:

Elhozzák a komposztálás jövőjét, szintet lép a magyar kosárközösség

Elhozzák a komposztálás jövőjét, szintet lép a magyar kosárközösség

Jövőre szintet lépne és még fenntarthatóbbá tenné működését az országszerte hét kerttel működő, Hartáról indult MyFarm kosárközösség. Őszi gasztroünnepükön mesélték el, hogyan.

„Én úgy szoktam, hogy két rész paprika, egy rész paradicsom” – avat be a lecsókészítés egyik alapvetésébe Főzelékes – alias Szatmári – Feri gasztroblogger, majd hozzáteszi, hogy a sima mellett lesz még itt currys-római köményes lecsó is. A kicsit szeles, de verőfényes délutánon egy, a Bács-Kiskun megyei Hartához közeli kertben ülök egy papírtányér előtt, amiben Feri lecsóját vakteszteljük. A tányér egyik felén szupermarketes hozzávalókból, a másikon az itteni kert paradicsomából és paprikájából készült lecsó gőzölög pontozásra várva.

+ 8 kép a galériában + 8 kép a galériában A MyFarm egyik hartai kertje (11 kép)

Élénkzöld

A MyFarm kosárközösség egyik kertjében vagyok a MyFarm gasztroünnepen, ahol a kertet megálmodó és vállalkozássá, majd mini-franchise-zá fejlesztő sorozatvállalkozó, Kövesdi Gábor és családja, valamint üzlettársa, Bárdkai László a házigazda. (A MyFarm Harta sztoriját a 2021 áprilisi Forbes Gazdában írtuk meg bővebben.) Gábor korábban az FHB Otthontérképének volt projektvezetője, és azután is ingatlanos projektekkel foglalkozott. Mi is írtunk arról, hogy idén tavasszal adta el az OTP egyik leánycégének az általa fejlesztett Költözzbe.hu és a Startlak.hu ingatlanhirdetési portálokat, azóta a magyar Kickstartert, a Brancsot építi.

Kövesdi Gábor és édesapja, Kövesdi Sándor. Fotó: Sebestyén László

A MyFarm ötlete kis túlzással a hartai kolbásztól indult 2016 körül. Gábor rájött ugyanis, hogy a szülőfalujából hétvégente Budapestre hozott jó minőségű, a családja által megtermelt dolgok, amelyek neki természetesek, mennyire népszerűek és keresettek kollégái körében.

Először édesapjának teremtett munkahelyet azzal, hogy előfizetéses rendszerben kezdtek vegyszermentesen termelt zöldséget és gyümölcsöt szállítani megrendelőiknek, ma pedig már 6+1 MyFarm kert működik országszerte.

Harta mellett Ópusztaszeren, Szentmártonkátán, Demjénben, Nagyrédén és Hajdúhadházon. Mi épp a „+1”-es, úgynevezett backup, vagyis tartalékkertben vagyunk Harta és Solt között, innen pótolják ki a terményeket, ha valamelyik kertben – például az időjárás vagy a kártevők miatt – nem lesz annyi termés, hogy előfizetőiknek le tudják szállítani az elvárt mennyiséget. Bár vége a nyárnak, de a kertben még minden élénkzölden virul: a lecsóalapanyagok (a paradicsomot itt hálóval védik a jégesőtől) mellett a spenót, a zöldbab, a cukkini, a kelbimbó, a mángold, a cékla, a sütőtök és a zsálya.

A gasztroünnepen mindezekből Mautner Zsófi, a MyFarm nagykövete varázsolt hétfogásos menüt, amíg Gábor körbevezetett minket a kertben. Előtte mindössze annyi volt a „feladatom”, hogy még a lecsótesztelés előtt eldöntsem: a welcome ételek közül a hartai kolbász és sonka mellé bekészített isteni házi sajtokat, a fügét, a kemencében sült kelt kalácsot, vagy a cukkinis-pirosbogyós, mindenmentes muffint kóstoljam-e meg először a házi őszi- és körteital után. Ha hozzáteszem, hogy két szupercuki kismacska ugrándozott a Windows-háttérnek is beillően felhős ég alatt, az már túl idillinek tűnhet, pedig tényleg így volt.

Mautner Zsófi, a MyFarm nagykövete. Fotó: Sebestyén László

„Jó emberekkel találkozik”

Bár egy gasztrorendezvényen, az Insta-kompatibilisen terített asztalok mellett ez nem egyszerű, térjünk rá az üzleti dolgokra: Gábor elmondta, hogy már több mint ezren fizettek elő a MyFarm-ra, ezen belül 500 rendszeres fogyasztójuk van.

Az alapkoncepió, hogy a kertek elsősorban zöldségeskertek, és mindenhol hozzáteszik a helyben megtermő gyümölcsöket, egyéb jellegzetes termékeket, például mézet, kolbászt, sajtokat.

Az a hitvallásuk, hogy „nem kell feltétlenül abból sütni-főzni, amit éppen megkívánsz és Ázsiából vagy Spanyolországból hoztak be, hanem ott van a kert”, aminek a terményeiből szintén lehet minőségi, tápláló és finom ételeket készíteni. Egyes kertekben már tyúkok is vannak szabadtartásban, évente több ezer tojást szállítanak a megrendelőknek, itt a backup kertben is több tyúk kapirgál, és időként kakaskukorékolás szakítja félbe a beszélgetéseket.

Évente több tonna zöldséget visznek rászorulóknak, ami nagyon fontos része a működésüknek. A MyFarm startupból kinőtt MyFarm Gazda Alapítvány koordinálásában minden kertben a termény tíz százalékát adományozzák el. Minden kert a környékén jól ismert helyi szervezeteknek (gyermekotthonoknak, családsegítőknek), valamint a budapesti Zirzen Janka Gyermekotthonnak, és az Oltalom Karitatív Egyesületnek. Utóbbi vezetője, Iványi Gábor a forbes.hu-nak azt mondta a rendezvényen, hogy nagy segítség Dankó utcai központjuknak az évek óta tartó együttműködés a MyFarmmal.

Vegyszermentesen gazdálkodnak, komposztálnak, ládáikat hétről-hétre visszagyűjtik, 2023-ban pedig szeretnék még fenntarthatóbbá tenni a rendszert.

Bárdkai László szerint a fenntarthatóság és az újrahasznosítás lehet, hogy elcsépelt hívószavak, de számukra fontos, hogy hitelesek tudjanak maradni „és ha bármelyik vevőnk, bármelyik kertünkbe elmegy, ott jó emberekkel találkozik, olyanokkal, akik ezt az értékrendet képviselik, és együtt hozzáteszünk ahhoz, hogy a világ a mi szemléletünk szerint jobb legyen.”

Ez a komposztálás jövője?

Kövesdi Gábor elmondta, hogy jövőre a hulladékgazdálkodáson szeretnének egy nagyot fejleszteni. Bár minden kertjükben komposztálnak, és igyekeznek edukálni a fogyasztóikat, hogy a növények minél több részét felhasználják, jövőre szeretnének megoldást kínálni az előfizetőiknél keletkezett szerves hulladék komposztálására, illetve elszállítására is. 

A Bay Zoltán kutatóközponttal együttműködve már ki is fejlesztettek egy erre alkalmas dobozt.

Vida Ádám, a Bay Zoltán Kutatóközpont kutatója elmondta, hogy Gáborék kérésére egy nagyon intenzív, néhány hónapos kutatás-fejlesztési munka során kifejlesztettek egy gombafonallal átszőtt, kenderdarálékból készült, kétrekeszes tárolódobozt. A gombafonal a kívánt formában megnő, majd miután 80 fokon megsütik, teljesen víztaszítóvá válik, 100 százalékban komposztálható és sterilizálható lesz.

Vida Ádám és Ugrin András a komposztálásban segítik majd a MyFarm Harta rendszerét. Fotó: Sebestyén László

Ez a speciális doboz a MyFarm-os ládákba téve elsősorban a könnyen törő, zúzódó bogyósok és levelesek szállítására alkalmas, majd komposztáló edényként lehet használni. Ennek a prototípusa készült el mostanra, a következő szezonban már élesben viszik a megrendelőknek. Vida Ádám kiemelte, hogy a doboz tudományosan minősítve is fenntarthatónak számít, nincs benne szintetikus anyag, és alapját olyan biomassza képezi, teljesen komposztálható maga a doboz is, így oda fog visszakerülni, ahonnan egyszer származott, vagyis minden tekintetben bezárul a kör.

Hangsúlyozta, hogyha megvalósul azt a várt törvényi szabályozás, amely szerint nem lehet majd a kommunális kukába dobni az organikus hulladékokat, az ő rendszerük arra is megoldást jelenthet.

Ugrin András, a fő profilként csomagolástechnológiával foglalkozó Ugrin Pack Kft. tulajdonosa társvállalatukkal közösen kifejlesztette a folyamat következő elemét:

egy olyan zárt rendszerű, számítógép által vezérelt komposztálókonténert, amivel mindenféle (nemcsak növényi) szerves anyagot el lehet komposztálni.

Gáborék vásárlóitól az összes ilyen hulladékot vissza tudnák gyűjteni közösen, majd elszállítják ebben a Leányváron található „szuperkomposztálóba”. Ez azért „szuper”, mert egy-két év helyett egy hónap alatt lesz belőle komposzt, amit aztán visszajuttatnak a MyFarmos területekre (első körben, kvázi pilot-projektként a hartai kertbe), ezzel megvalósítva a teljes körforgásos gazdálkodást.

A győztes lecsó

„Akkor a csokromat majd feltálalom a büféasztalra” – kacag Mautner Zsófi, aki egy kerti növényekből és levelekből kötött csodát kapott ajándékba a házigazdáktól. Zsófival úgy kerültek kapcsolatba, hogy rendelt tőlük egy zöldségkosarat, „én szállítottam ki egyébként” – emlékszik vissza Gábor. „Nemcsak a zöldségekbe szerettem bele, az is fontos persze, de abba a filozófiába is, amit ők képviselnek” – Zsófi fontosnak tartja azt a hozzáállást, amivel a várost és a vidéket összekapcsolják a zöldségeken és a gasztronómián keresztül. „Egy kosár zöldséggel egész nagy dolgokat lehet megmozgatni”, illetve azt a társadalmi felelősségvállalást, amit beletettek a családi vállalkozásba.

„Szerintem szántsátok be az egészet, Gábor” – poénkodik Szatmári Feri a lecsós teszt eredményének felfedése előtt. Persze csak viccel, a pontozás összesítése alapján magasan a hartai zöldségekből készített lecsó nyerte a háziversenyt ízélmény, állag és kinézet alapján is.

The post Elhozzák a komposztálás jövőjét, szintet lép a magyar kosárközösség appeared first on Forbes.hu.