:

Hackerek nullázták a telefonszámlákat Iránban

Hackerek nullázták a telefonszámlákat Iránban

Reagálva az Iránban kitört lázadásra, az Anonymous hackercsoport múlt héten meghirdette az Irán-hadműveletet. Ennek részeként rengeteg állami weboldalt tettek elérhetetlenné, valamint átvették az irányítást több ezer térfigyelő kamera felett, sőt még egyes minisztériumok adatait is kiszivárogtatták. A tüntetések a múlt héten erősödtek fel a közel-keleti országban, miután az erkölcsrendészet emberei letartóztattak és állítólag halálra kínoztak egy fiatal kurd nőt, aki a hidzsábviselés ellen lépett fel.

A hírhedt hackercsoport folyamatos helyzetjelentést ad a Twitteren legújabb eredményeiről. A szeptember 20-ai “hadüzenet” óta sikerült meghackelniük az Iráni Központi Bankot, az állami televíziót, az együttműködési-, illetve a gazdasági minisztériumot, és az országgyűlést is, melyek által számos hasznos információhoz juthattak, és ki is szivárogtathattak.

https://t.co/rkS0unN33e

— Anonymous (@YourAnonOne) September 25, 2022

Eközben Irán vezetése az internetelérés korlátozásán dolgozik az országban.

Ennek eredményeképp van, ahol részben, és van ahol teljesen elérhetetlenné tették már a netezést az állampolgárok számára. Ennek célja, hogy a kormánykritikus személyeknek nehezebb dolga legyen a megmozdulások szervezésében. A vezetés gyakran nyúl e célból az ország legnagyobb mobilszolgáltatójának, az MCI hálózatához. Azonban a hvg szerint úgy fest, feltörhették a szolgáltató rendszerét, mivel sok ügyfél telefonszámlája le van nullázva.

Az ország vezetése sorra tiltja le a különböző kommunikációs platformokat, így többek közt a Skype, a WhatsApp és az Instagram is elérhetetlenné vált az országban. Azonban, ahogy Ukrajnában a háború elején, úgy itt is közbe szólt Elon Musk, aki az amerikai kormány kezdeményezésére aktiválhatta a Starlink űrinternetet az országban.

Activating Starlink …

— Elon Musk (@elonmusk) September 23, 2022

Az Anonymous emellett lehetővé tette az irániak számára, hogy a megszokottan darkwebes keresőként használt Tor böngészőből indíthassanak kereséseket az országban – válaszolva ezzel az internet állami korlátozására.

A hírhedt hackercsoport rendszeresen áll bele akár globális konfliktusokba is: az elmúlt hónapokban például folyamatosan segítették az Oroszország elleni kibertámadásokat, így támogatva az ukrán fél erőfeszítéseit.

Lányi Örs további cikkei Egy Hitler-beszéd is átment a Spotify szűrőjénHibát találtak a Teslákban, több mint egymillió modellt hívnak visszaA jó ár mindent felülír a magyar vásárlóknál

The post Hackerek nullázták a telefonszámlákat Iránban first appeared on 24.hu.