:

Brüsszel helyett panda: máshol is szétnéz pénz után a magyar kormány

A kínai kötvénykibocsátás szerepelt a finanszírozási tervben amúgy is, de változtattak rajta. Miközben az EU-val tárgyalunk, a kormány folyamatosan keresi a lehetőségeket máshol is, főleg keleten. Vészesen kevés devizával rendelkezünk.

A magyar kormány folyamatosan tárgyal Pekinggel, az IMF behívása nem opció – ezt mondta egy kormányzati forrása a 24.hu-nak. Hétfőn Orbán Viktor kormányfő a parlamentben is beszélt arról, hogy a kabinet keresi az alternatív pénzügyi forrásokat, erre amúgy már Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter is utalt, aki az EU-s tárgyalásokat vezeti.

Hamarosan újabb zöld Panda-kötvényt bocsátunk ki az ázsiai országban. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nyáron módosította a finanszírozási tervét:  2,5 milliárd euróval megemelték a devizakötvény-kibocsátási keretet, amely ezáltal 5,1 milliárdra nőtt,„ez a keret zöld Panda-kötvény kibocsátást, valamint befektetői igény esetén felmerülő zártkörű kibocsátásokat is tartalmazhat”.

Két nagy szám

A jegybanki devizatartalék jelenleg nagyjából 36 milliárd euróra rúg, de ha csak a leglikvidebb eszközöket – készpénz, hitelviszonyt megtestesítő papírok – nézzük, akkor azt kapjuk, hogy 29–30 milliárd euró vethető be az importszámlák kiegyenlítésére. Ehhez képest az idei első negyedévben 32,3 milliárd euró volt a behozatal értéke, április és június között pedig 33,5 milliárd euró. Látszik tehát, hogy igencsak ingatag helyzetben van az ország, létkérdéssé vált, hogy mihamarabb devizaforráshoz jusson. Erről beszélt nemrég Jaksity György is.

Politikai ár

A kínai hitel amúgy csak rövid távon jelenthet megoldást, Peking ugyanis hosszú távon drága – és dörzsölt – hitelezőnek számít. Ha nem kamatban, akkor politikai elköteleződésben kéri meg a hitel árát.

A magyar kormány közben az elmúlt hetekben roham tempóban dolgozta ki azokat a törvényjavaslatokat is, amivel a korrupcióellenes elköteleződését akarja bizonyítani az EU-nak, hogy hozzájusson a forrásokhoz. A politikai árát tehát az EU is megkéri a pénzeknek: tudni akarja, hogy azok biztonságban lesznek Magyarországon. Ezzel pedig a jogállamisági eljárásban is nyomást tud tartani a már nem teljesértékű demokráciának számító Magyarországra.

The post Brüsszel helyett panda: máshol is szétnéz pénz után a magyar kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés