:

Tényleg lehetetlen bármit is törölni az internetről?

Tényleg lehetetlen bármit is törölni az internetről?

A közösségi médiában felnőtt fiatalok közül is sokan hiszik azt, hogy bármikor törölhetik posztjaikat, személyes adataikat, esetleg üzeneteiket az egyes platformokról. Bár papíron a legtöbb közösségi médium erre lehetőséget ad, többször felmerült már, hogy ténylegesen ez-e a bevett gyakorlat. Peter Zatko, a Twitter korábbi biztonsági vezetőjének szenátus előtt kijelentései erősen megkérdőjelezik ezt, derül ki a CNN cikkéből.

Kapcsolódó Nemzetbiztonsági kockázat lehet a Twitter Állítólag a Twitternek komoly biztonsági problémái vannak, amelyek veszélyt jelentenek saját felhasználóinak személyes adataira, a vállalat részvényeseire, a nemzetbiztonságra és a demokráciára.

A korábbi vezető szerint ugyanis az egyik legnépszerűbb közösségi hálózat nem törli megbízhatóan a fiókjukat megszüntető felhasználók adatait. Mint mondta, a Twitter sokszor azért nem teszi ezt meg, mert egyszerűen elvesztette az információ nyomát. Korábban az is kiderült, hogy míg a törlési folyamat megkezdésére kidolgozott menete van a platformnak, annak befejezéséről már szinte semmit sem tudni. Sandra Matz a Columbia Business School professzora, egyben közösségimédia-kutató emiatt kijelentette: szinte lehetetlen bármit is törölni az internetről.

Márpedig ennek napjainkban rendkívül nagy tétje van. Az Egyesült Államokban például a júniusi abortuszról szóló döntés után lehetőség nyílt arra, hogy többek közt a keresési előzményeket, helymeghatározási adatokat, szöveges üzeneteket felhasználva megbüntessék azokat, akik abortuszszolgáltatásokat keresnek a neten. Erre pedig már precedens is van, egy fiatal lányt ugyanis előzetes indok nélkül előállítottak, mivel telefonját és otthoni elektronikai eszközeit átkutatva rájöttek, törvénytelen abortuszt hajtott végre az anyjával közösen.

Kapcsolódó 17 éves lányt állítanak bíróság elé abortusz miatt, mert a Facebook kiadta a beszélgetéseit A Meta állítása szerint nem tudta hogy abortusszal kapcsolatos a nyomozás.

Ravi Sen, a Texas A&M University kiberbiztonsági kutatója szerint a bűnüldöző szervek és más csoportok a megfelelő eszközökhöz és szakértelemhez való hozzáféréssel képesnek lehetnek a törölt adatok visszaállítására is. Ezek ugyanis a felhasználók által ismeretlen helyre, sokszor távoli szerverekre kerülnek, amelynek útját azonban a hatóságok lekövethetik. Mint mondta, idővel kisebb az adatok visszaállításának esélye, de ha biztosra akarunk menni, akkor a platformszolgáltatókat kell felkeresni. Ez azonban nem egyszerű dolog, ugyanis azokat szinte lehetetlen elérni.

Kapcsolódó Bajt okozhat, ha a Facebook teljesen titkosítja az üzenetküldést Az a jó, ha mindent lát a Facebook, vagy az, ha semmit?

Az adatvédelmi szakértők szerint az online adatok ellenőrzésének legjobb módja, ha elsősorban olyan alkalmazásokat használunk, amelyek végponttól végpontig tartó titkosítást kínálnak. Erre a módra tér át egyébként hamarosan a Messenger is – azonban ennek veszélyei is vannak. Fontos továbbá a felhőalapú biztonsági mentési beállítások kezelése, hogy a titkosított szolgáltatásokból származó privát adatok ne legyenek máshol elérhetők. Száz százalékos kontrollunk azonban valószínűleg sosem lesz, így érdemes alaposan átgondolni, mit teszünk ki az egyes platformokra.

Lányi Örs további cikkei Szétszakította a holdját a SzaturnuszÍgy nézheti meg, kik férnek hozzá a FacebookjáhozTemetkezési kincsekkel teli barlangot találtak

The post Tényleg lehetetlen bármit is törölni az internetről? first appeared on 24.hu.