:
Breaking News

A bűvös 11% a kisbefektetőknek: bónusz a pesszimistáknak, prémium a derűlátóknak

A bűvös 11% a kisbefektetőknek: bónusz a pesszimistáknak, prémium a derűlátóknak

A magyar kisbefektetők számára rendkívül fontos információk érkeztek az elmúlt két napban, végre lehet számolgatni, hogy mennyit hozhatnak a következő években a legvonzóbb lakossági állampapírok. Idén mindenki vaskosat bukik, messze infláció alatt hoznak az állampapírok, 2023-tól viszont nagyon úgy fest, hogy a péntektől megédesített feltételekkel kibocsátott inflációkövető papír lesz a nyerő.

Érdemes volt az elmúlt pár héten már inkább kivárni, hogy meglássuk az új feltételeket. Kiderült, hogy az újonnan kibocsátandó inflációkövető papírok már kapnak egy magas fix kamatozású bevezető időszakot és az éves kamatfordulójuk is az eddiginél korábbra kerül. Ezek a papírok az infláció felpörgésével párhuzamos kezdeti felfutás után az elmúlt hónapokban azért vesztettek a vonzerejükből, mert az előző évi infláció alapján nagy csúszással fizetnek, a tavalyi infláció alapján általuk idénre kínált 5,85-6,60 százalék pedig eltörpül az idei áremelkedés üteme mellett. Ráadásul jövőre is csak márciustól, illetve júliustól kezdik az idei magas inflációt követni. Az új papírok viszont rögtön az év elején elkezdenek az előző év inflációja alapján kamatozni.

Ebből persze az is következik, hogy ha túllendül az infláció a csúcson, a lefelé tartó időszakban már nem kedvező a befektetőnek az eddiginél szorosabb inflációkövetés. A hat éves papírnál fél évvel rövidebb lesz az az időszak, amikor még a korábbi év magasabb kamata ketyeg. Az állam szempontjából nézve persze ez csökkenti a kamatkiadásokat.

Nem véletlenül akkor hozták előre az éven belüli kamatfordulót, amikor a szakértők már látni vélik az inflációs fordulópontot.

A diszkontkincstárjegyek hozamát követő, most visszatérő Bónusz papíroknál a legfontosabb új információ, hogy a 3 hónapos kincstárjegyek hozamát követi, nem a 12 hónaposokét, mint korábban. A rövid papírok hozama jellemzően alacsonyabb és gyorsabban át is árazódnak. Dezinfláció esetén ez utóbbi sem jó hír tehát a befektetők számára, de legalább a Bónusz negyedévente kifizeti a kamatot.

Persze a konkrét számok a legsokatmondóbbak. A Magyar Nemzeti Bank kedden megjelentette a legfrissebb inflációs jelentését, ennek becslései alapján kalkuláljuk, hogy a Prémium papírok péntektől elérhető új sorozatai a következő években várhatóan mekkora kamatot fizetnek.

2027/J jelű Prémium (inflációkövető) kötvény

A futamidő 4 év 4 hónap, lejárata 2027. január 27.Az első kamatfordulóig, 2023. január 27-ig fix 11,75 % évesített kamat, ami időarányosan 3,83 %.A következő 4 évben a kamat az az előző évi átlagos infláció plusz 0,75 %.Az MNB által becsült idei infláció alapján 2023-ra (egészen pontosan 2023 január 27-től 2024 január 26-ig) várható kamat: 14,75 %2024-re várható kamat: 13,50%2025-re várható kamat: 4,0%

2029/I jelű Prémium (inflációkövető) kötvény

A futamidő 6 év 5 hónap, lejárata 2029. február 21.     Az első kamatfordulóig, 2023. február 21-ig fix 11,75 % évesített kamat, ami időarányosan 4,64 %.A következő 6 évben a kamat az az előző évi átlagos infláció plusz 1,50 %.Az MNB által becsült idei infláció alapján 2023-ra (egészen pontosan 2023. február 21-től 2024. február 20-ig) várható kamat: 15,50 %2024-re várható kamat: 14,25%2025-re várható kamat: 4,75%

A 2025/N jelű Bónusz Állampapír 3 éves futamidejű, a kamat a megállapítást megelőző utolsó 4 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukció átlaghozama plusz 1 százalék. Ez most az év végéig évi 11,32%, időarányosan 2,86%. A továbbiakról pedig nagyjából fogalmunk nem lehet. Annyit tudunk, hogy a várakozások szerint a jövő év elején tetőzik az infláció, de hogy ezt követi-e még felfelé valamennyire a papír kamatát meghatározó dkj-hozam, a jövő zenéje.

Abból tudunk csak kiindulni, hogy a rövid futamidejű állampapírok hozamszintje nagyjából együtt mozog az inflációval, de egy sor egyéb tényező is befolyásolja. Ha a jegybank optimista prognózisa a 2024-re 4 százalék alá visszatérő inflációról valóra válik, akkor azt a kincstárjegyhozamok gyors esése is követi. Sőt, inkább már a várakozások javulásával párhuzamosan elébe megy.

Nagyon leegyszerűsítve a Bónusz kamatfizetése még úgy is sokkal gyorsabban követi az inflációt, hogy a Prémiumnál előre hozták az év elejére a kamatfordulót. Ha tehát a jegybanki optimista forgatókönyv bejön, a Prémium jóval magasabb kamattal kecsegtet, mint a Bónusz. Ha viszont az infláció a mostani várakozásokkal ellentétben a következő években tovább emelkedik, a Bónusz fizet majd többet.

Az nem kérdés, hogy a MÁP Pluszhoz képest mindkét papír sokkal vonzóbb kamatot kínál a következő évekre, de ez nem új, már eddig is célszerű volt MÁP Pluszról inflációkövetőre váltani.

Valódi alternatívát inkább a fix kamatozású magyar államkötvények jelentenek.

Ezeknél fontos ellenőrizni a kibocsátás dátumát, mert csak a 2019 júniusi utániakra jár a kamatadó-mentesség. Ezek közül a szeptember 27-i kincstári árfolyamjegyzés alapján a 2026/E kötvényt például 11,35 százalékos hozam mellett lehet megvenni. Ez – ha valóban bezúg az infláció 2023 végétől – hasonló hozamot adhat a 4 éves infláció kötvényhez.   

A 2029/A jelű fix kamatozású papír vásárlásával 9,72 százalékos éves hozamot tehetünk zsebre. Ezt a 2029/I inflációkövetővel lehet párba állítani, de mivel az inflációt még becsülni se érdemes két éven túl, ennek 2024 utáni kamatozásáról nagyjából fogalmunk nem lehet. De aki hisz abban, hogy az elmúlt évek válságból válságba sodródása után nyugalmas időszak következik alacsony inflációval, annak kitűnő lehetőség közel 7 évre közel 10 százalékos éves megtérüléssel lekötni a pénzét. De majdnem ugyanez lehetséges 10 évre is, a 2032/A papírt ugyanis 9,37 százalékos éves hozam mellett árulta kedden a kincstár.

The post A bűvös 11% a kisbefektetőknek: bónusz a pesszimistáknak, prémium a derűlátóknak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés