:

Milliárdos oligarchát is átadott Moszkvának az ukrán vezetés

Milliárdos oligarchát is átadott Moszkvának az ukrán vezetés

Viktor Medvecsuk, oroszpárti politikus, aki a háború előtt a 12. leggazdagabb ukrán volt, áprilisban került hadifogságba saját hazájában. Hazaárulással vádolják.

Áprilisban az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB próbálta kimenteni a putyinista ukrán ellenzék vezérének számító oligarchát, de az ukrán hatóságok elfogták. A bilincsbe vert és hazaárulással vádolt milliárdosról maga Volodimir Zelenszkij osztott meg akkor képet a nyilvánossággal.

Azóta folyamatosan tárgyalt arról az ukrán és az orosz vezetés, hogy Medvecsuk egy fogolycsere keretében mégis Oroszországba kerülhetne, ezt maga Zelenszkij kezdeményezte.

Medvecsuk az ukrán Elnöki Hivatal által közreadott képen.

Úgy tűnik megszületett a megállapodás. A Kreml-től független Meduza arról ír, hogy ma hajnalban nagyszabású akciót ütött nyélbe Kijev és Moszkva: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon. Szaúdi közvetítéssel több külföldi is szabadult, köztük több brit és amerikai állampolgár.

Nem mehetnek vissza harcolni

A 215 ukrán katonából 124 tiszt, 108-an az Azov-ezred tagjai. Ők az ukrán fegyveres erők legtapasztaltabb tagjainak számítanak. A szabadon bocsátottak mintegy fele részt vett Azovsztal védelmében: köztük van Denisz Prokopenko és Szvjatoszlav Palamar Azov-parancsnok, valamint Dmitro Kozackij Azov-harcos, aki az üzem védőiről készített képeivel vált híressé. (Az egyik felvétele Grand Press Photo-díjat kapott.)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az Azov-parancsnokok szabadon bocsátásában Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetített. A felek megállapodtak, hogy az elengedett Azov-tagok a háború végéig török területen maradnak. Volodimir Zelenszkij élőben közvetített televíziós kapcsolásban beszélt a fogolycsere érintettjeivel.

(MTI, Forbes)

The post Milliárdos oligarchát is átadott Moszkvának az ukrán vezetés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés