:

Segítene az ötvenezres címlet bevezetése az infláción? Reagált a jegybank 

Utoljára 24 éve volt ilyen súlyos infláció az országban, akár indokolt is lehetne az ötvenezer forintos címlet bevezetése, de a jegybank az elektronikus fizetés elterjedése miatt nem tervez ilyet.

Nem tervezi a Magyar Nemzeti Bank az ötvenezres címlet bevezetését, írja a 24.hu. A lap megkereste a jegybankot, hogy több évtizedes csúcson lévő infláció, a növekvő készpénzforgalom és a gazdaság növekedése miatt tervezik-e új címlet bevezetését, hiszen hasonló indokok miatt vezették be a húszezrest 2001-ben.

Elég, ami van

A jegybank válasza szerint azért nem terveznek új bankjegyet bevezetni, mert a nagy értékű fizetések lebonyolítására széles körben elterjedtek az elektronikus pénzügyi fizetési megoldások,

a készpénzforgalmi igényeket pedig megfelelően kielégítik a jelenlegi címletek. 

Több ebből Érdemes most lakást venni, vagy inkább várjak? Aki még tudta, kikatázta magát augusztusban – íme az adatok

A tranzakciók kétharmada készpénzes

Ugyanakkor a húszezres kibocsátásakor közel hétszeres volt a drágulás a kilencvenes évek elejéhez képest, tavaly pedig már bő tizennégyszeres, emlékeztet a lap. Emellett a a forgalomban lévő készpénz megnyolcszorozódott, a nominális GDP pedig a háromszorosára nőtt.

A lap arra is kitér, hogy a jegybank felmérése szerint 2020-ban 5,3 milliárd pénzforgalmi tranzakció zajlott, és ennek kétharmadát a készpénzes fizetés tette ki.

The post Segítene az ötvenezres címlet bevezetése az infláción? Reagált a jegybank  appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés