:

Megvan az infláció ellenszere, de mindenkinek fájni fog

Megvan az infláció ellenszere, de mindenkinek fájni fog

Még 20 százalék körüli infláció várható az idei év hátralévő hónapjaiban, jövőre ugyanakkor elindulhat az áremelkedés lassulása, vélik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői. Ehhez ugyanakkor súlyos áldozatot kell hozni: stagnáló gazdasági teljesítmény mellett kevesebb jövedelemből fognak megélni a háztartások.

Bemutatta legfrissebb gazdasági előrejelzését az MNB. A szeptemberi Inflációs Jelentés fő számait már kedden ismertette Virág Barnabás alelnök a kamatdöntő ülést követően. Így már akkor kiderült, hogy a jegybank jelentősen megemelte az inflációs prognózisát:

Idén 13,5-14,5 százalékos inflációra számítanak, ami 1,5-1,9 százalékponttal magasabb a júniusi Inflációs Jelentéshez képest.Még ennél is jobban emeltek a 2023-as prognózison: a fogyasztói árak 11,5-14 százalékkal nőhetnek jövőre, miközben júniusban még „csak” 6,8-9,2 százalékos drágulást valószínűsítettek.

Mi okozza ezt az erősödő inflációs nyomást? Balatoni András igazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy elsősorban a monetáris politikán kívül eső tényezőkről van szó, röviden:

élelmiszerárak, rezsiköltségek, aszály.

Több ebből Sorok álltak a fizikai aranyért, mégsem biztos, hogy jó menekülőeszköz 422,5 – csak ennyit mondunk 

Az élelmiszerinfláció jóval magasabb itthon, mint a régióban vagy az EU-ban, a jegybank szakértői szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a hazai élelmiszeripar termelékenysége a második legrosszabb egész Európában. A kisebb hatékonysággal működő cégek pedig olyan strukturális problémát jelentenek, amik felerősítik a külső hatásokat is.

A rezsicsökkentés részleges kivezetése szeptembertől 2,5-3 százalékponttal emeli a havi inflációt egy éven keresztül.

A nyári aszályhelyzet becsült inflációs hatása pedig 1 százalékpont lehet.

Van jó hír is: jön a válság

Borúlátó hírek, az MNB mégsem kongatja a vészharangot: számításaik szerint 2024-ben már ismét a jegybanki 2-4 százalékos célsávon belül, 2,5-4 százalék között lesz az infláció. Az augusztusi 15,6 százalékos inflációhoz mérten ez elég ambiciózusan hangzik. A jegybank szerint mindez úgy érhető el, hogy a jövő év elején megjelennek az inflációt csökkentő hatások, amik 2023 második felére már masszívan érvényesülnek:

megfordul a nyersanyagár-ciklus, tehát az eddigi drágulást tartós árcsökkenést váltja fel (a történelmi csúcspontjaikról egyébként már az elmúlt hetekben is lefelé korrigáltak a gáz- és áramárak),valamint befékez a hazai gazdaság, a lakosság is kevesebbet fog költeni. A recessziót nem említik, de nehéz itt másra gondolni.

Erre azonban még várni kell a jövő évig, a következő néhány hónap pedig fájni fog:

szeptemberben 19,7-20,5 százalék között lesz az infláció és az év végéig a 19-22 százalékos tartományban is ragad.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése. Forrás: MNB Inflációs Jelentés

Magasabb árak mellett meghúzzuk a nadrágszíjat

A magas infláció mellett világszerte megnőtt a recessziótól való félelem is: a lakosság jövőbeni várakozásait összesítő fogyasztói bizalmi indexek rendre csökkennek, ráadásul már a koronavírus-járvány első hullámában regisztrált mélypontoknál is alacsonyabb szinteken tartózkodnak.

Nincs ez másképp a magyar gazdaságban sem, a hazai GDP-re vonatkozó előrejelzéseit is erősen lehúzta a jegybank:

Idén 1,5 százalékponttal rosszabb, 3-4 százalék körüli növekedésre számítanak, a harmadik negyedévben pedig 0 közelében is lehet az előző évhez viszonyított növekedési ütem.A 2023-as prognózist szinten 1,5 százalékponttal húzták lejjebb, ami így stagnálásközeli állapotot, 0,5-1,5 százalék közötti növekedést jelez. Különösen az év első felében fogunk gyenge GDP-adatokat látni.2024-re ugyanakkor az infláció mellett a gazdasági teljesítmény is normalizálódni fog az MNB szerint, 4 százalék körüli, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedéssel.

A visszaesést a fogyasztás és a beruházás hanyatlása fogja okozni. Az állami beruházások már idén és jövőre is csökkennek, a vállalati beruházások pedig 2023-ban fognak visszaesni.

A lakosság pedig jövőre a bére miatt is elkezdhet aggódni: a bérek növekedése némileg lassul, 9-10 százalékkal fognak nőni, miközben az infláció bőven 11 százalék felett fog alakulni. Ez azt jelenti, hogy az árakkal korrigálva

csökkenni fog a háztartások jövedelme, ami a fogyasztást is visszaveti.

Az új helyzetre valószínűleg a megtakarításaik részbeni felélésével fognak reagálni a családok a jegybank szerint.

A fogyasztás hanyatlása azért is érinti érzékenyen a magyar gazdaságot, mert az év elején pont hogy ez adta a növekedés motorját. Ahogy Balatoni András fogalmazott,

ehhez azért volt köze annak az 1600 milliárd forintos transzfernek is, amit a kormányzattól kapott a háztartási szektor.

Hogy muzsikál mindeközben az állam?

Az MNB várakozásai szerint az idei évben tartható az állami költségvetés nemrég módosított, 6,1 százalékos hiánycélja. A következő években csökkeni fog a deficit és 2024-ben fog a GDP 3 százaléka alá esni.A GDP-arányos államadósság a magas hiány ellenére kis mértékben még csökkeni is fog.Az uniós források az MNB szerint maradéktalanul meg fognak érkezni, az elmúlt hetekben ráadásul közeledett is egymáshoz az EU és a magyar kormány álláspontja. Igaz, a költségvetési tervekhez képest idén kevesebb, jövőre pedig több forrás beérkezésére számítanak a jegybank szakértői.

A korábbiakhoz képest jóval pesszimistább gazdasági helyzetképet vázolt fel az MNB, amit ugyanakkor optimista üzenetekkel igyekszik eladni.

Közeleg a nyersanyagár-emelkedés és a gyorsuló infláció vége. A vállalás nem lehetetlen, ugyanakkor súlyos gazdasági és lakossági áldozatokra van szükség ahhoz, hogy az infláció jelentősen letörjön a jövő év végére. Az MNB-n kívül kevés intézet számít arra, hogy 2024-ben már a jegybanki cél körül alakul a fogyasztói árindex – abban azért érezhető némi derűlátó elfogultság, hogy az MNB szerint a történelmi áremelkedés ellenére is elérhető a saját célja a monetáris politika időhorizontján belül.

Borítókép forrása: MTVA/Róka László.

The post Megvan az infláció ellenszere, de mindenkinek fájni fog appeared first on Forbes.hu.