:

Nyílt levelet írt Karácsony a 10. leggazdagabb magyarnak

Nyílt levelet írt Karácsony a 10. leggazdagabb magyarnak

300 embernek kell elhagynia október közepéig a csepeli munkásszállást, Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levélben kéri Jellinek Dánielt, hogy ne zárja be a tulajdonában lévő épületet.

Kiragasztott cetliről tudták meg a Csepel Művek területén lévő 300 férőhelyes munkásszállás lakói, hogy a szállóhely október 15-én bezár, „határozatlan, de hosszabb időre”. Az ok az energiaárak drasztikus emelkedése.

„Azt követően a Szállóban sem áram-, sem víz-, sem fűtésszolgáltatás nem lesz”, írja az értesítő.

A döntéssel 300 ember lakhatása került veszélybe.

Az épület tulajdonosa a tizedik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel tulajdonában lévő Indotek Group. A csoport az RTL kérdésére azt mondta, a helyi szolgáltató felmondta a szálló hőszolgáltatási szerződését, és a megemelkedett rezsiárak olyan többletterhet jelentenének a lakóknak, amit vélhetően már nem fognak tudni kifizetni.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint egyre több magánkézben lévő átmeneti szálló vagy munkásszálló kerülhet veszélybe a következő hetekben, ami megroppanhatja a budapesti szociális ellátórendszert. A csatorna megkereste az önkormányzatot is, azt nyilatkozták, hogy nincsenek szabad lakásai ilyen helyzetre, de a szolgáltatóval együttműködve keresik a megoldást.

Azt már a Telex írja, hogy az ügyben megszólalt Karácsony Gergely is, a főpolgármester nyílt levélben azt üzente Jellinek Dánielnek, hogy ne zárja be a szállót. A levél ebben a Facebook-posztban olvasható:

Érdekes adalék, hogy Karácsony azt írja, Jellinek 100 milliárdos vagyonával a 10. leggazdagabb magyar – vélhetően a Forbes adataira hivatkozva, az elmúlt 3 évben ugyanis kétszer végzett tizedik helyen a milliárdos az 50 leggazdagabb magyart összegyűjtő listánkon. Az állítás azonban a Forbes becslései alapján csak a helyezést tekintve igaz, a becsült vagyonra nem, legalábbis ha valóban ránk hivatkozott a főpolgármester. Legutóbbi, 2022 januári milliárdoslistánkon Jellinek valóban 10. volt, de nem 100, hanem 189,2 milliárdos becsült vagyonnal. Az ingatlanmogul a Forbes milliárdoslistáján 2019-ben debütált, 107,5 milliárdos becsült vagyonnal rögtön a 10. helyen, ezt a következő évben 140 milliárdra növelte. (Jellinek Dániel a Forbes-étól eltérő módszertannal rendelkező, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány legfrissebb adatai szerint is magasabb, 240 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik, ám az elmúlt években egyszer sem került a tizedik helyre, így a főpolgármester vélhetően nem ezt az összeállítást használta.)

The post Nyílt levelet írt Karácsony a 10. leggazdagabb magyarnak appeared first on Forbes.hu.