:

Napok alatt több tízmilliót gyűjtött a rajongóktól az egyik legígéretesebb magyar videójáték

Napok alatt több tízmilliót gyűjtött a rajongóktól az egyik legígéretesebb magyar videójáték

Ritka az ennyire igényes koncepció a közösségi finanszírozásban. Okkal bízhatunk benne, hogy a magyar fejlesztésű Mandragora számára összekalapolt 110 ezer dollár értő kezekbe került.

Csupán szeptember 20-án rajtolt el a Mandragora című videójáték közösségi finanszírozási kampánya, de közel kétezer támogatóval szeptember 29-re össze is gyűlt a kitűzött, 110 ezer dolláros (jelen árfolyamon számolva kb. 48 millió forintos) cél. Ezzel kijelenthetjük, hogy a budapesti Primal Game Studio fejlesztő Kickstarter-projektje méret és körítés szempontjából

az egyik legsikeresebb, legígéretesebb crowdfundingprojekt Magyarországról.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a magyar játékiparban a Primalé lenne az első vagy legeredményesebb próbálkozás. Itt van például 2015-ből a Quern című kalandjáték, ami több mint 25 ezer fontig jutott. De egy műfajjal arrébb említhetnénk akár a Mindclasht is, melynek társasjátékai sok százezer eurós, akár milliós nagyságrendig is eljutottak közösségi finanszírozásban.

A Mandragora kampányának körítése viszont szerfelett igényesre sikeredett, a tempó pedig szédítő volt, alig 48 óra alatt már a kitűzött összeg fele összegyűlt. A 110 ezer dolláros cél elérésével sincs még vége a kampánynak. Október 25. délután 5 óra 16 percig várják a támogatókat a különböző kickstarteres jutalmak, háttérképektől a zárt bétatesztkörön át egészen a konkrét játékig, amikor majd elkészül.

Képek a Mandragorából

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában Pillanatképek a Mandragorából. Fotók: Primal Game Studio (9 kép)

Primal Game Studio

A Primal független játékstúdió. 2012-ben alapították, nagy részben a szintén magyar Black Hole Entertainment fejlesztőstúdióból (Armies of Exigo, Warhammer-játékok) verbuválódott évtizedes tapasztalattal bíró csapatuk. Az évek során besegítettek a League of Legends univerzumhoz köthető termékek fejlesztésébe, illetve csináltak egy stratégiai sci-fi játékot, a Supernovát. Ennek eredeti kiadója anno menet közben szállt ki a projektből, így a játék ma nem hivatalos úton nyúzható csak. De legalább ingyenesen.

Párhuzamosan három, nyilvánosan bejelentett fejlesztése fut most a Primalnek. A többjátékos Beasts of Brawlia és a kézzel rajzolt, Around című kalandjáték mellett 2018 óta dolgoznak a szóban forgó Mandragorán, amikor is sok hónapos tervezés után sikerült elég kezdeti forrást bevonni a fejlesztésbe.

„A Mandragora cégünk zászlóshajója, ez a projekt van a legelőrehaladottabb állapotban – avatja be a Forbes.hu-t Zsuffa Zoltán, a Primal ügyvezetője. – Nagyon ritka, hogy a magyar piacról olyan termék kerül ki, ami ennyire erős versenyt produkáló iparágban tudja felhívni magára a figyelmet.

Az eddigi eredmények és visszajelzések alapján a Mandragorával minden esélyünk megvan a nemzetközi színtéren való erős szereplésre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a további projektjeink ne élveznének hasonló figyelmet, de a cég életében jelenleg a Mandragora sikeres piacra dobása a következő nagy kihívás.”

A magazin Knittel Martin 12 perc olvasás
Minden sikeres lett, amihez a magyar csapat nyúlt, a rajongók finanszírozzák őket
Üzlet Smejkál Péter 10 perc olvasás
Megnéztük, hogyan készülnek a világszínvonalú magyar animációs stúdió munkái
Napi címlap Topolay Gábor 16 perc olvasás
A 14 éves herédi srác a tanár gépét akarta feltörni, így lett belőle Silur, a világ egyik legjobb hekkere

Mandragora

A Kickstarter-kampányhoz fűzött leírás magáért beszél, nagyon igényesen tálalják a sötét fantasy világban játszódó koncepciót. A 2,5D-s látványvilágú Mandragora az elmúlt évek egyik nagy videójátékos trendjét viszi tovább, az oldal- vagy izometrikus nézetes, szerepjátékos elemekkel tarkított, brutális nehézségi fokozatot virító akciójátékokét. A két kulcsszó: metroidvania és soulslike (de nem kizárólag).

A gamingben kevésbé komfortosan mozgó olvasóknak elég annyi, hogy összefüggő pályazónákon kell mindig felfedeznünk az előrejutás kulcsát. Ez a metroidvania része.Csak hát ez nem olyan egyszerű – és itt jönnek be a soulslike-os harci elemek. Első nekifutásra, képességek, fegyverek és tudás híján úgyis elhalálozunk. Így kell újra és újra nekiindulni a legutóbbi mentési ponttól, amíg klaviatúra- vagy kontrollercsépelési készségeinket mi sem fejlesztettük tökélyre a sokszor nem túl fair szörnyhordák ellen.

Félreértés ne essék, igenis van ebben élvezeti érték, nem is kevés. A zsánerben és különböző testvérműfajaiban is számos sikercím jött ki az elmúlt években: Hades, Dead Cells, Elden Ring. A fejlesztők sok irányból inspirálódtak, a The Witcher 3 történetmesélésétől kezdve a Dark Souls harcain át az Ori and the Will of the Wisps látványvilágáig. Ebből törekednek valamifajta kohézióra, kiegyensúlyozott játékmenetre.

Szóval ebbe a sodorba érkezne meg valamikor 2023 második felében a Mandragora PC-re, PlayStation 5-re, Xbox Series S/X-re és Nintendo Switchre. Előző generációs konzolokra majd később.

Jelenleg több mint 25-en dolgoznak a projekten házon belül, rajtuk kívül külsősök is segítik a munkát. „Szakmai, kifejezetten játékiparban ténykedő” befektetők mellett saját tőkéből finanszírozzák a fejlesztést. (A pontos büdzséről nem szeretnének nyilatkozni.) Ehhez jön még a Kickstarter-összeg egy része, valamint a japán Marvelous kiadó európai irodája mint legfontosabb partnerük, akik már másfél éve segítik a munkát, a kiadói tevékenységen túl a finanszírozást is beleértve. És tiszteletben tartják a stúdió munkáját és elképzeléseit, nem szólnak bele a kreatív folyamatokba.

A Kickstarter-kampány

Közösségi finanszírozási projektet sem érdemes csak úgy a levegőbe elindítani. Akár sok év előkészítésnek, online közösségépítésnek meg kell előznie ahhoz, hogy minél nagyobb svungot kapjon a kezdeti finanszírozási löket.

„A konkrét előkészületeknek több mint egy évvel ezelőtt álltunk neki – meséli Zsuffa. – Az első időszak kutatásból állt. Bár nagyon sok közösségi finanszírozási kampány fut világszerte, magyar vállalatként messze nem egyértelmű egy ilyen projekt levezénylése.” A kezdeti eredmények után döntöttek úgy, a kampánykezelést nem szervezik ki, hanem teljesen a kezükbe veszik. Egyelőre úgy látják, ez volt a helyes út.

Szeptember 29-én fél 12 környékén lett meg a 110 ezer dolláros célösszeg

„Az eddigi visszajelzések alapján sikerült elérnünk azt a színvonalat, amit megcéloztunk. Sőt, még számunkra meglepő helyekről is érkezett nagyon erős, pozitív visszajelzés. Ilyen például az a híres youtuber, aki kifejezetten Kickstarter kampányok elemzésével foglalkozik.

A kampányunkat az egyik legjobbnak nevezte, amit valaha látott.

Ez a kijelentése a statisztikáinkon is megmutatkozott.” Zsuffa szerint a kampány óta „folyamatosan jönnek megkeresések az iparág különböző területeiről”, a sajtó, streamerek, játékosok visszajelzései pedig felülmúlták várakozásaikat.

A befolyt összeg csapatbővítésre, valamint további funkciók és játékelemek lefejlesztésére fog menni, illetve a kampány során megvásárolt tárgyak legyártását is ebből a pénzből finanszírozzák. Zsuffa azt ígéri, más aktivitásokra is számíthatunk tőlük, amivel majd a finanszírozási kampányok közepére jellemző lassabb ütemet próbálják feldobni. „Az eddig felépített közösségünk kiemelkedően lelkes. Nem beszélve olyan népszerű Twitch- és YouTube-streamerekről, akik már most jelezték, hogy örömmel bemutatnák nézőiknek a játékot.”

A borítóképen a Primal Game Studio Mandragorán dolgozó projektcsapata látható.

The post Napok alatt több tízmilliót gyűjtött a rajongóktól az egyik legígéretesebb magyar videójáték appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés