:

A legnagyobb magyar könyves cég is átáll négynapos munkahétre

A legnagyobb magyar könyves cég is átáll négynapos munkahétre

Heti négy napot és csak 34 órát kell dolgozniuk a Libri-Bookline központjában a munkatársaknak, a fizetésük viszont nem csökken. Október 1-jétől egyelőre öt hónapra hirdetik meg a négynapos munkahetet.

„2020 tavaszán úgy vágtunk bele a home office-ba, hogy mindenki megkapta a szükséges informatikai eszközöket, a távoli hozzáférési lehetőséget. Ez a rugalmasság tehát azóta benne volt a cégben, erre alapozva gondoltuk most, hogy kipróbáljuk a négynapos munkahetet. Nyilván mi is kíváncsiak vagyunk rá, hogy mi lesz a végeredménye” – mondta Kovács Péter, a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója a Forbes.hu-nak az egyelőre öt hónapra szóló kísérletről.

Kovács Péter szerint a Librinél korábban is nagyon figyeltek a munka-magánélet-egyensúlyra, és a belső méréseikből azt látták, hogy az átlaghoz képest ebben jók, magyar és nemzetközi viszonylatban is. „Most ezt az elégedettséget szeretnénk még inkább növelni. Mert a könyv mégiscsak szellemi termék – és ahogy a mondás szól: úgy illik, hogy a cipésznek ne legyen lyukas a cipője. Ha mi szellemi megújulást kínálunk a termékeinkkel, akkor cégen belül is meg kell, hogy jelenjen ez a törekvés, mert különben disszonancia lesz.

Legyél jobb! Forbes 1 perc olvasás
Négynapos munkahét: már az egyik nagy magyar foglalkoztató is teszteli
Legyél jobb! Fekete Emese 8 perc olvasás
Ma már nem is kellene dolgozni – magyar példák a négynapos munkahétre, vegyes tapasztalatok
A jó élet Takács Dalma 16 perc olvasás
Nem biztos, hogy jót tesz a Z generációnak, ha partnerként kezeli a főnöke − interjú Tari Annamária klinikai pszichológussal

És nyilván az a cél, hogy abban a négy napban viszont kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, boldogabb munkatársakat lássunk itt bent.”

Ha a számok is jók lesznek

A Libri-Bookline Zrt. központi dolgozóinak száma 138 fő, nekik október 1-jétől csak heti 34 órát kell dolgozniuk az eddigi negyven helyett. Persze a munkaidő-csökkentéssel nem kötelező élni. Aki vállalja, annak a munkaideje napi 8,5 órára nő a négy napban, és a fizetése nem változik. Kovács Péter szerint akkor ítélik majd sikeresnek a kísérletet, ha a számok is jók lesznek, és a munkatársak is elégedettek. Utóbbit havi fókuszcsoportos kutatással figyeli majd a cég.

Vagyis nem anonim kérdőívvel, hanem személyes beszélgetéseken derülnének ki a visszajelzések, hogy mi működik, mi nem, milyen módszerekkel tudnak hatékonyak lenni a négy nap alatt, mi ment nehezen, mi segített.

Az előzetes felmérés szerint a dolgozók 99,9 százaléka szívesen kipróbálja a négynapos munkahetet. Az egyetlen aki nemmel voksolt, csak technikai okok miatt volt kénytelen így szavazni.

Fotó: Libri-Bookline

Fűtés pénteken is lesz

A Nyugati téri cégközpontban dolgozók többsége ma is rugalmas munkaidőben tevékenykedik. Az iroda eddig is nagyrészt üres volt pénteken, mert a covid miatt már 2020 szeptemberében átálltak pénteki home office-ra. „Azoknak, akik nem élnek a négynapos munkahét lehetőségével, az irodaház rendelkezésre áll, működni fog benne minden, mint eddig” – mondja Kovács Péter, aki szerint nyilván akadnak pozíciók, amelyekben adott időszakban rendelkezésre kell állniuk a kollégáknak.

Például a szerzőknek vagy az üzletvezetőknek sem mondhatják majd, hogy pénteken ne telefonáljanak.  

„Ha a világ és az ország nem ebben a munkarendben dolgozik, akkor teljesen nem lehet kicsekkolni péntekre. De szerintem, ha valamennyire elterjed az ügyfeleink körében, hogy négynapos munkahétre tértünk át, akkor hamarosan alkalmazkodni tudnak majd hozzá. Nem is tudunk teljesen átállni, hiszen vannak olyan hivatalos ügyek és határidők, például adó- vagy munkaügyi vonatkozásúak, amik péntekre fognak esni.

És pénteken természetesen továbbra is lesz ügyfélszolgálatunk is, ez a terület nem zárható be, ahogy az olyan irodán kívüli feladatok sem, mint a raktári és a bolti munkavégzés.

Így egyes részlegeken rotációban lesznek a szabadnapok. És mivel a bolthálózatunk hétfőtől vasárnapig működik, egy rendszergazdának a nyitvatartás alatt mindig rendelkezésre kell állnia.”

Van, ami 20 százalékkal lett drágább

A Libri és Bookline kereskedelmi üzletágának árbevétele a járvány kezdete óta kis megtorpanással, de növekszik. 2019-ben 24 milliárd forint volt, ami 2020-ban ugyan csökkent, de tavaly már sikerült meghaladni a 2019-es számokat. „A sok lezáráshoz képest sikerült meghaladnunk a járvány előtti számokat, és 2022 még sokkal jobb lesz, mint 2021, ezt már most látjuk, holott az éves forgalom fele, nagyjából 35 százalék, november közepétől realizálódik” – mondja Kovács Péter.

A válság okozta drágulások a Libri-Bookline-t is érintik: emelkedtek az energiaárak, a szállítási költségek és az euróban fizetendő bérleti díjak.

„Ami pozitívum viszont, a forgalmunk annak ellenére nő, hogy drágítanunk kellett a könyveket a növekvő papírárak miatt. Az áremelkedés mértékét nehéz megmondani, mert nem úgy működik a könyvpiac, hogy a régi árakon szereplő készleteket kisöpörjük, aztán jön az újáras készlet. De az biztos, hogy nem ritka akár a húszszázalékos drágulás sem.”

Ami a trendeket illeti, Kovács Péter szerint hasít a gyermek- és ifjúsági irodalom, míg tíz évvel ezelőtt nagyjából 16 százalék volt a részesedése, már harminc százalék fölötti. Viszonylag új jelenség, hogy a top tízben mindig vannak önfejlesztő, pszichológiai témájú könyvek, most például Máté Gábor és Orvos-Tóth Noémi szerzeményei.

A Libri-Bookline-ba 2020 végén szállt be a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, megvásárolta a korábbi kisebbségi tulajdonos az Axialis Holding Zrt.-t. Kovács Péter szerint a mindennapi működésben és a könyvkínálatban semmi nyoma a tulajdonosi körben történt változásnak, annak ellenére, hogy az MCC maga is ad ki könyveket. „Háromszáz beszállítónk van, abból egy az MCC, a bolthálózatunk ötvenezer címmel dolgozik, a Libri kiadói csoport évi 400-500 új címet jelentet meg, ők pedig nagyjából negyvenet adtak ki.”

The post A legnagyobb magyar könyves cég is átáll négynapos munkahétre appeared first on Forbes.hu.