:

Kinek fáj jobban?

Lesz recesszió Magyarországon?

Suppan Gergely: Egyre nagyobb valószínűségét látjuk, hogy belecsúszunk legalább egy technikai recesszióba. Most nyáron még érezhető volt a turizmus felpattanása, telt ház előtt zajlott a Forma–1-es futam és a Sziget fesztivál is, az üdülőhelyek tele voltak. Az autógyártók is azt mondják, hogy enyhül a csiphiány, a megrendelésállomány nagyon magas. Vannak még rejtett tartalékai a magyar gazdaságnak.

Török Zoltán: Én pesszimista vagyok. A harmadik negyedévben már lehetségesnek tartom, hogy negatív legyen a negyedéves alapú GDP-változás. Már most látszik az energiastatisztikákon, hogy a lakosság elkezdett takarékoskodni. Illetve ha bemész az élelmiszerboltba, és látod az árakat… a lakosság által érzékelt infláció sokkal magasabb, mint a hivatalos KSH-statisztika, a magas energiaárak pedig súlyosan rontják a külkereskedelmi mérleget.

Választások utáni költségvetési kiigazítás: szükség lehet többre?

Suppan Gergely: Szerintem nincs szükség érdemi kiigazításra. Meg kell különböztetni a költségvetésben az eredményszemléletű és pénzforgalmi egyenleget. Ha az eredményszemléletű egyenleget nézed, akkor békésen lehet tartani a hiánycélt.

Török Zoltán: Nem opció, hogy a kormány hirtelen áthárítja a lakosságra az energiaárakat. Szóval további jelentős megszorító intézkedéseket nem várok, megoldást nem hoznának, csak a válságot mélyítenék tovább.

Kinek fájnak jobban a szankciók, Oroszországnak vagy nekünk?

Suppan Gergely: Nekünk. Ha az energiapiacot nézed, szerintem nem kérdés, kinek. Európa megélhetési válsággal néz szembe. Hosszú távon nyilvánvaló, hogy az Oroszországba irányuló technológiai export tilalma visszaveti az ország fejlődését, de ezt az átlagos orosz nem érzi. Náluk nem sokszorozódik meg a rezsiköltség, nem drágulnak az élelmiszerek. Európában pont ezek szálltak el, elszegényedés várhat a kontinensre.

Török Zoltán: Szerintem egyértelműen Moszkvának. Európa elég fejlett szociális védőhálóval rendelkezik, a magyarénál jóval fejlettebbel. Válság jön, de nem gondolom, hogy nyomorba kerülne az európai társadalom nagy része. Lesz bizonyos fokú elszegényedés. De az energiaválság néhány negyedév távlatában remélhetőleg megoldódik. Viszont ha a szankciók fennmaradnak, akkor az orosz gazdaságot egyre mélyebben érintik, hosszú távon ők jönnek ki rosszabbul.

The post Kinek fáj jobban? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés