:
Breaking News

Ma temetik II. Erzsébet királynőt

Véget ér a tíznapos gyászidőszak, ma helyezik végső nyugalomra a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet brit királynőt.

A temetés helyi idő szerint 11 órakor lesz. 10:44-kor elindul a nap első körmenete, Károly király és más magas rangú királyi családtagok sétálnak majd a királynő koporsója mögött, amit tengerészek ágyútalpon húznak át a Westminster-palotától a westminsteri apátságig. A temetés helyszíne az apátság, körülbelül 2000 ember részvételére számítanak, ott lesz többek között többek között Naruhito császár és Maszako császárné Japánból (a világ egyetlen császári párja), VI. Fülöp király és Letícia királyné Spanyolországból, Fülöp király és Matild királyné Belgiumból, Vilmos Sándor király és Máxima királyné Hollandiából, valamint XVI. Károly Gusztáv svéd király és felesége, Szilvia királyné.

A temetést 11:55-kor kétperces országos csend követi majd. 12 órakor véget ér a szertartás, a koporsó megindul a Wellington-diadalívhez, majd 3 órakor megkezdődik a nap harmadik körmenete a windsori kastélytól a Szent György-kápolnához, ahol egy óra múlva kezdetét veszi az istentisztelet. Ide fél 8-kor a királyi család visszatér egy privát szertartásra.

II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp edingburgh-i herceg mellé temetik.

A hétfő szabadnap lesz az országban, az iskolák és a bankok zárva tartanak, ahogy számos bolt is. A BBC szerint ez minden idők legnagyobb rendőri erővel biztosított eseménye Londonban, a temetésre több mint 10 ezer rendőrt vezényeltek ki.

Londonban az éjszaka továbbra több ezer ember állt sorban, ők helyi idő szerint reggel fél 7-ig róhatták le kegyeletüket.

The post Ma temetik II. Erzsébet királynőt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés