:

Elfogadták: jön a brutális megszorítás a főváros jómódú kerületében

Döntött a XII. kerületi képviselőtestület: valóban be fogják zárni januártól a legfőbb kulturális és sportlétesítményeket a főváros egyik leggazdagabb kerületében. Az okokat talán mindenki sejti: rezsi.

Elfogadta Budapest XII. kerületének képviselő-testülete a téli megszorításokról szóló javaslatcsomagot ma délelőtt. Az ülés élő közvetítésének tanúsága szerint ellenszavazat nélkül szavazta meg a testület a módosításokat.

Miket érint a megszorítás?

A döntés értelmében Budapest egyik leggazdagabb kerületében január 1-től három hónapra több intézmény is bezárja kapuit:

a MOM Kulturális Központ,a Barabás-villa,a Jókai Klub,a Hegyvidék Galéria,a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény,a Városmajori uszoda,a MOM Sportközpont,valamint nem fedik le sátorral a városmajori sportpályákat sem Több ebből Bezár Budapest legnagyobb színháza, mert nem tudják felfűteni Országos intézmények zárhatnak be, önkormányzatok nem tudnak fizetni

„Az áramot az eddigieknél 12-szer drágábban, a gázt 11,5-ször drágábban tudja megvenni a XII. kerületi önkormányzat. Ez 2,5 milliárdos plusz kiadást jelent, miközben a költségvetés 15 milliárdos” – indokolta az intézkedéseket az ülés kezdetén Pokorni Zoltán kormánypárti polgármester a 444 tudósítása szerint.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt az önkormányzat 20 százalékkal növeli majd a közétkezési díjakat, de csak január elsejétől, addig az alapanyagárak okozta többletköltségeket átvállalja.

Mi az, ami nyitva marad?

A bölcsődéket és az óvodákat semmiképpen sem szeretnék bezárni, mert az a szülőknek is nagy terhet jelentene. Így azonban a többi intézménynél még jelentősebben kell spórolni, mondta el a polgármester.

Az eredeti tervben szerepelt két, az idősek nappali ellátását végző gondozási központ bezárása is. Végül úgy döntöttek, hogy ezek közül csak az egyiket, a Normafánál lévőt zárják be, a Németvölgyi nyitva marad, mert fontos, hogy az idősek azt érezzék, hogy közösségbe tartoznak.

A rezsiköltségek szorításában

Nem a hegyvidéki önkormányzat az első, ami a brutálisan megemelkedett rezsiköltségek miatt intézménybezárásokra kényszerül. Épp tegnap derült ki, hogy novembertől az Erkel Színház is téli pihenőre megy, de országszerte fenyegeti a kulturális és szociális intézményeket (színházak, múzeumok, óvodák) a bezárás veszélye. A kisebb önkormányzatoknál pedig a csőd sem zárható ki.

The post Elfogadták: jön a brutális megszorítás a főváros jómódú kerületében appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés