:
Breaking News

Ha már úgyis folyton nyomkodod

Ha már úgyis folyton nyomkodod

Erste Trader
Tesztünk alatt vételi pozíciót vettünk fel palládium-ETF-re és Wizz-részvényre, nagyjából egy perc alatt – hogy élesben mit vásárolnánk, az más tészta. A lényeg most, hogy az Erste kereskedői felülete áttekinthető, letisztult, mégis információban gazdag, és színes.


Sima ügy az egész, már tényleg csak a piacokat kell figyelni. A méretes „kereskedés” gomb szinte minden kattintás után ott van, nem kell keresgélni. A felső menüsorban kaptak helyet egyebek mellett a „megbízások”, a „számlák”, a „pozíciók”, ki sem férnek egy képernyőre, de könnyen el lehet húzni a menüsort, és ki lehet választani, ami kell. Itt érhető el az árriasztás is, ez máshol a kereskedés gomb után lesz választható opció.


Időrendben egy rakás piaci, iparági hír között böngészhetünk, az adott hír mögött pedig le van gyűjtve, milyen cégeket is érint a téma. Azért nem kell itt brutális elemzésekre gondolni, olvashatunk Elon Musk nőügyeiről is a szimpla üzleti hírek mellett. A „kereskedési jelzések” címszó alatt a kiválasztott papírokra, nyersanyagokra vonatkozó gráfokat, elemzéseket lehet bújni, és ha bármi megtetszik, azonnal rábökhetünk a „kereskedés” gombra.


Az árfolyamfigyelés menüpont alatt tucatnyi szűrőből lehet választani. Ezek között vannak klasszikusok – nyersanyagok, kriptók, indexek –, de van külön tech cég, külön „too big to fall” és olyan speckó szűrés is, mint a romboló innováció, Warren Buffett portfóliója, Bill Gates portfóliója. Természetesen gyárthatunk saját, kedvenc figyelőlistát is.

OTP
Az OTP csoport befektetési platformja nem akarja megváltani a világot, az biztos. A világos, szép oldal uralkodó színe a zöld, ami a befektetőnek mindig megnyugtató, vagyis az ügyfélbarátságért jár egy ceruzás kisötös. Háromféle számla közül lehet választani: normál, nyesz és tbsz. Mi a normált választottuk.


Az elérhető portfólió a többi tesztelt platformhoz képest szegényes: BÉT, belföldi és külföldi befektetési alapok, állampapír, saját kötvény és saját jelzáloglevél közül lehet választani. Kicsi kosár jelzi, hogy miből lehet vásárolni, elég hülyebiztos platform, de azért nagy izgalmak így nincsenek.


Kérdés, így marad-e tartósan, vagy a legnagyobb hazai bank is kénytelen lesz szélesíteni a palettáját, hogy versenyképes ajánlatot tudjon felmutatni.

Saxo Bank
Részvényt, devizát, ETF-et, befektetési alapokat, vagyis szinte bármit lehet venni a világ egyik legismertebb és legkedveltebb brókerappjában – a kereskedést átlátható felület, sok plusz információ, hírek, értelmes grafikonok segítik.


Pillanatok alatt személyre szabható az akár több mint ötven elemű watchlist, vagyis a kezdőoldal portfóliója, a kiválasztott papírokról és devizákról aztán minden kapcsolódó friss hírt azonnal elérünk, és szorgosan olvasgathatjuk az érkező alerteket is.

KBC
Fura kis hibrid a KBC befektetési mobilappja. A sima webes felület kicsit lebutított verziójáról van szó, ami hosszabb távon nem biztos, hogy elég lesz. Ha ezen a karámon belül maradunk, akkor is el lehet mozogni, de bántóan hiányzik egy csomó minden.


A felület letisztult, egyszerű és szép – ez már minimumkövetelmény, egy mobilapp ma már egyszerűen nem lehet a webes verzió kicsinyített verziója.


