:

Nagy fordulat élesedik az albérletpiacon, de még mindig felemás a kép

Éves szinten nem túl szép, havi szemmel már mérséklődő adatokat látni.

Harmadik hónapja lassul a drágulás az albérletpiacon, de éves szinten még mindig jelentős emelkedésről lehet beszélni – derül ki a KSH és az Ingatlan.com lakbérindexhez készült elemzéséből.

Az országos átlagot nézve augusztusban 24,8 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban, Budapesten pedig 23,4 százalékos volt a növekedés a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint.

Júliushoz képest országosan 1,5 százalékkal, a fővárosban 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, ez pedig jelentős lassulást jelent a júliusi 2,3 és 3 százalékos havi áremelkedéshez képest.

„Augusztus sorrendben a harmadik hónap, amikor országosan és a fővárosban is lassult a drágulás üteme. Ráadásul abban a hónapban, amely a felsőoktatási tanév indulása előtt főszezont jelent a piacon – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Az albérletárak alakulását hosszabb távon, az infláció hatását is figyelembe véve még a járvány előtti szinten van a piac. Ez abból látható, hogy a 2015-höz képest reálértéken 2019 végén 30 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek, míg idén augusztusban 25 százalékkal haladták meg azt a szintet.”

Több ebből Nagy fordulat élesedik az albérletpiacon, de még mindig felemás a kép Építőipar: a feketeleves még hátravan. Mire számítanak a szakemberek?

A szeptember végi budapesti kínálat szerint a fővárosban 200 ezer forint volt a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A megyeszékhelyek közül Veszprémben és Székesfehérváron 150-150 ezer, Debrecenben 145 ezer, Győrben 135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintot tett ki.

Budapesten a mostani albérletkínálat közel negyedénél 150 ezer forint alatt marad a bérleti díj. A megyeszékhelyeken pedig 7-87 százalékot tesz ki a 100 ezer forintnál olcsóbb bérelhető lakások aránya a tulajdonosok kínálatában. Veszprémben a legalacsonyabb, Salgótarjánban a legmagasabb az arányuk, derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

The post Nagy fordulat élesedik az albérletpiacon, de még mindig felemás a kép appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés