:
Breaking News

Megéri kifizetni közel egymilliót az új csúcs iPhone-ért?

Megéri kifizetni közel egymilliót az új csúcs iPhone-ért?

Extrém teljesítménnyel, döbbenetes képminőséget produkáló kamerával, fantasztikus kijelzővel és érdekes új funkciókkal kecsegtetett az Apple az idei csúcsmobiljuk, a horror áron kínált iPhone 14 Pro Max kapcsán. A modell megérkezett Magyarországra, kipróbáltuk, hogy érdemes-e érte kiadni egy kisebb vagyonkát.

Az Apple tartva magát a hagyományokhoz, ezúttal is szeptember elején tartott egy nagy szeánszot, amelynek fénypontjaként lerántották a leplet az új toptelefonjukról is.

Ez az iPhone 14 Pro Max, amelyből mi is hamar kaptunk egy példányt kölcsön. Az eseményen ódákat zengtek a masina képességeiről, de az is kiderült sajnos, hogy aki forradalmi újdonságra számított, az bizony csalódni fog.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Brutálisan drágák az új Apple cuccok, de az igazi forradalom idén (is) elmaradt
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Már nem az Apple a világ legértékesebb vállalata
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Megéri kifizetni közel egymilliót az új csúcs iPhone-ért?
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Kőkemény technológiai erődemonstráció – az Apple megcsinálta a világ legjobb laptopjait

Forradalom: elmaradt

Az amerikai cég nem húzott elő semmi váratlant a kalapból, tehát nem emelték be a széthajtogatható, széthúzható, esetleg feltekerhető modelleket a kínálatukba.

Sőt, igazából a dizájn terén semmilyen újdonsággal nem rukkoltak elő, ami őszintén szólva kicsit csalódást okozott.

A riválisok érezhetően törik magukat, hogy e téren gurítsanak valami nagyszabásút, de az Apple maradt a megszokott, és mára unalmassá vált megoldásoknál.

Megjelenésében sok újat nem hoz. Kép: Apple

A képernyő totálisan sík, széleinél sem hajlított, a hátsó kamerák elrendezése és kinézete gyakorlatilag ugyanolyan, mint korábban. Ráadásul ezek markánsan kiállnak a hátlapból, ami olykor kellemetlen lehet, ha zsebre vágnánk a terméket.

A kamerák markánsan kiemelkednek a készülékházból.

Maga a készülékház fémből készült, és irgalmatlanul nehéz, 240 gramm, úgyhogy azt nem mondanánk, hogy kifejezetten komfortosan hordozható eszközt pakoltak le az asztalra a mérnökök. Az egyik legnagyobb változás a tavalyi változathoz képest, hogy az előlapi notch helyett már a képernyőbe vágott kameraszigetet használnak. Ez szép és jó, de ilyesmi már három éve felbukkant a riválisoknál.

A Dynamic Island lenne a nagy újítás. Kép: Apple

Ehhez kapcsolódik az egyik forradalmi újításnak nevezett megoldás, a Dynamic Island megjelenése. Ez egy fekete információs sáv, amely a már említett kamerasziget körül jelenik meg, és mérete attól függően változik, hogy a termék mennyi adatot “akar” átadni a felhasználónak. Itt jelenik meg például az értesítés arról, ha email, SMS vagy bármilyen üzenet jött, esetleg ha rögzítve van valami a naptárban, vagy ha értesítést kaptunk az egyik apptól.

Az tény, hogy ilyet eddig nem nagyon láttunk, de hát könyörgöm, ez csak egy nyamvadt információs felület. Ha a világ egyik legnagyobb tech cége ezt akarja eladni “innovációként”, az bizony válságot jelez.

Erősnek erős

A bemutató eseményen kiemelték az új, saját fejlesztésű A16 Bionic processzort, amely az öt magos Apple GPU-val kiegészítve extrémen nagy teljesítmény leadására képes. A szintetikus tesztprogramokkal végzett mérések alapján ez tényleg így van, és a gyakorlati használat során is azt tapasztaltam, hogy még a legerőforrásigényesebb appok is hasítottak.

Tehát például a legjobb, effektekkel teletömött 3D grafikájú játékok vagy ultranagy felbontású médiaállományok futtatása épp úgy problémamentes, mint mondjuk a videóvágás vagy képszerkesztés.

Viszont az is tény, hogy ugyanezt szóról-szóra elmondhatjuk például a harmadennyibe kerülő Poco gamer telefonról is, amely a közelmúltban járt nálunk.

A szintetikus tesztek szerint rém erős az eszköz.

A képernyő a várakozásoknak megfelelően elit kategóriás, de arról szó nincs, hogy kiemelkedne e téren a modell a mai felső kategóriás mezőnyből. Az OLED kijelző gyönyörű, valósághű színeket produkál, a magas, 2000 nites fényerőnek köszönhetően a HDR anyagok visszaadása is igen látványos.

Az OLED kijelző által produkált képminőség remek.

Másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, ami dupla annyi, mint amit az olcsóbb telefonok tudnak, de érdemes megjegyezni, hogy van már olyan rivális modell, aminél ez az érték 144 képkocka, ami még folyamatosabb, tisztább mozgást jelent. A 6,7 hüvelykes képernyő 1290 x 2796 képpont felbontású, ami 460 ppi pixelsűrűséget jelent. Ez remek érték, de messze nem kiemelkedő, hiszen már évekkel ezelőtt voltak olyan telefonok, amelyek ezt az értéket magasan felülmúlták.

A képi világ szemre egyébként nagyon éles, tehát ezzel nincs gond, de ettől függetlenül tény, hogy az Apple 14 Pro Max kijelző terén (sem) emelkedik a közvetlen riválisok fölé.

A termék 4323 mAh-s akkumulátort kapott, amely a mai trendeknek megfelelően nem cserélhető. Ez egy ilyen hardverhez és kijelzőhöz közepes kapacitásnak számít, és ebből fakadóan az üzemidő sem különösebben kiemelkedő. Ez azt jelenti, hogy a használattól függően 50 százalékos fényerő mellett 6-10 órányi üzemidővel számolhatunk, ami azért messze van a tökéletestől.

Bírhatná tovább is az akksi.

Mint ahogy az is igaz, hogy a töltés sebessége terén is elmarad a legjobbaktól: A tesztelés során az derült ki, hogy 33 percre van szüksége ahhoz, hogy 50 százalékig teljen a telep energiával. A kínai riválisok között pedig akad már olyan is, amely 20 perc alatt nulláról a maximumra tölti magát. A hűtésen is lehetne még mit csiszolni, mert amikor gőzerővel dolgozik a processzor, akkor bizony hajlamos kellemetlenül átmelegedni a készülékház. Ez általános probléma a mai mobiloknál, de tény, hogy e téren az Apple sem tudta megváltani a világot.

Szuper kamerák

Az iPhone mindig is erős volt képalkotásban, és a cég munkatársaitól kapott infók értelmében folyamatosan folynak a fejlesztések e területen is. Ez a készülék is kegyetlenül jól teljesít a fotózás és videózás terén, sötétben, kevés fénynél és ideális körülmények mellett egyaránt készíthetőek vele szuper anyagok.

Bár a főkamerája “csak” 48 MP-s, azaz a pixelháborút elvesztette a 100-120 megapixellel vagánykodó távol-keleti konkurensekkel szemben.

De egyúttal az is kiderül, hogy nem a képpontok száma, hanem azok minősége számít igazán.

Kapott egy ultraszéles látószögű és egy zoomkamerát, amelyek sokoldalúvá teszik a képalkotást. (Ebben a galériában láthatóak azok a fotók, amiket a telefonnal lőttem.)

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában


A videós képességei is rendben vannak. A 8K felbontásról ugyan le kell mondani, de ennek nincs semmi jelentősége, sokkal fontosabb, hogy a stabilizátor jól működik, és az úgynevezett Action módba kapcsolva az elektronika igen hatékonyan semlegesíti a remegésből, rázkódásból kapcsolatos képhibákat.

Megéri?

A legnagyobb tudású 2022-es Apple telefon, az 1 TB-os iPhone 14 Pro Max 930 000 forintba kerül, és nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ennyit nem ér. Nagyon erős, remek a kamerája (bár egy jobb hagyományos fényképezőgéppel még így sem veheti fel a versenyt, mondjanak bármit a “véleményformálók”), a kijelzője is rendben van.

Az Apple fanatikusok körében biztos népszerű lesz.

De hát mégiscsak egy teljesen hagyományos külsejű, megjelenésében, kialakításában semmi extrát nem nyújtó eszközről van szó, aminél egyszerűen nem érezzük indokoltnak ezt az árazást.

Ettől függetlenül nyilván rengetegen meg fogják venni, mert az Apple továbbra is sikk, és a márka körül fanatikus rajongótábor alakult ki Magyarországon is.

Ennek tagjai pedig tényleg hajlamosak extra áldozatokat hozni azért, hogy birtokolják a legújabb és legjobb terméket. De reálisan, objektíven nézve a dolgokat, ez egyszerűen túl sok pénz érte.

Az új Apple iPhone 14 Pro Max telefont az iStyle adta kölcsön, köszi szépen!

The post Megéri kifizetni közel egymilliót az új csúcs iPhone-ért? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés