:

Perelhetők lesznek a drónok és a mesterséges intelligenciák gyártói az EU-ban

Perelhetők lesznek a drónok és a mesterséges intelligenciák gyártói az EU-ban

Az Európai Unió egyik új jogszabálytervezete lehetővé tenné, hogy a drónok, robotok és más, mesterséges intelligencia szoftverrel felszerelt termékek által megkárosított személyek könnyebben perelhessék a gyártókat – írja a Reuters.

Az Európai Bizottságó mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos felelősségről szóló irányelvének célja, hogy ellenőrizhetők legyenek az egyre népszerűbb, MI-vel felszerelt termékek és szolgáltatások gyártói. A szabálytervezet szerint az áldozatok akkor folyamodhatnak majd kártérítésért, ha az MI-technológia szolgáltatójának, vagy fejlesztőjének hibája miatt veszélybe kerül a felhasználók élete, vagyona, egészsége, vagy magánélete.

Sőt akkor is, ha az MI-t alkalmazó felvételi eljárás során hátrányos megkülönböztetés érte őket.

A megkárosított felhasználók bizonyítási eljárása is leegyszerűsödhet: a jövőben ugyanis azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a gyártó mulasztásokat követett el, ami végül a kár okozásához vezetett. Ezt aztán a perben az MI-technológiával kell összekapcsolniuk. A termékekkel kapcsolatos felelősségről szóló irányelv frissítése nemcsak az okostechnológiákra vonatkozik: bármilyen egyéb gép, sőt még a gyógyszerek is ezen szabályozás alá kerülnek.

A javasolt változtatások azt is lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók kártérítést kérhessenek, ha a szoftverfrissítések miatt az okosotthonok nem biztonságosak, vagy ha a gyártók nem javítják ki a kiberbiztonsági hiányosságokat. Amennyiben valaki nem uniós termékekkel rendelkezik, úgy a gyártó uniós képviselőjét perelhetik majd a jövőben. Sok víz lefolyhat azonban még a Dunán, mire a törvény jogerőre emelkedik, ugyanis a mesterséges intelligencia felelősségéről szóló irányelvnek zöld utat kell kapnia minden uniós országtól és az uniós jogalkotóktól is.

Lányi Örs további cikkei Tóban kötött ki egy repülőgépFelszállt az első tisztán elektromos hajtású repülőgépTörölték a legnépszerűbb orosz közösségi oldalt az App Store-ból

The post Perelhetők lesznek a drónok és a mesterséges intelligenciák gyártói az EU-ban first appeared on 24.hu.