:

Gázmezők a Fekete-tenger alatt: hiába indult meg a munka, lehetne magasabb is a kitermelés

A parlament májusban fogadta el az ún. offshore-törvény módosítását, de a befektetők nem elégedettek.

Hatalmas földgázkincs rejtőzik a Fekete-tenger alatt, a kitermelés azonban már hosszú évek óta húzódott. A külföldi befektetők már megkezdték volna a munkát korábban, amit a román politika így vagy úgy blokkolt idén tavaszig. Egészen az energiakrízisig senki sem bánta a dolgot igazán, hiszen a korábbi piaci viszonyok mellett – bármilyen furcsa ezt 2022 őszén leírni – nem feltétlenül érte volna meg elkezdeni a munkát a gázmezőkön. Az árak emelkedése azonban kimozdította az ügyet a holtpontról, a román kormány pedig lépett.

Az ún. offshore-törvény a tengeri kitermelést szabályozza. Ennek az átírása nyitott utat a munka végzése előtt. Az orosz-ukrán háború miatt mondani sem kell, Európának sürgősen új beszerzési forrásokra volt szüksége, így kulcskérdés lett, hogy Romániában is megindulhasson a munka.

Lehetne magasabb is a kitermelés

A Maszol arról ír, hogy az amerikai Black Sea Oil & Gas (BGOS) ugyan megkezdte a munkát, de nem elégedett így sem a jogszabályi környezettel. Eddig 400 millió dollárt fektettek be Romániában, szeretnének még több garanciát a befektetésük védelmére. Nem elégedett az OMW Petrom sem, ők is több pontosítást kértek a törvénybe.

A BGOS júniusban kezdte meg a munkát, a napi termelés 3-3,1 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy idén félmilliárd köbméter körüli mennyiséget termelnek ki, jövőre pedig már legkevesebb 1 milliárd köbmétert. Ez a kapacitás lehetne több is. A Petrom jövő májusig dönti el, hogy belevág-e a kitermelésbe, onnantól 5 éve van elkezdeni a tényleges munkát. De ők a román kormányra várnak – Nicolae Ciucă kormányfő ma fog tárgyalni a BGOS tulajdonosaival az újabb módosításokról. A Petrom is azt várja, hogy a kormány a befektetők irányába tegyen újabb lépéseket.

The post Gázmezők a Fekete-tenger alatt: hiába indult meg a munka, lehetne magasabb is a kitermelés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés