:

A sportra is lecsapott a rezsiválság – uszodák, ahol biztosan nem fogunk úszni a közeljövőben

Egyre több uszoda jelenti be, hogy nem bírják felvenni a tempót az emelkedő rezsiköltségekkel, határozatlan időre bezárnak. Összegyűjtöttük, hol nem fogunk úszni mostanában.

Csütörtökön írtunk arról, hogy a XII. kerületi képviselőtestület úgy döntött, januártól a fő kulturális létesítmények mellett bezárják a sportlétesítményeket is, így a Városmajori uszodát és a MOM Sportközpontot, mindkettőt három hónapra. Nyár vége óta rengeteg uszoda jelzett hasonlót, de nem csak itthon zárnak be uszodák, Franciaországban a Vert Marine nevű, sportközpontokat üzemeltető lánc 29 uszodáján húzta le a rolót, miután 15 millió euróról 100-ra ugrott meg a számlák végösszege. Németországban is rájár a rúd azokra, akik úsznának, itt kormányzatilag szabályozzák a magánkézben lévő uszodák és fürdők vizének fűtését.

Itthon egyelőre ezek az uszodák jelentették már be, hogy biztosan bezárnak:

Budapest, XII. kerület, Városmajori uszoda: januártól 3 hónapra;Budapest, XII. kerület, MOM sportközpont: januártól 3 hónapra;Budapest, XXI. kerület, Csepeli strandfürdő: szeptember közepétől, határozatlan időre;Kazincbarcika, Városi Fedett Uszoda: október 1-től, határozatlan időre;Balatonboglár, Urányi János Sport és Szabadidő Központ: már nyáron bezárt, határozatlan időre;Győr, Aqua Sportközpont (győri sportuszoda): szeptember közepétől, határozatlan időre;Győr, Magyar Vilmos Uszoda: szeptember közepétől, határozatlan időre;Dunabogdány, városi tanuszoda: szeptemberben már nem nyílt meg,Székesfehérvár, Köfém tanuszoda: 2023 szeptemberéig zárva lesz.

Az üzemeltetők bizonyos esetekben számokat is megosztottak: a dunabogdányi tanuszoda felfűtése például eddig havi 700 ezer forint volt, ennek ötszörösét kéne fizetniük mostantól, ha nyitva akarnának tartani.

Vannak uszodák, amik hivatalosan még nem döntöttek, de a hírek szerint készülnek egy esetleges bezárásra, ilyen például Székesfehérvár városi uszodája is. A Cser-Palkovics András polgármester által közzétett adatok szerint az uszoda rezsiköltsége

2021-ben 39 millió forint volt, ma már több mint 200, jövőre pedig 330 millióval számolnak.

A megye legnagyobb uszodája a honlap tanúsága szerint egyelőre áremeléssel vette fel a versenyt a költségek növekedésével, szeptember 5-től 20 százalékkal emeltek.

The post A sportra is lecsapott a rezsiválság – uszodák, ahol biztosan nem fogunk úszni a közeljövőben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés