:

Orosz állampolgár lett Edward Snowden

Orosz állampolgár lett Edward Snowden

Közel 10 évvel azután, hogy kirobbantotta az amerikai történelem legnagyobb megfigyelési botrányát, és külföldre menekült, Edward Snowden megkapta az orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyintól — írja a Guardian. A 39 éves volt hírszerzési szakember azzal vált ismertté, hogy számos szigorúan titkos Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat széles körben megfigyelte emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az USA-ban és világszerte.

Snowden és az akkoriban terhes felesége 2020-ban folyamodott orosz állampolgárságért. Mint mondta, ennek egyszerű oka volt: nem akarták megkockáztatni, hogy a járványok évtizedében elszakadjanak egymástól. A koronavírus-járvány első évében meg is kapták a tartózkodási jogot, ezzel pedig megnyílt az út az állampolgárság megszerzéséhez. Végül a héten Vlagyimir Putyin orosz elnök 72 külföldi személy között Snowdennek is megadta a státuszt. Snowden erre reagálva azt írta:

Két év várakozás és közel tíz év száműzetés után egy kis stabilitás sokat számít nekem és a családomnak.

Putyin döntése után a közösségi médiában sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy a múlt héten bejelentett oroszországi mozgósítás érintheti-e a kémkedéssel vádolt Snowdent, tehát részt vehet-e ezt követően az ukrajnai invázióban. Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena azonban a Ria Novosztyi állami hírügynökségnek elmondta: ügyfelét nem lehetett besorozni, mert korábban nem szolgált az orosz fegyveres erők kötelékében.

Nincs elnök, akitől megkapná a kegyelmet

Snowden története igencsak kalandosnak mondható: a megfigyelési botrány leleplezés után nemzetközi hajtóvadászat indult ellene. A szivárogtató előbb Hong Kongban, majd 2013-ban Oroszországban kötött ki, ahol végül menedékjogot is kapott. Az amerikai hatóságok és több amerikai elnök is kardoskodott a kiadatása mellett az elmúlt években, hogy Snowdent visszaküldjék az Egyesült Államokba, és kémkedési miatt bíróság elé állítsák.

Bár támogatói azzal védik Snowdent, hogy a szivárogtatás állampolgári érdek volt, a reveláció sokak szerint akadályozta az Egyesült Államok katonai és kémkedési műveleteit.

A korábbi CIA-alkalmazott többször is próbált kegyelemért folyamodni, azonban sem Barack Obama, sem pedig Donald Trump nem adta meg ezt neki. Utóbbi igen vegyesen fogalmazott Snowdenről: elnöksége előtt halálbüntetéssel fenyegette, és árulónak nevezte, ciklusa végén azonban már hajlott a kegyelemre, mert mint mondta, túl keményen büntetik őt a tetteiért. A kegyelem azonban végül elmaradt. Joe Biden eddig nem nyilatkozott a kérdésről.

Lányi Örs további cikkei Vontatóra teszik a NASA 2600 tonnás rakétájátMerész drónvideó készült egy hurrikán belsejébenDarth Vader hangját ezentúl a mesterséges intelligencia adja

The post Orosz állampolgár lett Edward Snowden first appeared on 24.hu.