:

Méretes délibáb

Méretes délibáb

Ezt az évet már kőkeményen bukta szinte minden befektető. A fix kamatozású kötvények szakadtak az elszálló hozamkörnyezetben, a részvények szintúgy, a kriptó még jobban. De ha a kockázatmentes magyar lakossági állampapírokat nézzük, ezek az infláció közelébe se érnek, amit szintén bukásnak élhet meg a tisztes reálhozamhoz szokott kisbefektető. A MÁP Plusz 4,95 százalékos éves hozama ma már a rossz vicc kategória, ráadásul ezt is csak az éri el, aki kitart az ötéves futamidő végéig a lépcsős kamatozású papírban. Az inflációkövető Prémium papírok pedig akkora lemaradással követik az inflációt, hogy az idei évre és még egy darabig 2023-ban is csak 5,85–6,6 százalékot fizetnek. Miközben az éves átlagos infláció várhatóan a tizennégy százalékot súrolja majd.


De az idei bukóval már nincs mit kezdeni, benyeltük, érdemes inkább előre tekinteni. A következő időszakban ugyanis már érdemi változás jön, sokkal többet kínálnak majd a magyar lakossági állampapírok. Minden mást pedig ehhez érdemes viszonyítani. Érdemes több kockázatot vállalni, hogy az állampapírhozamokat esetleg megverjük? Ezt minden befektető maga dönti el, ehhez kis segítségként az ingatlan- és a részvénypiac kilátásaival a következő cikkeinkben foglalkozunk.
A magyar állampapírokat nemcsak az teszi újra izgalmassá, hogy megugrik az inflációkövetők kamata, és a most vásárlók hosszú évekre két számjegyű fix kamatra köthetik le a pénzüket, de a kibocsátó magyar állam át is rendezi a kínálatot új papírokkal. Az államnak az a célja, hogy minél több pénzt szippantson be a lakosságtól az állampapírokba, hogy minél nagyobb arányban finanszírozzák a hazai befektetők az államadósságot. Közben viszont próbálja mindezért a lehető legkevesebbet fizetni, ennyire elszállt szinteken a kamatkiadások nagy terhet jelentenek neki.


Mostanra eljutottunk oda, hogy a brutál negatív reálhozam miatt nemcsak a MÁP Pluszból hordják el zsákban a pénzüket a befektetők, de az inflációkövetőbe se teszik már lelkesen be. Ideális pillanat ez az államnak ahhoz, hogy egy méretes délibábot vetítsen: egy olyan régi-új papír tér vissza, ami végre nem késlekedik a magas kamatszint lekövetésével. Ahogy kibocsátják a diszkontkincsárjegy-hozamhoz kötött kamatozású Bónuszt, kapásból tizenegy százalék körül fog ketyegni. Ez pedig újra megmozgathatja az állampapírokból is kissé kiábrándult, pénzük értékét az inflációtól védeni próbáló kisbefektetők fantáziáját.


De még mielőtt valaki azonnal nekirongyol az új sztárpapírnak, érdemes a Bónusz ajánlatát összevetni azzal, amivel a többi államkötvény kecsegtet. Ha az infláció túljut a csúcson, ezt a Bónusz lefelé is valószínűleg nagyon gyorsan követi, a rövid futamidejű állampapírok legalábbis ezt szokták – és a Bónusz kamatozása ezektől függ. A ma kapható inflációkövető papíroknál viszont rögtön előnnyé válik a hosszú lekövetési idő. Ha csak az aktuális piaci várakozásokból indulunk ki (idén és jövőre is tizenöt százalék körüli infláció, utána bizonytalan ütemű csökkenés), akkor az inflációkövetők az új kamatperiódusuk kezdetétől nagy valószínűséggel megverik a Bónusz hozamát annak teljes hároméves futamideje alatt.


A tisztánlátás kedvéért összefoglaljuk annak a három államkötvénytípusnak a kondícióit, amelyek a következő évekre a legjobb hozamot kínálják a kisbefektetőnek. A két már említett lakossági állampapír mellett a harmadik lehetőség a fix kamatozású, bárki (nem csak lakosság) által megvehető állampapír. A MÁP Plusz annyira versenyképtelen, hogy nem foglalkozunk vele – legfeljebb azoknak lehet jó, akik rövid és bizonytalan időre keresnek állampapírt, ebből lehet ugyanis a legkisebb költséggel kiszállni.

(Az rég-új Bónusz kötvények pontos kondícióit várhatóan lapzártánk után pár nappal közlik, a tizenegy százalékos induló kamatról szóló bejelentés alapján szerény prémiummal számoltunk a diszkontkincstárjegyek aukciós átlaghozama felett. A Prémium papíroknál is terveznek változást, de ennek részleteit sem ismerjük még, a szeptember 20-án érvényes feltételeket tudjuk bemutatni. Amint megjelennek a változások részletei, kielemezzük őket a forbes.hu-n.)

Prémium állampapírok
– futamidő: 4, illetve 6 év

Kamatozás: az előző év átlagos inflációja plusz 0,75 prémium (4 éves), illetve az előző év átlagos inflációja plusz 1,5 százalék prémium (6 éves papír)
Kamatforduló: február 20. (4 éves), június 20. (6 éves)
A következő évekre várható kamatok:
4 éves:
2023. februárig:
5,85%
A következő két évre
kb 14,75%

6 éves:
2023. júniusig:
6,6%
A következő két évre
kb. 15,5%
A következő év már nagyon bizonytalan, a 2024-es inflációtól függ.

Bónusz állampapír
– futamidő: 3 év
Kamatozás: az utolsó négy tizenkét hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok eladott mennyiséggel súlyozott átlaga, plusz várhatóan egy százalék alatti prémium.
Kamatforduló: várhatóan évente, ősszel
A következő évekre várható kamat :
az első évben
kb. 11%
Utána bizonytalan, a diszkontkincstárjegy-hozamszint nagy általánosságban együtt mozog az inflációval, de sok egyéb tényező is befolyásolja, nehezen előrejelezhető.

Fix kamatozású magyar állampapírok
Kamatozás: lejáratig nem változik, a kincstárnál elérhető aktuális árfolyam alapján láthatjuk, hogy a vétel pillanatától az adott papír a lejáratig mekkora hozamot biztosít
Éves hozamok (szeptember 20-i árfolyamjegyzés alapján):
majdnem 4 évre (2026/E)
11,35%
majdnem 7 évre (2029/A)
9,43%
10 évre (2032/A)
8,92%

Nagyon fontos: A 2019 júniusa előtt kibocsátott papírokon elért hozam után kamatadót kell fizetni, csak ennél frissebb kibocsátású papírt keressünk. A legközelebbi lejáratú adómentes papír a 2026 áprilisában lejáró 2026/E jelű kötvény.

Az állampapírok kapcsán újra és újra megemelem a kalapom, hogy mennyire zseniális húzás volt a hazai lakosság forintmegtakarításaival kiváltatni a devizában felvett állam­adósság egy nem jelentéktelen részét, még azelőtt, hogy elszálltak az árfolyamok.


The post Méretes délibáb appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés