:
Breaking News

Megérkezett Magyarországra az év legjobban várt tévéje: elmondjuk, hogy milyen

Megérkezett Magyarországra az év legjobban várt tévéje: elmondjuk, hogy milyen

A Samsung egy évtized után tért vissza az OLED tévék univerzumába teljesen saját fejlesztésű termékkel. Ez a Samsung S95B, amellyel a dél-koreai cég egy új frontot nyitott a televíziós fronton, és amivel kapcsolatban óriásiak voltak az elvárások. A modell végre befutott Magyarországra is, mi pedig megnéztük, hogy mit tud!

Mint ahogyan mi is megírtuk korábban, a Samsung úgy döntött, hogy egy csúnya kudarc, és majd’ tíz éves hiátus után újra megméretteti magát az OLED televíziók frontján. A komplett tévés iparágat közel 15 éve magabiztosan uraló szereplőhöz méltóan viszont határoztak, hogy ennek azért megadják a módját és totálisan saját fejlesztésű termékkel lépnek pástra.

Üzlet Szalai Péter 11 perc olvasás
A tv-háború kirobbanásának küszöbén állunk
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ez az év egyik legkülönlegesebb tévéje, csak épp nem látszik rajta. És pont ez a lényeg
Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Eltűnik az egyik legnagyobb múltú tévégyártó, vagy épp, hogy most jön az aranykor?

A várakozásnak megfelelően idén végre elő is rukkoltak egy ilyen készülékkel, ez a Samsung S95B, amely már végre Magyarországra is befutott.

Megnéztük, hogy tényleg akkora durranás-e a termék, mint ahogy azt beharangozták, hogy lehet-e esélye a nagy rivális LG panelekre épülő tévék ellen.

OLED vs. OLED

Jó ideje a legjobb képminőséget a tévék hatalmas termékcsaládjában az OLED kijelzőre épülő modellek produkálják. Erre tökéletes bizonyíték például, hogy jó a független szakértőkből álló zsűri is ilyen készüléket választ TV Királynak az évről-évre megrendezésre kerülő versenyen. Hogy miben is más, mint a hagyományosabb LCD technológia, azt a régebbi cikkünkben már kiveséztük, ott lehet róla olvasgatni.

A kvantumpontos OLED kijelző felépítés. Kép: Samsung

A globális tévés piacot másfél évtizede uraló, azaz a legtöbb készüléket értékesítő Samsung kínálatából azonban sokáig hiányoztak az ilyen termékek. Ennek oka, hogy az egy rövid időszakot leszámítva majd 10 éven keresztül csak az LG gyártott televíziókba szánt OLED megjelenítőt. E két koreai cég pedig nem állhatja egymást, és a Samsung vezetése úgy határozott korábban, hogy ha a fene-fenét eszik, akkor sem fognak a nagy ellenségtől panelt vásárolni, akkor inkább nem lesz OLED tévéjük.

Magyarországra is megérkezett az új Samsung OLED tv. Kép: Samsung

Emiatt döntöttek úgy, hogy házon belül fejlesztenek ki OLED kijelzőt, ezt a feladatot pedig természetesen az ilyen alkatrészek gyártásáért és megtervezéséért felelős Samsung Display leányvállalat vállalta magára. Az LG megoldását egy az egyben nem másolhatták le különféle szabadalmi okok miatt.

Ehelyett egy másik úton indultak el, amelynek köszönhetően megszületett a kvantumpontos OLED vagy röviden QD-OLED (Quantum Dot OLED) technológia.

Ennek lényege, hogy nem fehér, hanem kék színt használnak, és ezt alakítják át az egyes alképpontokban egy speciális, úgynevezett kvantumpontokból, azaz átlátszó igen pici kristályokból álló filmréteg segítségével zölddé, illetve pirossá. Így létrejön a három alapszín (RGB: piros, zöld, kék), amelyekből már kikeverhető minden más árnyalat.

Napelemes távirányító található a dobozában.

Hogy ez mennyire nagy kihívás volt, azt tökéletesen bizonyítja, hogy az elmúlt évek során ilyen-olyan okok miatt többször is elcsúsztatták e képernyők bevezetését. De 2022-re végül megtört a jég, az eljárás a jelek szerint megfelelt a magas szintű elvárásoknak, hiszen a boltokba került az első QD-OLED Samsung tv.

Milyen a képe?

Az elvárások óriásiak voltak, hiszen mégiscsak a televíziós szektor csúcsragadozójáról van szó, amely azt ígérte, hogy egy csúcsmodellel rukkol elő. A Samsung S95B pedig nem is okozott csalódást, a kép minősége ugyanis hibátlan. A fekete tökéletes, a kontraszt végtelen, a kontúrok élesen elválnak egymástól, még a finom átmenetek visszaadása is hibátlan. A tónusok markánsak, belülről ragyog minden egyes képpont (kivéve a feketék persze), a betekintési szög is remek, így oldalról nézve sem érezni azt, hogy fakulnának az árnyalatok. A színek a mérések alapján nagyon pontosak, és szemre is kifejezetten természetesnek tűnnek.

A kép minősége szédületesen jó.

A mozgásmegjelenítés során semmilyen problémát nem tapasztaltam, pedig próbáltam mindenféle forrással, konzollal, PC-vel, médiabox-szal, online streaminggel egyaránt. Ha a játékok már szóba kerültek meg kell említeni, hogy másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, támogatja az AMD FreeSync dinamikusan változó képfrissítési frekvencia technológia használatát, a bemeneti késleltetése pedig kellemesen alacsony, a tesztprogram szerint csupán 10,1 ms.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a készülék gamingre is tökéletesen alkalmas, kiváló kiegészítője lehet akár egy PlayStation 5 vagy Xbox Series X konzolnak is akár.

A gyártó szerint a QD-OLED technológia egyik nagy előnye, hogy a rivális megoldásnál nagyobb fényerő érhető el a segítségével. Ez igaz, aminek a HDR anyagoknál van jelentősége, hiszen a nagy dinamikatartományú tartalmak látványosabbak. Viszont az is tény, hogy vissza kellett vennem a fényességből, mert már zavaróan vakított olykor.

Jó okos

A tv a Samsung saját, egyébként teljesen korrekt, kellően gyors és stabil okostévé platformjára épül. Tud magyarul is, a grafikus kezelőfelülete átlátható, a struktúra logikus, szóval hamar bele lehet jönni a használatába. Természetesen közvetlenül elérhető egy rakat internetes alkalmazás, köztük a manapság létfontosságúnak számító Netflix, YouTube, Amazon Prime vagy Disney+ is, tehát a tartalomszolgáltató appok sem hiányoznak.

Az okostévé rendszer sem hiányzik belőle.

Emellett a tv akár munkára is használható, hiszen minden egyéb eszköz csatlakoztatása nélkül elérhetővé és szerkeszthetővé teszi a felhőbe feltöltött Microsoft 365 állományokat. A Skype valamint a Google Duo támogatott, így a modell videótelefonálásra is alkalmas.

Hang

Egy mai felső kategóriás tévétől már alapelvárás, hogy szóljon viszonylag elfogadhatóan, és erre érezhetően e Samsung tévénél is törekedtek. A modell kapott két beépített mélysugárzót, és két extra hangfalat is, így 2.2.2 csatornás, 60 wattos integrált audió rendszerrel látták el. Ez papíron jónak tűnik, de a végeredmény nagyon messze van a tökéletestől.

Nem szól különösebben jól, de ezt túl lehet élni. Kép. Samsung

Zavaró hanghibák ugyan nincsenek, de basszusokat alig hallani, a megszólalás kicsit steril, és a sztereó hangtér megteremtése terén is vannak hiányosságok. Tehát, ha valakinek fontos a tényleg kiemelkedő hangminőség, a moziszerű hangélmény, akkor nem fogja megúszni egy jobb külső hangeszköz bevetése nélkül.

Megéri?

A cég egy ideje már a totálisan minimalista dizájn irányzatot favorizálja a tévés fronton, és ez a szemléletmód itt is tetten érhető. A Samsung S95B letisztult, minden felesleges sallangtól mentes. De mivel a készülékház ultravékony, a kávák alig láthatóan keskenyek, ezért a tv így is képes egy maximálisan modern eszköz benyomását kelteni. A talpa stabilan tartja a falra is felakasztható nagy képernyőt, azonban annak forgatását, döntögetését nem teszi lehetővé.

A készülék igen-igen vékony. Kép: Samsung

Mindent mérlegre téve azt ki lehet jelenteni, hogy az elvárások nagyok voltak, de a tv nem okozott csalódást. Gyenge pontja nincs, a hangminőség elfogadható, a kezelés és a dizájn kifejezetten rendben van, a kép minősége pedig szédületesen jó. Az 55 hüvelykes verzió mintegy 650 000 forintba, a nagyobb 65 hüvelykes pedig közel 800 000 forintba kerül. Rendben, ez nem kevés pénz, de idén sajnos nagyon megugrottak az árak ebben a termékcsaládban is, és ha a tudását nézzük, akkor ennyit ez a modell bőven megér.

A végére hagytuk az egyik legfontosabb kérdést, hogy volt-e értelme a QD-OLED panel kifejlesztésének?

Bár a Samsung azt állítja, hogy képminőség terén ez a kijelző lefőzi az LG-féle megoldást, én erről nem vagyok meggyőződve. Láttam pár idei LG paneles OLED tévét, és azok között is akadtak, amelyek kegyetlenül jól teljesítettek.

Ez egy szuper tv. Még internetezni is lehet rajta.

Különbség a maximális fényerőben lehet talán, de hát az volt az első, hogy levettem a fényességet ennél a tévénél, szóval döntő tényezőnek ezt sem nevezném. Ennél fontosabb az, hogy a Samsung a saját panellel bebiztosította magát, hogy ne függjön egyetlen konkurenstől sem, sőt a konszern ezzel egy új frontot nyitott a tevés szektorban, aminek segítségével még jobban befűthet a riválisoknak.

The post Megérkezett Magyarországra az év legjobban várt tévéje: elmondjuk, hogy milyen appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés