:

Sorok álltak a fizikai aranyért, mégsem biztos, hogy jó menekülőeszköz

Sorok álltak a fizikai aranyért, mégsem biztos, hogy jó menekülőeszköz

Friss államkincstári bizonylatot lobogtató vásárlókról számolt be az Aranypiac.hu, de ettől még világszerte kezdenek elfordulni a nemesfémtől a befektetők.

Tényleg mélyrepülésben az arany? Ha a dollárban nézzük az árfolyamokat, egyértelmű a helyzet: március, tehát a háború kitörése óta stabilan esik az árfolyam. Az arany tehát nem működik jól mint klasszikus menekülőeszköz, hiszen most, az energiaválság, a globális infláció és az egyre jobban elnyúló háború idejében bő fél éve az eladók vannak többségben.

Dollárban számolva trendszerűen esik az árfolyam. Forrás: Goldprice.org

Azonban ha bármilyen más devizában nézzük meg az árfolyamot, teljesen más képet kapunk. Itt van a forintban jegyzett piaci ár: a hazai devizában konkrétan történelmi csúcsa közelében van az árfolyam, szó sincs semmilyen esésről.

Forintban számolva viszont óriási befektetés volt. Forrás: Goldprice.org

Forintban minden drágult

Foghatjuk arra, hogy a forint félig összeomlott, forintban minden drágult, de úgy tűnik, hogy dollárban esik legjobban az arany ára. Köszönhetően a Fed monetáris szigorításának, és az amiatt szárnyaló dollárnak. Az emelkedő kamatok miatt a nagybefektetők egyre nagyobb méretű állampapír-állományt építenek ki, ami a többi eszköztől, így az aranytól szívja el a tőkét. Illetve, ahogy azt Schmidt Kálmán, az Aranypiac.hu ügyvezetője mondja: „a fizikai arany piacának 40 százalékát adja az indiai és kínai ékszeripar, ebben a két országban pedig az utóbbi időben számottevő a kereslet csökkenése.”

Szóval úgy tűnik, dollárban esik az árfolyam, kisebb valutákban arany menekülőeszköz szerepe még mindig megállja a helyét. Schmidt Kálmán hangsúlyozta, hogy

idén több alkalom is volt, amikor a fizikai arany értékesítésekor az utcán is állt a sor: a háború kitörésének reggelén, illetve júliusban, amikor a forint nagyot gyengült.

„Ha készpénzben fizet egy vevő, igazolnia kell a pénz eredetét. Sokan lobogtatták az államkincstári bizonylatot, azaz frissen szálltak ki állampapírpiacból” – mondja a példát arra jól látható jelenségre, hogy csökken a lakossági állampapír-állomány, a lakossági tőke keresi a biztonságosabb, az infláció ellen jobban védett eszközöket.

Búró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője arra hívta fel a figyelmet: Magyarországon valóban speciális a helyzet, mert a kisbefektetők jó része már nem tud bízni a forintban, de azért globálisan más a trend. „Olyan hozamemelkedést látunk az Egyesült Államokban és Európában is, amilyenre húsz év nem volt példa. Semmilyen eszköz nem tudja tartani a lépést a dollár erősödésével.” Az euróban jegyzett, unciánkénti aranyár nagyjából azt mutatja, mint a dollár: tavasz óta trendszerű csökkenésben van az árfolyam.

Szóval menekülőeszköz még az arany?

„Nem mondom, hogy mindenkorra vége vagy az arany menekülőeszköz-szerepének, de jelenleg nem érzem az erőt benne, a befektetők világszerte a kötvényeket keresik” – hangsúlyozta Búró. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Arany Világtanács adatai szerint zsinórban négy hónapja áramlik ki a pénz az arany ETF-ekből: augusztusban 2,9 milliárd dollár távozott az alapokból a júliusi 4,5 milliárd után.

Euróban számolva vegyes a kép: az árfolyam még magas, de a trend csökkenő. Forrás: Goldprice.org

Azonban azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy bőven volt honnan esni, a járvány, illetve a háború euróban és dollárban számolva is mindenkori csúcsra lökte az arany árfolyamát. De azóta valóban nem tudott lépést tartani a hozamemelkedéssel, legalábbis a nagy gazdaságokban semmiképp sem.

Szóval a menekülő-eszköz szerep nagyjából attól függ, honnan vizsgáljuk. Itthon, ahol a forint, a világ egyik legsérülékenyebb devizája az úr (bár szép lassan elkezdik kivezetni, az euró szinte bevezeti saját magát), valóban jó menekülőeszköz, ahogy az Aranypiac.hu példája is mutatja. Azonban a hazai piac kicsi minta, és tényleg szinte egyedülálló jelenség, hogy egy devizának ennyire ne legyen védelme, mint a forintnak. A felelősebb gazdaságpolitikával, így erősebb devizával bíró országokban azonban a hazai devizában denominált államkötvények most a sztárok.

The post Sorok álltak a fizikai aranyért, mégsem biztos, hogy jó menekülőeszköz appeared first on Forbes.hu.