:
Breaking News

Mekkora gázár kellene a forint erősödéséhez?

Mekkora gázár kellene a forint erősödéséhez?

Emelkedő infláció, stagnáló gazdaság, bizonytalan gázhelyzet – nem sok jót ígér a jövő a magyar gazdaságnak az Equilor legfrissebb előrejelzése szerint. A legnagyobb kérdőjelek a várható gázárak és a Magyarországnak járó EU-s források sorsa körül sorakoznak.

Turbulens hónapok várnak a magyar gazdaságra és a tőkepiacokra az Equilor szerint. A befektetési szolgáltató elemzői a minap mutatták be a legfrissebb előrejelzésüket.

A prognózis mindig nehéz műfaj: bár a jövőt meghatározó trendek ismertek, a gyakran ellentétes irányba mutató hatások számszerűsítése már jóval kevésbé egyértelmű, így elkerülhetetlen a becslések bizonytalansága. Ez a nehézség most hatványozottan jelentkezik, hiszen az Equilor elemzői szerint az elmúlt évtized legbizonytalanabb tele előtt áll nem csak a magyar, hanem az európai gazdaság is.

Két fontos szám a gázpiacon: 7 helyett 15

A legnagyobb bizonytalanságot természetesen a gáz okozza. Történelmi mértékű drágulás zajlott le az elmúlt hónapokban a gázpiacon, szögezte le Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Az energiaimport emelkedésén keresztül ez masszív hiányokat idézett elő a német és a magyar külkereskedelemben is, az Európai Unió pedig a GDP-jének 15 százalékát is elköltheti energiahordozókra (miközben békeidőben ez 7-8 százalék körül szokott alakulni).

Üzlet Madzin Emília 4 perc olvasás
Az önbecsapásban zseniálisak vagyunk – ezt hozza a jövő a nyugdíjguru szerint
Interjú Topolay Gábor 17 perc olvasás
Szankciók: nekünk fáj igazán vagy az oroszoknak? – Forbes-vitainterjú a gazdaságunkról

Mindeközben az orosz gázszállítások akadoznak, a helyettesítését pedig nem nagyon lehet megoldani. Az idei kemény telet a gáztározók menthetik meg, amiket az év folyamán kellőképpen feltöltöttek az európai országok.

De ha az ideit meg is ússzuk, a 2023-as tél még nagyobb probléma lehet,

hiszen tavaszra valószínűleg kiürülnek az említett gáztározók, az elhúzódó orosz-ukrán háború mellett ugyanakkor továbbra is probléma lesz az orosz gázfüggés.

Az Equilor a jelenlegi alapforgatókönyvében azzal számol, hogy a mostani árszinteknél enyhén alacsonyabban, 120-170 euró/MWh között stabilizálódna a piaci gázár. A gázfogyasztást még ez az ár is részlegesen visszavetheti, ugyanakkor a rezsicsökkentéshez nem kellene hozzányúlnia a kormánynak ilyen árak mellett.

Ha ennél jelentősen alacsonyabb (50 euró körül) lenne a gázár, akkor elkerülhető lenne a recesszió és a forint is erősödhetne.A mostaninál jóval magasabb, 400 euró feletti gázárak esetén pedig leállna a teljes európai ipar, véget érne a magyar rezsicsökkentés és a forint is tovább gyengülne. Összebútorozik az Equilor és a Gránit Bank

Prognózisait egy sajtóreggelin osztott meg a cég, aminek az elején szóba került az is, hogy a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank nemrég többségi tulajdonrészt szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben. „Független cégként megtanultuk, hogyan kell a legnagyobb ellenszélben is helytállni. De láttuk azt is, hogy bármennyire is elismerésre méltó ez a helyzet, nem elég hatékony” – mondta Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója. Jó példának hozta a banki hátterű szolgáltatókat (például az Erste Befektetési Zrt.-t), akik független társaságként működnek, ugyanakkor van mögöttük egy erős háttérrel rendelkező bank, ami révén sokkal könnyebben tudnak ügyfelekhez és tőkéhez jutni.

Az elmúlt időben az Equilor több pénzintézettel is tárgyalt, végül azért a Gránit Bankra esett a választásuk, mert hozzájuk „hasonló ligában focizik”, ugyanakkor még nincsen a szervezeten belül konkurens szolgáltatójuk. Szécsényi Bálint azt is hangsúlyozta, hogy a tulajdonszerzés ellenére az Equilor továbbra is az eddigi szakmai vezetéssel fog működni. Kiemelte továbbá, hogy az Equilor Alapkezelőben a Gránit Banknak nem lett részesedése: az Equilor Befektetési Zrt. korábbi tulajdonrészét az alapkezelő többi tulajdonosa kivásárolta. Egyébként nem is lett volna értelme bevenni az üzletbe, mivel a Gránit Bankhoz már tartozik egy hasonló cég, a Diófa Alapkezelő.

Az infláció velünk marad…

Az inflációs vonaton egy ideig még nem lesz fék az Equilor elemzői szerint: idén 13,5 százalékos átlagos áremelkedést várnak Magyarországon (bár az év végén a 20 százalék sem kizárt), jövőre pedig 15 százalékot. 2024-re ez a szám 7 százalék környékére szelídülhet, de még hosszú évekig a jegybanki inflációs céltartomány felett lesz az áremelkedés üteme. Az infláció elsődlegesen továbbra is külső tényezőkre vezethető vissza, ráadásul a vállalatok még nem is árazták be teljesen az energiárak emelkedését. Azért sok múlik az államon is:

a lakossági rezsiárak eltörlése újabb inflációs ugrást idézne előaz üzemanyagok és az alapvető élelmiszerek ársapkájának eltörlése pedig további 1-2 százalékpontot jelentene az áremelkedésben

… és beköszönt a válság is

A magas infláció mellett pedig lassan tényleg ideér a régóta rettegett válság is. Az Equilor előrejelzése alapján a hazai GDP idén 5 százalékkal bővülhet. Ez ugyanakkor markáns lassulást jelent a második félévre nézve, hiszen az idei első félévben 7,3 százalékkal nőtt a GDP, ezután kell egy olyan második félév is, ami az éves átlagot 5 százalékra húzza le.

A kiadások széleskörű emelkedése miatt a belső fogyasztás tartósabban visszaeshet, így jövőre növekedés helyett már stagnálást várnak a szakértők.

A gazdaság várható teljesítményét ugyanakkor a függőben lévő EU-források teszik bizonytalanná, összességében 7,5 milliárd eurót (több mint 3 ezer milliárd forint) sorsa kérdéses.

Az Equilor azzal számol, hogy a függőben lévő összeg 80 százalékát megkapja Magyarország.Ha csak a 30 százaléka folyna be, akkor jövőre stagnálás helyett 0,5 százalékos gazdasági visszaesés várható,a teljes összeg beérkezése pedig 0,2 százalékponttal emelné a GDP-növekedés ütemét az alap forgatókönyvhöz képest.

The post Mekkora gázár kellene a forint erősödéséhez? appeared first on Forbes.hu.