Vagy mégis: itt ugyanis a mobil­appban nem érhető el se kriptovaluta, se deviza, ehhez át kell lépni a webes befektetési felületre, a webbrókerre. Nem bonyolult, de az a felület csak nagy jóindulattal tekinthető jónak, mobilon rosszul néz ki. Bár optimalizálva lett a telefonokra, de azért nem az igazi, a talicskából sosem lesz babakocsi.


Kereskedni könnyű, akár a mobil­app, akár a webbróker felületére irányítva intézkedünk – azon túl kell lépni, hogy a két felület kereskedési oldala kicsit más, de minden megtalálható és érthető.
Keresni is lehet a befektetések között, böngészni azonban nem, és ez komoly hiányosság. Nincs olyan menüsor, amiben tetszőleges paraméterekkel szűrni lehetne a papírokat – csak a certiket szeretném, csak az ETF-eket, csak a nyersanyagokat stb. Három szűrő közül lehet választani (keresett és két javító toplista), aztán a legördülők közül kikeresni, ami kell. Meg lehet találni mindent, de ez azért elég sovány. Kár volt kispórolni a katalógusszekrényt.

Revolut
Az innovátort nem ezért szeretjük, maradjunk annyiban. A Revolut kereskedési rendszere próbálja hozni a laza, csak egy gombnyomás és minden tuti lendületet, de nagyon nem jön össze. Az oldal kezelése nehézkes, nem logikus, nem erre van optimalizálva. Mintha muszáj lett volna egy befektetési oldalt is legyártani, és a fejlesztők gyorsan igyekeztek túllenni rajta, csak sajnos nem láttak még se élő brókert, se kisbefektetőt.


Rendkívül hosszadalmas regisztrációt követően negyvennyolc óra alatt jeleznek vissza, hogy oké, mehet a játék, vagyis ha adj uramisten, de rögtön szeretnénk kereskedni, csalódni fogunk – persze aztán már nincs ezzel gond. Ezzel együtt nem lehet tét nélkül kipróbálni, nézegetni a platformot, azonnal regisztrálni kell. Feltűnő, hogy a legtöbbször felbukkanó kifejezés a „kockázat”, mintha attól tartana a Revolut, hogy a gyerek beszabadul a gumicukorgyárba. Ez talán túlzás.


Az áruszekció az aranyra és az ezüstre korlátozódik – legalább egy kis brent lenne, ha már palládium nincs –, a részvényrészleg pedig az amerikai piacra. Rendkívül zavaró, hogy egy cég papírjára rákeresve nemcsak befektetési találatokat ad, hanem a Revolut-appban máshol megtalálhatókat is.

eToro
Profi, szép, nagyon összetett, de azonnal áttekinthető felület, nem csoda, hogy sikeresen nyomulnak, könnyű egy jól működő felületet marketingelni. Mindent beleraktak, amitől egy befektetési platform jó lehet, és pontosan tudják, mitől lesz ez jól és könnyen használható. Nyilván szántak erőforrást a kinézetre is, kellemes, visszafogott, szellős az egész. Angol nyelvű.


Az alsó menüsorban ott a lényeg: „home”, „watchlist”, „portfolio”, „discover”. A watchlist a legfontosabb papírokat dobja fel, ezekre természetesen szűrni is lehet. Ennél is fontosabb, hogy amit magunk kikeresünk – bármit: nyersanyagot, részvényt, devizát –, azt azonnal a watchlisthez csapja. A kilistázott papírokról pedig ezután megtalálunk mindent, amire csak kíváncsiak lehetünk: van chart, gyertyagrafikon, vannak iparági hírek, és természetesen van „trade” gomb.


Külön érdekes a belső kommunikáció. A platformon mindenki posztolhat, és a közösségi médiában már megszokott módon kommentelni is lehet. Hogy ez mennyire pezsgő és inspiratív, azt egy tesztből természetesen nem lehet leszűrni, mindenesetre hasznos lehet a világ bármelyik szegletéből ide vetődő kisbefektető véleménye.

The post Ha már úgyis folyton nyomkodod appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés