások 88 százaléka egyéni vállalkozó, 12 százaléka katás bt. volt regisztrálva a rendszerben. Az egyéni vállalkozások 94,4 százaléka, a bt.-knek pedig 88,9 százaléka volt alanyi adómentes.

The post Aki még tudta, kikatázta magát augusztusban – íme az adatok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés