:

Jaksity: Kritikus a devizahelyzetünk, meg fogunk érte fizetni, hogy ennyire kiszolgáltatottak lettünk

Erős az orosz kitettségünk, miközben devizatartalékunk alig van. Jaksity György szerint azért kell megegyezni az EU-val, azért szükségesek az uniós források, hogy legyen eurónk, mert vészesen alacsony a devizatartalékunk – és emiatt is nagyon rossz a tárgyalási pozíciónk.

A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke a Szabad Európának adott interjút, szerinte egyelőre elhamarkodott arról beszélni, hogy új korszak köszönt-e ránk, de az biztos, hogy fel kell készülnünk arra, hogy az energia sokkal drágább lesz, mint eddig volt. Eddig az infláció gerjesztése volt kihívás, most a túlzott mértékű áremelkedés letörése, ami akár évekig is eltarthat. Magyarország pedig nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kormányozta magát. Az EU-val már csak azért is meg kell egyeznünk, mert nincs elég devizánk. Nézzük a legfontosabb gondolatait.

Ma még nem látni, hogy a globalizáció folyamata csak lelassul vagy le is törik a trend: utóbbi számunkra komoly kihívás lenne, hiszen a globalizáció egyik nagy nyertese Magyarország. A globális együttműködés megszakadása a klímavédelemnek is ártana és újabb geopolitikai feszültségekhez járulna hozzá.

A jólét növelésénél ugyanis nem tudunk jobb eszközt arra, hogy az elnyomó hatalmak demokratikusabb útra lépjenek, hogy a rosszul működő gazdaságok a jól értelmezett piacgazdaság útjára lépjenek.

Jaksity György Így sem egyértelmű, hogy az energiaválsággal és az ukrán-orosz háborúval új korszak kezdődik-e. Kulcskérdés, hogy az energiaválság volt-e előbb és az okozza a további válságokat, konfliktusokat – vagy éppen fordítva: az energiaválság az egymásra rakódó válságok következménye. Ezt ma még nem látni egyértelműen. Az emberigés képes jelenleg 8 milliárd embert élelmezni, egyenlőtlenül, de ezt a kihívást megugrotta – csakhogy kreált közben újabbakat (termőföldek kimerülése, klímaválság, stb.). Meg kell kérdőjelezni, hogy ami eddig volt, fenntartható-e vagy legalább is folytatható-e abban az ütemben, ahogy eddig. Nem biztos, hogy az eddig használt eszközrendszerrel képesek leszünk válságokat kezelni a továbbiakban. Erre jó példa az infláció. Vagy a cél rossz, vagy az eszközrendszer. Nagyon komplex lett a globális gazdaság, ez most nem biztos, hogy tovább fejleszthető – az elmúlt évek vis maior eseményei (Fukusimától a covidig) azt mutatták meg, hogy akár egy kisebb területen is elég egy fennakadás ahhoz, hogy az mindenhol a világon problémát generáljon.

Most tehát van egy összehúzódás, de valószínűleg jön majd egy időszak, amikor ismét közeledni fogunk az előző évtizedek állapotához. Lehet, hogy ezek a ciklusok fogják jellemezni a következő évtizedeket.

Jaksity szerint ami Európának jó, arról mondhatjuk, hogy nekünk is jó. Ami Európának rossz, az nekünk is rossz. Nincs önálló modell vagy önálló magyar praxis. A magyar gazdaság nagyon jól teljesített az év első felében: de ehhez az is kellett, hogy a kormány szétdobjon 2000 milliárd forintot, most ezt szívja vissza. Mi a következő negyedévekben fogunk szembesülni azzal, amivel Amerika és Európa nagy része már szembesül.Az árkorlátozó intézkedések fenntarthatatlanok, Magyarországon lesz az egyik legmagasabb az infláció. A magyar kormány csak elodázni tudja ezekkel a gazdasági bajokat. Az energiakitettségünk és az orosz importtól való függőségünk a legmagasabbak között van Európában. Havi 1 milliárd eurónál is többet kell az orosz gázért fizetnünk, miközben a legalacsonyabb a nemzetközi tartalékunk.

Abban lehet bízni, hogy az energiaárak is csökkenni fognak, ha nem is térnek vissza arra a nagyon alacsony szintre, ahol a 2010-es években voltak. 

Csődhullám lesz és elbocsátások is, a gazdaságpolitika ellőtte az összes puskaporát, az energiaárak pedig magasak. Meg fogjuk fizetni a kiszolgáltatottságunk árát: magas kamatra fogunk csak hitelt kapni, ami később jelenthet majd nehézségeket. Aki kiszolgáltatott gazdaságilag, az nagyon nehezen fog tudni jó üzletet kötni. EU: az energiaimport miatt nehéz helyzetben van, nem jó a tárgyalási pozíciója, választhatunk, hogy melyik autokratikus rendszerrel üzletelünk – az oroszok helyett. A devizatartalékunk olyan alacsony szinten van, ami már az IMF behívásának az előszobája.

Nekünk ma kritikus a devizahelyzetünk, emiatt az uniós források életbe vágóan fontosak, csak nem most jönnek. Nem is arról beszélünk, hogy ez azért fontos, mert ösztönözné a beruházásokat vagy az innovációt. Egyszerűen devizára van szükségünk. Ez mindent felülír.

Devizakötvény-kibocsátás: az ÁKK legutóbb nagyon jó ütemérzékkel, jó csomaggal ment a piacra, de ha megint aukciót hirdetne, annak már lehet az az üzenete, hogy baj van. Kérhetünk haladékot Moszkvában (pl.: Paks 2-őt az oroszok hitelezik és devizában fizetünk nekik az energiahordozókért is): ennek nagy ára lehet, vagy kamatban vagy geopolitikai elköteleződésben emelhetik a tétet az oroszok. Eleve abszurdum, hogy ilyen piacoktól függ ötszázmillió ember energiával történő ellátása és jóléte – mondta arról, hogy az európai gázellátás mögötti árazás egy nagyon spekulatív piacon történik, amit könnyű manipulálni (és az oroszok ezt meg is teszik).

Azt, hogy Magyarország nem fogja tudni vég nélkül megsérteni az Európai Unió legfontosabb elveit, azt mindenki gondolta, csak azt nem tudta, hogy ez mikor fog számszerű problémát okozni. 2022-ben számszerű problémát kezd okozni.

Magyarországon irányított államkapitalizmus van már most, de Jaksity azt nem tudja értelmezni, amire Orbán Viktor kormányfő Kötcsén utalt, hogy a kínai típusú államkapitalizmus lenne az irányadó.

A teljes interjú itt olvasható. Érdemes.

Kiemelt kép: Jaksity György egy korábbi Forbes-rendezvényen.

The post Jaksity: Kritikus a devizahelyzetünk, meg fogunk érte fizetni, hogy ennyire kiszolgáltatottak lettünk appeared first on Forbes.hu.