:

Ki adna nekünk ennyit? Blöff lehetett a bejelentés?

„Európai partnerekről és másokról” beszélt hétfőn Orbán Viktor az Országgyűlésben, amikor az ország energiarendszerének korszerűsítéséhez és a versenyképesség biztosításához szükséges 28,5 milliárd eurónyi forrás biztosítását említette. Mármint abban az esetben, ha az Európai Unió nem teljesíti az erre vonatkozó ígéreteit. De kik ezek a partnerek? Léteznek?

A következő években Paks II. nélkül 6400 (16 milliárd euró), azzal együtt 11400 milliárd forintnyi (28,5 milliárd euró) energetikai fejlesztés valósul meg az országban Orbán Viktor szerint. Az Országgyűlésben hétfőn elmondottak alapján 32 olyan nagyberuházás fog megvalósulni, amelyek nélkül az ország energiarendszerét nem lehet korszerűsíteni és a nemzetközi versenyképességét biztosítani. A hvg.hu által megkérdezett szakértő szerint azonban blöff, vagy puszta üzengetés lehet az, hogy ha az EU nem biztosítja az ehhez szükséges és beígért pénzt, a magyar kormány „európai partnerekhez és másokhoz” fog fordulni.

Ha a magyar kormány nem uniós forrásból akar valamit megvalósítani, akkor a következő lehetőségei lehetnek a szakértő szerint:

Devizakötvény kibocsátása. Akkora mennyiségről van azonban szó, amivel biztosan nem lehetne egyszerre megjelenni a kötvénypiacon. Viszont ha 2030-ig megosztva, évente 2-3 milliárdnyi kötvényt hirdetnek meg, akkor borul minden eddigi adósságkezelési cél.A hitelt nem befektetőktől, hanem egy országtól venné fel az Orbán-kormány. Ez esetben az egyetlen jelölt Kína lehetne. Szóba jöhetne még az IMF is, a Nemzetközi Valutaalap viszont szinte csak akkor nyújt segítséget, ha effektíve államcsőd lehetősége áll fenn. Ez Magyarországra nem igaz, ráadásul ez nyílt beismerése lenne annak, hogy az ország külső segítség nélkül nem lenne képes finanszírozni magát.Hitel a Világbanktól vagy más fejlesztési banktól. Ez sem túl valószínű: előbbi leginkább fejlődő országokra koncentrál, utóbbiak számára pedig óriásinak számítana ez a hitelösszeg.Szindikált hitel nemzetközi bankoktól. A hitel nagysága és kockázata miatt csak a terhek és a rizikó megosztásával vállalnák ezt bankok, konzorcium formájában.

A hvg.hu által megkérdezett szakértő szerint minden esetben borulna az állam minden korábbi finanszírozási terve.

Borítókép: Orbán Viktor/Facebook

The post Ki adna nekünk ennyit? Blöff lehetett a bejelentés? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés