:
Breaking News

Parragh László: Erősen nőni fog a munkanélküliség

A kamaraelnök szerint a teljes magyar iparpolitika került veszélybe az energiaválság miatt, kellenek az uniós források a költségvetési hiány kezelésére, erősen nőni fog a munkanélküliség és tartósan be kell rendezkednünk a magas inflációs szintre. 

Interjút adott a Portfoliónak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Keményen fogalmazott a magyar inflációs környezetről az előttünk álló időszak nagy veszteségeiről, és kijelentette:

nincs elég pénz a költségvetésben a munkahelyek megmentésére.

Megkérdőjeleződött az iparpolitika

„Ma sok modern termelési területtel rendelkezünk az autóiparban, a vegyiparban, a gyógyszergyártásban. Ennek óriási az energiaigénye, és ha nem tudunk versenyképes áron energiát biztosítani ehhez, akkor komoly hátrányba kerülünk” – fogalmazott Parragh. Magyarország csak csővezetéken tud stabilan energiát importálni, ami nagy hátrány más európai országokhoz képest.

Kell az EU segítsége

„Ha az EU a nekünk járó forrásokat időben folyósítaná, akkor kezelni lehetne a mérleghiányt.” A kamaraelnök szerint azonban az sem segít, hogy az országnak nincsenek jelentős eurós megtakarításai, mert jelenleg „elképzelhetetlennek tartja” a kizárólag forint alapú finanszírozást.

Több ebből Komoly hiányról számolt be a világ egyik legnagyobb autógyártója Csak a középiskolákban lesz 18 fok télen – megjelentek a részletek

„Nem ördögtől való” a munkanélküliség növekedése

Nem lesz elkerülhető a munkanélküliség növekedése, mert erre nincs elég pénz a költségvetésben. „Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik” – fogalmazott Parragh, és hozott egy példát is:

ha az élményfürdő bezár az energiaárak miatt, nincs az az állami támogatás, ami a mellette lévő vendéglőt megmenti.

Szerinte az alapkérdés most Európa-szerte az, hogy a gazdasági növekedést választjuk vagy az infláció megfékezését.

Az inflációt egy dolog tudja letörni, mégpedig a kereslet csökkenése, a recesszió. Ez fog bekövetkezni.”

Parragh az interjú végén kitért arra is, hogy szolidaritásra lesz szükség, mert sokan bajban lesznek. Igaz ez a szomszéd országokkal való szolidaritásra és a bajba jutott emberek megsegítésére is, amire az államnak is fel kell készülnie.

Borítóképen Parragh László és Matolcsy György / MTI/Koszticsák Szilárd

The post Parragh László: Erősen nőni fog a munkanélküliség appeared first on Forbes.hu.