:

Tovább szenved a forint, elszálltak a gázárak, ideges a piac

Tovább szenved a forint, elszálltak a gázárak, ideges a piac

Matolcsy György épp akkor jelentette be a kamatemelés végét, amikor mindenki a monetáris szigorról beszél. Közben megint egyre erősebb a háború eszkalációjától való félelem, újra emelkedik a gázár a holland tőzsdén.

Alapvetően eleve nagyon negatív a hangulat a piacokon, amit a feltörekvő piaci eszközök és devizák nagyon megszenvednek. A világ nagy jegybankjai szigorítanak, a Fed ugyan a legutóbbi értékelésében még nem beszélt recesszióról, de jelezte, mindenre kész, hogy letörje az inflációt. Ez pedig rögvest pirosba fordította a tőzsdeindexeket. A dollár közben tovább erősödik, a forint ellenében újabb történelmi csúcsot ért el ma:

egy dollár 431 forint is volt a bankközi devizapiacon.

A dollár bombaerőben, a forint megint gyengélkedőn – új történelmi csúcs után korrigált az árfolyam ma. Forrás: Google Finance

A dollárhoz képest gyengélkedő euró ellenében is esik a forint: 412,4 forint is volt egy euró, az árfolyam most némi korrekciót mutat, de egyelőre a 410-es sáv felett ragadt. Tegnap délelőtt még 405 forint alatt volt a jegyzés.

Több ebből Nagy fordulat élesedik az albérletpiacon, de még mindig felemás a kép Forint: zuhanunk a kamatdöntés után

Középpontban megint a háborús hírek

Már az Európai Bizottság értékelése szerint is szabotázs történt az Északi Áramlat vezetéken, amely két ponton rongálódott meg a tengerfenéken az Északi-tengeren. A nyugati szövetségi rendszerben lassan konszenzus, hogy Oroszország áll az akció mögött. Sok a bizonytalanság, mit lép erre Európa és Washington. Oroszország pénteken négy ukrán megye annektálását jelentheti be – Moszkva értékelése szerint innentől az itt zajló hadműveletek Oroszország ellen irányulnak, a háború tovább eszkalálódhat. Ez a két hír felfele hajtja a holland gáztőzsdén (TTF) az árakat, az újabb áremelkedés miatt az orosz gáznak leginkább kitett országokkal kapcsolatban a befektetői bizalmatlanság és kockázatkerülés tovább nő – ennek különösen kitett Magyarország. Az MNB a vártnál nagyobb mértékben emelt az alapkamaton tegnap, de ezzel be is fejezi az emelési ciklust. Bár erről nem beszéltek a lépést követő tájékoztatón, vélhetően úgy értékelhették, hogy a kamatemelés az inflációt nem tudja már lejjebb szorítani, egy váratlan emelés azonban elég lehet arra, hogy a forint árfolyamát stabilizálja (400 közelében tartsa az euróval szemben). Nem így lett.

The post Tovább szenved a forint, elszálltak a gázárak, ideges a piac appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés